Bloggen volgens het SMART-principe - Katleen Van Landschoot

Bloggen volgens het SMART-principe

Kun je het SMART-principe gebruiken om als ondernemer beter te bloggen? Ja. Meer zelfs: met SMART-doelen lukt het je beter om te starten met bloggen voor je business én om vol te houden. In dit blogartikel ontdek je hoe je dat aanpakt.

“Een kleine tank op zes poten”, zo omschrijven wetenschappers de Nosoderma diabolicum. Die zwarte kever – niet bepaald moeders mooiste – is beter bekend als ‘the diabolical ironclad beetle’ of in het Nederlands: de duivelse kever.

Bijzonder aan deze kever is dat hij niet kapot te krijgen is. Amerikaanse onderzoekers hebben het geprobeerd. Ze reden met opzet met een auto (voor de kenners: een Toyota type Sedan) meerdere keren over het insect. Het beestje deed alsof het dood was, maar was het niet. Het was springlevend.

Hoe kwam dat? Door het uitzonderlijk stevig pantser van de duivelse kever. Zijn schild heeft een bijzondere structuur met jukachtige vormen en in elkaar grijpende bladen. Ingenieurs hebben die structuur bestudeerd en nagebouwd. Zo lukte het hen om lichtere en vooral sterkere materialen te bouwen die veel beter weerstaan aan druk. Dankzij die speciale compositie.

Als het gaat om  bloggen bestaat er ook zo’n compositie die je met succes kunt toepassen.

In tegenstelling tot het schild van de duivelse kever gaat het niet om iets zeldzaams. Integendeel: het is een veelbesproken en bekende structuur: het SMART-principe.

Laten we dat SMART-principe eens onder de loep nemen.

Waar staat SMART voor?

SMART is een Engels acroniem dat staat voor Specific, Measurable, Achievable, Realistic & Timely. Volgens het SMART-principe moeten doelstellingen specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdsgebonden zijn. Sommigen laten de R uit SMART ook wel eens verwijzen naar ‘relevant’.
Hoe dan ook SMART is in. Google maar even ‘SMART principe’. Je krijgt 49.900.000 zoekresultaten. En als je het Engelse ‘SMART principle’ intypt in de zoekbalk dan krijg je maar liefst 3.050.000.000 zoekresultaten.
Om maar te zeggen: het is populair, dat SMART denken.

Wat is SMART bloggen?


SMART bloggen is vooral slim bloggen met de SMART-principes in het achterhoofd. Een goed en vlot leesbaar blogartikel heeft een specifiek onderwerp en een specifieke invalshoek, heeft een meetbaar element (een call to action), is haalbaar geschreven (dus geen onoverkomelijke huzarenklus), is relevant voor je doelgroep en schrijf je binnen een (redelijke) termijn.

Hoe ziet een specifiek doel eruit voor je blog?

 

Veel ondernemers maken het zich lastig want ze proberen een alomvattend blogartikel uit hun toetsenbord te persen. Of je nu actief bent in airconditioning, boekhouding, verzekeringen, interieurinrichting, personal coaching, LED-verlichting, belettering of nog een heel ander vakgebied: over elke niche is heel veel te vertellen. Veel meer dan in één blogartikel past. Probeer het dan ook niet. Het hoeft ook niet. Onthoud: je schrijft een blogartikel, geen encyclopedie.

Maar vraag je ook af: “Welk aspect van mijn vak wil ik in nu dit artikel belichten?” en: “Hoe kan ik dat aspect zelfs nog kleiner maken?”

Een voorbeeld. Stel: je hebt een kledingzaak en je wilt bloggen voor je zaak. Misschien verkoop je zowel vrouwen-, heren- als kinderkleding. Waarover blog je dan? Niet over alles tegelijk. Een blogartikel met als titel: “Alles wat je moet weten over kleding” is niet aantrekkelijk. De kans is groot dat het een vaag geheel wordt.

Maak het specifieker. Bloggen over vrouwenkleding is nog altijd breed. Het wordt specifieker als je het bijvoorbeeld hebt over trends in vrouwenkleding. Specifieker kun je het hebben over trends in vrouwenmode voor dames met een maatje meer. Of nog gerichter: hoe een vrouw met een maatje meer wél een modieuze strandoutfit vindt die haar complimentjes oplevert van haar vriendinnen.
Zie je dat die laatste insteek veel concreter is?

Zo’n specifieke en concrete insteek is zowel voor de lezer als voor de bloggende ondernemer interessanter. Het nodigt uit tot lezen én het is gemakkelijker om te schrijven. Blog dus specifiek.

Wat is een meetbaar blogdoel?


