Bloggen volgens het SMART-principe - Katleen Van Landschoot

Bloggen volgens het SMART-principe

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Kun je het SMART-principe gebruiken om als ondernemer beter te bloggen? Ja. Meer zelfs: met SMART-doelen lukt het je beter om te starten met bloggen voor je business én om vol te houden. In dit blogartikel ontdek je hoe je dat aanpakt.

“Een kleine tank op zes poten”, zo omschrijven wetenschappers de Nosoderma diabolicum. Die zwarte kever – niet bepaald moeders mooiste – is beter bekend als ‘the diabolical ironclad beetle’ of in het Nederlands: de duivelse kever.

Bijzonder aan deze kever is dat hij niet kapot te krijgen is. Amerikaanse onderzoekers hebben het geprobeerd. Ze reden met opzet met een auto (voor de kenners: een Toyota type Sedan) meerdere keren over het insect. Het beestje deed alsof het dood was, maar was het niet. Het was springlevend.

Hoe kwam dat? Door het uitzonderlijk stevig pantser van de duivelse kever. Zijn schild heeft een bijzondere structuur met jukachtige vormen en in elkaar grijpende bladen. Ingenieurs hebben die structuur bestudeerd en nagebouwd. Zo lukte het hen om lichtere en vooral sterkere materialen te bouwen die veel beter weerstaan aan druk. Dankzij die speciale compositie.

Als het gaat om  bloggen bestaat er ook zo’n compositie die je met succes kunt toepassen.

In tegenstelling tot het schild van de duivelse kever gaat het niet om iets zeldzaams. Integendeel: het is een veelbesproken en bekende structuur: het SMART-principe.

Laten we dat SMART-principe eens onder de loep nemen.

Waar staat SMART voor?

SMART is een Engels acroniem dat staat voor Specific, Measurable, Achievable, Realistic & Timely. Volgens het SMART-principe moeten doelstellingen specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdsgebonden zijn. Sommigen laten de R uit SMART ook wel eens verwijzen naar ‘relevant’.
Hoe dan ook SMART is in. Google maar even ‘SMART principe’. Je krijgt 49.900.000 zoekresultaten. En als je het Engelse ‘SMART principle’ intypt in de zoekbalk dan krijg je maar liefst 3.050.000.000 zoekresultaten.
Om maar te zeggen: het is populair, dat SMART denken.

Wat is SMART bloggen?


SMART bloggen is vooral slim bloggen met de SMART-principes in het achterhoofd. Een goed en vlot leesbaar blogartikel heeft een specifiek onderwerp en een specifieke invalshoek, heeft een meetbaar element (een call to action), is haalbaar geschreven (dus geen onoverkomelijke huzarenklus), is relevant voor je doelgroep en schrijf je binnen een (redelijke) termijn.

Hoe ziet een specifiek doel eruit voor je blog?

 

Veel ondernemers maken het zich lastig want ze proberen een alomvattend blogartikel uit hun toetsenbord te persen. Of je nu actief bent in airconditioning, boekhouding, verzekeringen, interieurinrichting, personal coaching, LED-verlichting, belettering of nog een heel ander vakgebied: over elke niche is heel veel te vertellen. Veel meer dan in één blogartikel past. Probeer het dan ook niet. Het hoeft ook niet. Onthoud: je schrijft een blogartikel, geen encyclopedie.

Maar vraag je ook af: “Welk aspect van mijn vak wil ik in nu dit artikel belichten?” en: “Hoe kan ik dat aspect zelfs nog kleiner maken?”

Een voorbeeld. Stel: je hebt een kledingzaak en je wilt bloggen voor je zaak. Misschien verkoop je zowel vrouwen-, heren- als kinderkleding. Waarover blog je dan? Niet over alles tegelijk. Een blogartikel met als titel: “Alles wat je moet weten over kleding” is niet aantrekkelijk. De kans is groot dat het een vaag geheel wordt.

Maak het specifieker. Bloggen over vrouwenkleding is nog altijd breed. Het wordt specifieker als je het bijvoorbeeld hebt over trends in vrouwenkleding. Specifieker kun je het hebben over trends in vrouwenmode voor dames met een maatje meer. Of nog gerichter: hoe een vrouw met een maatje meer wél een modieuze strandoutfit vindt die haar complimentjes oplevert van haar vriendinnen.
Zie je dat die laatste insteek veel concreter is?

Zo’n specifieke en concrete insteek is zowel voor de lezer als voor de bloggende ondernemer interessanter. Het nodigt uit tot lezen én het is gemakkelijker om te schrijven. Blog dus specifiek.

Wat is een meetbaar blogdoel?


Strategisch bloggen doe je met een doel. Je wilt dat je lezer iets doet, over iets nadenkt, een inzicht krijgt… Houd dat doel altijd voor ogen. Maak je doel ook meetbaar. Hoe? Door bijvoorbeeld een call to action bij je blogartikel te plaatsen waarin je je bloglezer uitnodigt om je gratis weggever te downloaden. In je e-mailsysteem kun je dan opvolgen hoeveel (extra) mensen je weggever hebben aangevraagd of hoeveel nieuwe inschrijvingen je hebt op je nieuwsbrieflijst.

Andere zaken die je kunt meten zijn: het aantal bezoeken op je blog, hoe lang mensen op de pagina van je blogartikel blijven, of ze al dan niet klikken op links in je blogartikel, het aantal keer dat mensen je artikel becommentariëren of delen op sociale media, wat mensen op je website doen nadat ze je blog hebben gelezen, externe links naar jouw artikel… Google Analytics en Google Search Console helpen je daarbij. Andere nuttige tools zijn Moz om een beter inzicht te krijgen in zoektermen, SEO en rank tracking of Similarweb om te evalueren en begrijpen hoe jouw website scoort tegenover anderen in je markt.

Hoe zet je voor jezelf haalbare doelen voor je blogs?


Misschien is deze vraag nog wel relevanter dan die wat een meetbaar blogdoel is. Zeker voor ondernemers die overwegen om te bloggen of die nog maar pas hun eerste blogstappen zetten is het goed om haalbare doelen te stellen.

Als je even online rondsnuffelt, dan kom je mooie beloftes tegen: hoge ranking en vindbaarheid in Google, meer websitebezoekers, meer aanvragen van je weggever, meer leads, de concurrentie overstijgen… En ja: die zaken kun je allemaal bereiken door te bloggen voor je business maar het is iets dat inspanning vraagt.

Stel jezelf de vraag hoeveel tijd je wilt en kunt investeren in bloggen

Als je nu nog niet aan bloggen toekomen dan is een wekelijks blogartikel publiceren misschien wel een brug te ver. Doelen stellen die je vervolgens niet haalt werkt ontmoedigend. Begin liever klein en leg de lat voor jezelf niet te hoog.

Het is beter om jezelf voor te nemen om één keer per maand een blogartikel te maken en dat vol te houden en het tempo nadien op te drijven naar bijvoorbeeld twee keer per maand en later naar wekelijks, dan twee weken na elkaar een blog te schrijven en het vervolgens op te geven.

Je kunt je blogdoelen ook nog kleiner en haalbaarder maken. In mijn online blogtraining leer ik ondernemende mensen om te batchen. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld als doel stellen om vandaag nog 15 blogpost ideeën te verzamelen, 7 goede blogtitels te bedenken of seizoensgebonden fotomateriaal te verzamelen.

Dus: creëer voor jezelf meetbare doelen. Breek je doelen op in actiegerichte onderdelen. Herbekijk en evalueer je doelen regelmatig. Stel je doelen bij indien nodig.

Zijn alle doelen even relevant als het gaat om bloggen?

 

Kort antwoord op de vraag of alle blogdoelen relevant zijn: neen. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om als je nog aan het begin van je ‘blogcarrière’ als ondernemer staat je als doel te stellen om volgende maand 5x gevraagd te worden als gastblogger of om in je eerste maand al een volwaardig passief inkomen te halen uit je blog.

Focus je eerst op wat je wilt vertellen, wat relevant is voor je doelgroep, hoe je je blogonderwerp zo interessant mogelijk kunt brengen en hoe je je blogs onder de aandacht zal brengen van je ideale bloglezer.

Krijg de knepen van het bloggen onder de knie. Word beter. Iedere keer opnieuw. En word relevanter voor de mensen die je wilt bereiken. Of om het met de woorden van copywriter Chris Orzechowski te zeggen: “Don’t just create content. Document your work. Show what you’re actually doing and working on every single day.”

Hoe stel je een tijdsgebonden blogdoel?


Veel mensen vragen me: “Hoeveel tijd moet ik uitrekken om te bloggen?” Maar eigenlijk is dat een verkeerde vraag. Misschien ben je wel vertrouwd met de wet van Parkinson (ook wel de wet van het vacuüm genoemd).

Die stelt dat het werk van een taak altijd uitdijt naar de tijd die beschikbaar is om een taak te realiseren. Met andere woorden: hoe meer tijd je voorziet om je blogartikel te maken, des te meer tijd het je wellicht zal vragen.

Hoe los je dat op? Door een datum vast te pinnen. Tijdens mijn workshops en in mijn webinar vraag ik mijn deelnemers om me te laten weten wanneer hun eerste of hun volgende blog zal verschijnen. Ik vraag het nu ook aan jou: “Wanneer komt je blogartikel online? Op welke datum?”. Prik echt een datum. Hoe het niet vaag zoals ‘ergens volgende maand’. Maak het concreet. Ik merk het iedere keer weer. Mensen die het aandurven om een datum te bepalen voor hun eerste of volgende blogartikel en die deze datum ook echt uitspreken of delen, hebben veel meer kans om op hun zelfgekozen moment effectief een blogartikel online te hebben.

Dus: waar wacht je nog op? Prik voor jezelf een datum. Plan blogtijd in in je agenda én houd je eraan. Of zoals ik graag zeg: “Stop met staren. Start met bloggen.”

Alvast veel blogsucces.

MAAK JE EIGEN BLOGS EN BERICHTEN MAGNETISCH

Ontdek 25 powerwoorden + voorbeelden in deze masterclass

Als copywriter heb ik al honderden ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door  artikels voor en over hen te schrijven. Daarbij heb ik ontdekt dat er 5 stappen en 25 woorden zijn die cruciaal zijn om de aandacht krijgen – vooral als je wilt bloggen voor je business. 
Mijn beste adviezen, bewezen aanpak en praktische voorbeelden deel ik in deze praktische masterclass. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers zoals jij.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • copywriting
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
  • sociale media
  • storytelling
kies de juiste blogaanpak
Bloggen op een manier die bij je past

Misschien ben je ooit begonnen met bloggen maar heb je er de brui aan gegeven. Omdat het tegenviel. Omdat het je zo veel moeite en energie kostte. Nochtans was de template die je hebt gevonden of gekregen veelbelovend. Alleen: voor jou werkt het niet. Hoe …

dankbaar en blij bloggen
Blogtip: Blog over dingen waar je dankbaar voor bent

Bloggen doe je om te groeien. Je kunt er je business mee laten groeien maar je groeit er vooral ook zelf door. Dat heb je soms zelf niet in de gaten. Daarom is het een goed idee om je groeimomenten te verzamelen. Zo zie jij …

sociale media of bloggen
Wat aardbeien je leren over je marketing

https://youtu.be/DTDppycOBNs Wat hebben aardbeien te maken met zichtbaarheid? Veel.  Want aardbeien bestaan in verschillende maten en soorten. Je kiest altijd deze die jij het lekkerste vindt en waarvoor je ze wilt gebruiken.  Wil je een zelfgebakken aardbeitaart op taart toveren? Dan werk je die wellicht …

VIP-klant in de Provence
Wat zet je in de verf: je expertise of je persoonlijkheid?

Waarom zou iemand zijn geld aan jou uitgeven: omdat je een joviale, innemende persoon bent of omdat je bekwaam bent? Ik kies voor het tweede. Al is aangenaam in de omgang zijn natuurlijk wel een pluspunt. Maar het is niet voor al je klanten de …

Geld verdienen door te bloggen
Bloggen is misschien niet voor jou

Je hebt goede redenen om te bloggen. Zoals: creatief zijn en zo de business creëren die jij wilt, iets teruggeven aan de maatschappij en anderen helpen, laten zien dat je kundig en onderlegd bent in je vak, jezelf zichtbaar maken om gezien te worden als …

moet je slim zijn om te bloggen
Wat is bloggen en hoe ga je er succesvol mee aan de slag?

SEO, SEA, zoekwoorden, verkeer krijgen naar je blog… Ja, het is belangrijk maar het is niet het eerste waar je je moet om bekommeren. Veel marketeers maken bloggen te ingewikkeld en te technisch. Daarom is het goed om terug te gaan naar de basis. Wat is bloggen? En hoe begin je eraan?

enthousiaste bloggende ondernemers
Hoe zorg je ervoor dat klanten je vinden?

Ben je ondernemer? En vind je het lastig om jezelf te verkopen? Je bent niet de enige. Veel ondernemende mensen willen graag meer leads en meer klanten maar willen zelf niet in de kijker staan, willen niet opdringerig overkomen of hebben geen grote advertentiebudgetten. Herkenbaar? …

klanten krijgen en geld verdienen door te bloggen
“Hoe krijg ik klanten door te bloggen?”

“Leuk hoor, dat bloggen: maar levert het ook iets op?”, dat vragen veel ondernemers zich af. “Hoe kom ik aan nieuwe klanten door te bloggen?”, willen ze weten. Goede vraag natuurlijk. Het antwoord is: door slim te bloggen. Wat dat precies inhoudt ontdek je in …

negatief nieuws trigger
Waarom doomscrolling voor een ondernemer een goede zaak is

Volgens Google doen heel veel mensen aan ‘doomscrolling’. Misschien zegt de term je niet zo veel maar heb je het zelf wel gedaan: blijven kijken, surfen en scrollen door slecht nieuws – ook al word je er niet blij van. Je bent niet de enige …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Katleen Van Landschoot draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches