Een van de bezwaren tegen bloggen is de angst dat anderen weglopen met je informatie. Of dat je, door je beste kennis en inzichten te delen, mensen helpt die vervolgens naar je concurrent gaan. Klopt dat? En kan je bloggen op een manier dat mensen alle concurrentie vergeten en heel graag van JOU iets willen kopen? Het antwoord op deze vragen kan je verbazen.
Eén van mijn copywritingklanten voor wie ik blogs schrijf is kapster. Met haar kapsalon in Ieper legt ze zich toe op natuurlijke haarverzorging zoals haarkleuringen op basis van 100% plantaardige ingrediënten. Met haar aanpak en haar filosofie van duurzaamheid trekt ze een publiek aan naar haar kapsalon en webshop dat daar specifiek op zoek naar is.
Bloggen wérkt voor deze kapster
Sinds we vorig jaar intensief zijn beginnen te bloggen vinden veel meer mensen de weg naar haar website en haar kapsalon. Dat merkte ze duidelijk aan de vele bestellingen van haarverzorgingsproducten die ze kreeg tijdens de periodes van lockdown waarin ze verplicht de deuren van haar kapsalon moest gesloten houden.
Dus over het nut van regelmatig blogartikels maken moet je Nana niet meer overtuigen. Ze vindt ook altijd onderwerpen waar haar volgers en klanten van smullen. Hoort ze een interview op de radio over microplastics? Dan wil ze daar een blog over. Ontdekt ze een nieuwe borstel die heel haarvriendelijk is? Een blog alstublieft. Ziet ze iemand op Instagram lyrisch doen over no poo? Dan borrelt er een wederwoord op in de vorm van een blog waarin ze uitlegt waarom geen shampoo meer gebruiken schadelijk is voor je haar. Ja, Nana laat van zich horen en durft heilige (groene) huisjes in te trappen.
Voer voor een blog?
Maar maandag kreeg ik een e-mail van haar. Ze had een interessante opleiding gevolgd in Nederland waarover ze heel enthousiast was. Ze was te weten gekomen dat door Covid-19 meer mensen last hadden van haaruitval. Zelfs mensen die nooit positief zijn getest op het coronavirus kunnen haarproblemen krijgen. Ook mensen die veel stress ervaren door de pandemie en de periodes van lockdown kampen met problemen aan haar en hoofdhuid blijkbaar. En in de professionele kappersworkshop die Nana heeft gevolgd heeft ze ontdekt hoe ze die problemen kan aanpakken en welke adviezen mensen met coronahaarproblemen het best kunnen helpen.
“Voer voor een blog dus”, dacht Nana. Maar ze twijfelde ook. “Ik wil niet prijsgeven wat ik allemaal heb geleerd want dan maak ik de concurrentie wijzer”, redeneerde ze.
Die vraag krijg ik wel vaker van mijn klanten en volgers: “Riskeer ik door te bloggen niet dat anderen aan de haal gaan met mijn ideeën en informatie?”
Laten we even terug gaan naar waarom je blogt of zou willen bloggen
Waarschijnlijk ben je aangetrokken tot bloggen omdat je impact wil maken, omdat je oprecht gelooft in je kennis en aanbod en omdat je ervan overtuigd bent dat je het leven of werk van mensen kan veranderen. Dat is wellicht ook een van de redenen waarom je doet wat je doet. Klopt hé?
Maar we weten allemaal dat kennis alléén niet genoeg is om actie laat staan een grote transformatie tot stand te brengen. Want als dat wél het geval zou zijn, dan zouden we – met alle dieetboeken en kennis die beschikbaar is online – toch wel allemaal slank en fit zijn, nietwaar? Of miljonair of…
Je begrijpt het wel.
Dus als kennis en informatie niet volstaat wat ontbreekt er dan?
Afhankelijk van je niche of vakgebied zijn de ontbrekende elementen bijvoorbeeld: gebrek aan zelfvertrouwen, geen systeem, geen mentor, geen accountability partner, niet weten hoe alle verschillende onderdelen in elkaar passen, geen overzicht, gebrek aan ervaring, niet weten hoe de kennis het beste te gebruiken in een specifieke situatie… Of misschien speelt er angst, onzekerheid, luiheid, het ‘shiny object’ syndroom…
Dat kunnen allemaal redenen zijn waarom mensen niets doen met de beschikbare informatie, ideeën of inzichten.
Dus, toegepast op bloggen: zelfs al zou het mogelijk zijn om al je kennis weg te geven in je blogs, dan nog is dat geen garantie dat al je lezers ermee aan de slag gaan en er resultaten mee behalen. Natuurlijk – en gelukkig voor jou als bloggende ondernemer – zijn er altijd mensen die iets doen met kennis en als gevolg daarvan positieve effecten of veranderingen zien. Maar evengoed zijn er heel veel mensen die het misschien wel interessant vinden wat je deelt en je blogartikel opslaan in de overtuiging om er ‘later’ nog eens naar te kijken en iets mee te doen. En jij en ik weten dat ‘later’ meestal synoniem staat voor ‘nooit’.
Dat brengt ons meteen ook bij de volgende vraag:
Kan je echt al je kennis prijsgeven in één blog?
Je ervaring, talenten en aanpak onderscheiden je van de concurrentie. De deskundigheid en vaardigheid die je nu bezit, heb je niet verworven in één keer. Zelfs als je zoals kapster Nana een interessante workshop of cursus hebt gevolgd, dan is die vooral waardevol omdat de nieuwe info vooral iets toevoegt aan de kennis en kneepjes die je eerder al had. En stel nu nog dat je inderdaad nog géén ervaring of benul had van het onderwerp van de training die je hebt gevolgd: kan je dan alles wat je in die cursusuren hebt geleerd werkelijk in één blogartikel opschrijven – inclusief voorbeelden, toepassingen, oefeningen, simulaties… Grote kans van niet.
Dat is trouwens een valkuil van veel mensen die overwegen te bloggen of die beginnen met bloggen: denken dat ze al hun kennis in één blogartikel moeten delen. Dat kan niet. En het is ook niet wenselijk. Je mensen overladen is géén goed idee. Onthoud: je schrijft een blogartikel, geen encyclopedie. Je moet keuzes maken.
Je bent nooit verplicht om alles weg te geven
Stel dat je bijvoorbeeld een vijfstappenmethode hebt, dan kun je beslissen om elke stap op te sommen in een blog en er één of twee stappen van uitlichten. De rest behandel je uitgebreid ergens anders – bijvoorbeeld in je programma of cursus. Je moet niet alles weggeven. Deel vooral de content waarvan je weet dat je lezers en volgers er iets mee zijn.
Relevante content die informeert, entertaint en helpt, helpt jou ook. Want als je het op een slimme en prikkelende manier brengt, dan maak je je lezers nieuwsgierig naar méér. Zeker als je een unieke of zelfs gepatenteerde methode, dienst of product hebt waarvoor mensen echt bij jou moeten zijn. Slim en strategisch bloggen kan je nieuwe klanten opleveren.
Hoe blog je strategisch?
Strategisch bloggen is bloggen met een bedoeling. Je wil dat je lezers aan het eind van je blogartikel zich van iets bewust zijn of iets doen. Dat ‘iets’ kan bijvoorbeeld zijn een andere blog van jou lezen, maar ook bijvoorbeeld een gesprek of afspraak met je inplannen, naar je zaak komen, een bestelling plaatsen of hen op een andere manier ja laten zeggen tegen jou.
Al bloggend kun je jezelf positioneren als de expert, als degene die weet waarover hij praat en vooral: die weet wat het probleem van de lezer is. Je aanbod is de oplossing voor het probleem van de lezer. Maar dat duw je niet zomaar in het gezicht van je lezer. Neen. Om het strategisch en slim aan te pakken neem je de lezer bij de hand en leg je bijvoorbeeld uit hoe het mechanisme van je product werkt en waarom dat belangrijk is, welk proces er nodig is om te komen tot een goed resultaat, welke elementen mensen zeker niet over het hoofd mogen zien enzovoort. Op die manier kun je verkopen zonder te verkopen.
Hoe zit dat dan met het gevaar dat je concurrent gaat lopen met je idee of content?
Als je een winstgevende business hebt dan bied je iets aan waar vraag naar is. Bijna per definitie wil dat zeggen dat er voor je product, dienst of training ook andere aanbieders zijn. Je hebt met andere woorden concurrentie.
Het komt erop aan om de juiste mensen naar je toe te trekken. Dat doe je niet door je te onderscheiden met dat wat je aanbiedt want er zijn anderen die hetzelfde aanbieden. De manier waarop je je aanbod en content brengt maakt het verschil. In je content – zoals je blogs of video’s – kun je je persoonlijkheid laten zien. De invalshoek, de voorbeelden, de herkenbaarheid… maken een blog over een onderwerp anders. Door je eigenheid en persoonlijke toets voelen mensen zich aangetrokken. En vervolgens komen ze bij jou omdat ze een goed gevoel bij je hebben of omdat ze ervan overtuigd zijn dat jij hen het beste kunt helpen.
Soms spelen er ook praktische overwegingen een rol. Zo heeft kapster Nana die ik aanhaalde in het begin van dit blogartikel haar kapsalon in Ieper. De andere kappers die dezelfde opleiding hebben gevolgd en de kappers die misschien haar blogartikel lezen – haar concurrenten – hebben hun eigen zaak en hun eigen cliënteel. De vraag is of er wel sprake is van concurrentie. Mensen zijn wel bereid om een bepaalde afstand af te leggen om bij hun favoriete kapper in de stoel te kunnen zitten, maar veelal kiezen mensen toch een kapper waarvoor ze geen uren afstand moeten overbruggen.
Dus ik vroeg aan Nana (en nu ook aan jou):
Wil je je echt laten tegenhouden om te bloggen uit angst voor eventuele concurrentie?
Of houd je je oorspronkelijke plan voor ogen, zijnde: blogartikels maken om je klant zo goed mogelijk te helpen?
Nana concludeerde dat ze haar volgers en klanten inderdaad wou helpen met een blog. In het geval van de haarproblemen door corona wou ze mensen bewust maken van het feit dat die problemen inderdaad bestaan. Dat was dan ook de insteek voor de berichten op sociale media en de blogs die we samen hebben gemaakt. We hebben haar bloglezers bewust gemaakt en aan het denken gezet. De volgende logische stap was dat ze een afspraak boeken in het kapsalon van Nana waar ze het haar en de hoofdhuid van de mensen bekijkt en een advies en herstelplan op maat voorstelt.
En dat, beste bloglezer, is een succesvolle manier van bloggen die ook jij kunt inzetten.
Wil je graag meer weten over hoe je nu strategisch blogt in jouw situatie en voor jouw vakgebied?
Stuur me dan een mailtje (info@decopywriter.be) of bel me op (+32 496 61 44 99)voor een ‘Hoe Blog Je Goed’-gesprek. Dan bekijken we samen of we een goede match zijn en of ik ook jou kan helpen aan blogs waarmee je nieuwe volgers, fans en klanten aantrekt.