Strategisch bloggen doe je met een doel. Je wilt dat je lezer iets doet, over iets nadenkt, een inzicht krijgt… Houd dat doel altijd voor ogen. Maak je doel ook meetbaar. Hoe? Door bijvoorbeeld een call to action bij je blogartikel te plaatsen waarin je je bloglezer uitnodigt om je gratis weggever te downloaden. In je e-mailsysteem kun je dan opvolgen hoeveel (extra) mensen je weggever hebben aangevraagd of hoeveel nieuwe inschrijvingen je hebt op je nieuwsbrieflijst.

Andere zaken die je kunt meten zijn: het aantal bezoeken op je blog, hoe lang mensen op de pagina van je blogartikel blijven, of ze al dan niet klikken op links in je blogartikel, het aantal keer dat mensen je artikel becommentariëren of delen op sociale media, wat mensen op je website doen nadat ze je blog hebben gelezen, externe links naar jouw artikel… Google Analytics en Google Search Console helpen je daarbij. Andere nuttige tools zijn Moz om een beter inzicht te krijgen in zoektermen, SEO en rank tracking of Similarweb om te evalueren en begrijpen hoe jouw website scoort tegenover anderen in je markt.

Hoe zet je voor jezelf haalbare doelen voor je blogs?


Misschien is deze vraag nog wel relevanter dan die wat een meetbaar blogdoel is. Zeker voor ondernemers die overwegen om te bloggen of die nog maar pas hun eerste blogstappen zetten is het goed om haalbare doelen te stellen.

Als je even online rondsnuffelt, dan kom je mooie beloftes tegen: hoge ranking en vindbaarheid in Google, meer websitebezoekers, meer aanvragen van je weggever, meer leads, de concurrentie overstijgen… En ja: die zaken kun je allemaal bereiken door te bloggen voor je business maar het is iets dat inspanning vraagt.

Stel jezelf de vraag hoeveel tijd je wilt en kunt investeren in bloggen

Als je nu nog niet aan bloggen toekomen dan is een wekelijks blogartikel publiceren misschien wel een brug te ver. Doelen stellen die je vervolgens niet haalt werkt ontmoedigend. Begin liever klein en leg de lat voor jezelf niet te hoog.

Het is beter om jezelf voor te nemen om één keer per maand een blogartikel te maken en dat vol te houden en het tempo nadien op te drijven naar bijvoorbeeld twee keer per maand en later naar wekelijks, dan twee weken na elkaar een blog te schrijven en het vervolgens op te geven.

Je kunt je blogdoelen ook nog kleiner en haalbaarder maken. In mijn online blogtraining leer ik ondernemende mensen om te batchen. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld als doel stellen om vandaag nog 15 blogpost ideeën te verzamelen, 7 goede blogtitels te bedenken of seizoensgebonden fotomateriaal te verzamelen.

Dus: creëer voor jezelf meetbare doelen. Breek je doelen op in actiegerichte onderdelen. Herbekijk en evalueer je doelen regelmatig. Stel je doelen bij indien nodig.

Zijn alle doelen even relevant als het gaat om bloggen?

 

Kort antwoord op de vraag of alle blogdoelen relevant zijn: neen. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om als je nog aan het begin van je ‘blogcarrière’ als ondernemer staat je als doel te stellen om volgende maand 5x gevraagd te worden als gastblogger of om in je eerste maand al een volwaardig passief inkomen te halen uit je blog.

Focus je eerst op wat je wilt vertellen, wat relevant is voor je doelgroep, hoe je je blogonderwerp zo interessant mogelijk kunt brengen en hoe je je blogs onder de aandacht zal brengen van je ideale bloglezer.

Krijg de knepen van het bloggen onder de knie. Word beter. Iedere keer opnieuw. En word relevanter voor de mensen die je wilt bereiken. Of om het met de woorden van copywriter Chris Orzechowski te zeggen: “Don’t just create content. Document your work. Show what you’re actually doing and working on every single day.”

Hoe stel je een tijdsgebonden blogdoel?


Veel mensen vragen me: “Hoeveel tijd moet ik uitrekken om te bloggen?” Maar eigenlijk is dat een verkeerde vraag. Misschien ben je wel vertrouwd met de wet van Parkinson (ook wel de wet van het vacuüm genoemd).

Die stelt dat het werk van een taak altijd uitdijt naar de tijd die beschikbaar is om een taak te realiseren. Met andere woorden: hoe meer tijd je voorziet om je blogartikel te maken, des te meer tijd het je wellicht zal vragen.

Hoe los je dat op? Door een datum vast te pinnen. Tijdens mijn workshops en in mijn webinar vraag ik mijn deelnemers om me te laten weten wanneer hun eerste of hun volgende blog zal verschijnen. Ik vraag het nu ook aan jou: “Wanneer komt je blogartikel online? Op welke datum?”. Prik echt een datum. Hoe het niet vaag zoals ‘ergens volgende maand’. Maak het concreet. Ik merk het iedere keer weer. Mensen die het aandurven om een datum te bepalen voor hun eerste of volgende blogartikel en die deze datum ook echt uitspreken of delen, hebben veel meer kans om op hun zelfgekozen moment effectief een blogartikel online te hebben.

Dus: waar wacht je nog op? Prik voor jezelf een datum. Plan blogtijd in in je agenda én houd je eraan. Of zoals ik graag zeg: “Stop met staren. Start met bloggen.”

Alvast veel blogsucces.

MAAK JE EIGEN BLOGS EN BERICHTEN MAGNETISCH

Ontdek 25 powerwoorden + voorbeelden in deze masterclass

Als copywriter heb ik al honderden ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door  artikels voor en over hen te schrijven. Daarbij heb ik ontdekt dat er 5 stappen en 25 woorden zijn die cruciaal zijn om de aandacht krijgen – vooral als je wilt bloggen voor je business. 
Mijn beste adviezen, bewezen aanpak en praktische voorbeelden deel ik in deze praktische masterclass. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers zoals jij.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • copywriting
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
  • sociale media
elleboogje met Maarten en Vanessa
“Ja, maar mijn business is anders…”

Vorige week was ik op een event over online marketing. En zoals dat gaat op events: je komt daar mensen tegen die je nog nooit eerder hebt gezien. Je weet niet wie ze zijn en wat ze doen tot op het moment dat je met …

websitescan
Krijg je niet genoeg klanten via je website? Doe de websitescan

De beste plaats om je blogs te publiceren? Je website. Maar misschien ben je niet zo tevreden over je huidige website. Misschien wil je jouw website wel volledig omgooien omdat er nu weinig tot niets uitkomt en stel je daarom bloggen uit. Dan heb ik …

workshop 29-8-17 (81)
Wat als je bloggen lastig vindt?

Laten we het niet moeilijker maken dan het is: bloggen is een chic woord voor artikels schrijven. Die artikels plaats je op je website. Zakelijk bloggen is gestructureerde en verhelderende artikels schrijven over en voor je business. Als je nu denkt: “Bah, opstellen schrijven dus”, …

Goed voornemen: zakelijk bloggen
Zo maak je je goede voornemen om zakelijk te bloggen wél waar

Het begin van het nieuwe jaar is dé periode van nieuwe kansen en mogelijkheden. Niet alleen privé kun je goede voornemens maken maar ook voor je business. Nu is het perfecte moment om een frisse wind te laten waaien en te doen wat al lang …

Geld verdienen met marketing
Het alternatief voor inspelen op speciale marketingdagen

Black Friday, sinterklaas, kerst, oud en nieuw… 🥂 Weet jij wat ze gemeen hebben? Wel, het zijn aanleidingen voor mensen om geld uit te geven. En voor bedrijven om keihard hun aanbiedingen te promoten. 🛒 Maar wat als je niet houdt van opdringerige marketing maar …

online blogtraining
Bloggen is misschien wel een verspilling van je tijd en energie

Stel je voor: een journalist belt je op. In je favoriete krant is een volledige pagina vrijgekomen in de editie van morgen. Als je wil komt op die pagina een stuk over jouw bedrijf of project. Helemaal gratis. Wat zou je doen? Zou je zeggen: …

webinar over bloggen
Hoe zit het met je voornemen om te bloggen?

Stond ‘bloggen’ op je to do-lijst voor 2022? Is het er al van gekomen? Of ben je aan het twijfelen geslagen? Je bent niet de enige. Veel ondernemers vragen zich af of bloggen wel de moeite waard is. Of ze niet beter hun energie kunnen …

enthousiaste bloggende ondernemers
Waarom blogt de ene wél en de andere niet na een training?

Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst mijn training Bloggen Als De Beste gaf focuste ik vooral op de tips en de praktische kant van het bloggen. Want het is belangrijk dat je weet hoe je moet bloggen. Dus ik gaf templates voor goede …

klanten helpen
“Zitten ‘ze’ eigenlijk wel op mij te wachten?”

Het is een veelgestelde vraag van ondernemende mensen die overwegen om te bloggen: “Zit er wel iemand op mij te wachten?” Of, de variant daarvan: “Wie ben ik nu om blogartikels te schrijven? Ik ben toch helemaal niet zo speciaal? Zal bloggen wel werken voor …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Katleen Van Landschoot draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches