Is bloggen iets voor jou? - Katleen Van Landschoot

Is bloggen iets voor jou?

Een vraag die ik als copywriter dikwijls krijg is: “Is bloggen wel iets voor mij?” Meestal krijg ik die vraag van ondernemers die wel geloven in bloggen maar twijfelen of het wel iets is voor hen, of het iets kan bijdragen aan hun business en of ze het wel zullen kunnen volhouden. Het antwoord is ‘ja’, tenminste als er enkele voorwaarden zijn vervuld.

Laten we er geen doekjes om winden. De meeste bloggende ondernemers starten met de beste intenties, vanuit de wil om het echt goed aan te pakken en het verlangen om met hun blog echt het verschil te maken voor heel veel mensen, maar geven het na enkele pogingen alweer op – ontgoocheld en gefrustreerd door het gebrek aan lezers en reacties. Laat staan dat ze er klanten door hebben gekregen.

Waarom falen de meeste bloggers?

– Ze hebben geen idee waarover ze het zouden kunnen hebben in hun blog. Daarom bloggen ze niet of minder dan goed is voor hun zaak. Of ze houden het bij veilige onderwerpen of dezelfde insteken die ze anderen ook veel zien gebruiken.

– Ze zijn heel druk bezig met de voorbereiden en met allerlei ‘time-wasters’ die niets wezenlijks doen voor hun blog

–  Ze geven veel gratis tips en waarde maar hebben geen idee hoe ze van hun bloglezers ook echte klanten kunnen maken

– Ze verliezen de motivatie en laten zich verleiden door mooie beloftes van snel resultaat door andere manieren om aan marketing te doen. (“Oh, Clubhouse? Klinkt interessant. Laat ik even kijken.”)

Maar de belangrijkste reden van allemaal?

Ze denken dat ze niet goed genoeg zijn.

Ze zeggen dingen zoals:

– “Mijn bedrijf / activiteit / niche is te saai om over te schrijven”
– “Over elk onderwerp waarover ik wil bloggen is al iets geschreven. Daar kan ik toch niets meer aan toevoegen?”
– “Ik ben er nu niet klaar voor. Ik wacht nog op het ontwerp van mijn nieuwe logo / nieuwe bedrijfsnaam / nieuwe website”
– “Oh, maar ik ben wel al begonnen hoor. Ik heb wel al een eerste aanzet. Nu moet ik eerst even gaan zitten om alles in een mooie vorm te gieten en het beter te verwoorden want wat ik nu heb is absoluut niet perfect en blogwaardig genoeg”

Nochtans, als je heel eerlijk bent, wéét je dat het wel mogelijk moet zijn. Want je kent ondernemers, coaches, trainers… die over hun vak, producten en bedrijf bloggen en die er wél reacties, fans en klanten door krijgen. Deze succesvolle bloggende ondernemers hebben iets gemeenschappelijks.

Succesvolle bloggende ondernemers:

– weten precies waar hun lezers naar op zoek zijn en slaan met elk blogartikel de nagel op de kop
– maken blogartikels waarbij je geboeid blijft doorlezen – van titel tot eindpunt
– gebruiken bewezen marketingtechnieken om ervoor te zorgen dat hun blog vindbaar is en dat de juiste mensen al die blogartikels lezen
– gebruiken sociale media om mensen nieuwsgierig te maken naar hun blogs en om betrokkenheid te krijgen

En…

Ze kennen de gewoontes en de aanpak waardoor ze heel consistent van zich laten horen.

Het goede nieuws is: jij kan dat ook.

Er zijn 5 stappen om te volgen als je wil bloggen en er ook resultaat mee wil halen voor je praktijk, zaak of business.

1. Definieer je ideale lezer

Als je een duidelijk beeld hebt voor wie je blogt, dan kun je ook inspelen op de wensen, de verlangens, de behoeftes… van die persoon. En dan weet je dat wat je schrijft, ook aansluit op wat je bloglezer wil weten.

2. Maak magnetische en deelbare content

Een blog is niet zomaar een samenraapsel van ideeën. Een goede blog heeft een opbouw waardoor je blijft verder lezen, maakt gebruik van doorleestechnieken, heeft een aandachtstrekkende titel…
Zo’n bewezen structuur heb je nodig. Want anders beginnen mensen zelfs niet eens met lezen – terwijl jij nog zo je best hebt gedaan om het interessant en waardevol te maken.

3. Deel je blogs voor maximaal bereik en meer betrokkenheid

Als mensen niet weten dat je een (nieuw) blogartikel hebt gemaakt of als je het niet online zet, dan krijg je natuurlijk ook geen lezers. Hoe meer mensen weten dat jij een blogartikel hebt geschreven, des te beter. Het is belangrijk dat je blogartikel zoveel mogelijk ‘ogen’ krijgt. Je moet weten hoe je daarvoor zorgt.

4. Blog resultaatgericht

Weet wat je wil bereiken met je blog. Wil je gewoon vrijblijvend je ideeën en mening delen? Of wil je je blog strategisch inzetten voor je bedrijf en er meer volgers, fans en klanten door krijgen? Een blog kan een goede ‘lead generation machine’ zijn maar dan moet je wel bloggen op een slimme manier en liefst zonder opdringerig, spammerig of verkoperig te zijn. Mensen doorprikken een glad verkooppraatje verpakt in een blog meteen.

5. Creëer consistente bloggewoontes

Regelmatig van je laten horen loont. Dat weet je. Bloggen is geen eenmalig iets. Om je blogs voor je te laten werken is het belangrijk dat je dikwijls blogt. De ideale blogfrequentie is voor elke bloggende ondernemer maar besef wel dat méér bloggen alleen maar voordelen heeft. Niet alleen voor je zichtbaarheid maar ook voor je blogvaardigheden. Hoe meer je blogt, des te beter je erin wordt. Maak dus van bloggen een gewoonte, een essentieel onderdeel van je marketing.

Dat is het. 

Deze vijf stappen zijn het geheim om te bloggen met resultaat.

Deze vijf stappen gebruik ik zelf ook altijd om naast de copywritingopdrachten die ik uitvoer voor mijn klanten ook nog tijd, energie en motivatie te hebben om ook nog voor mezelf te bloggen. Want ja: ik schrijf veel marketingteksten – zoals blogs – voor Vlaamse en Nederlandse ondernemers maar ook ik moet van bloggen voor mijn eigen bedrijf een prioriteit maken. Anders gebeurt het niet.

Het zijn ook deze vijf stappen die ik grondig behandel in mijn online blogtraining ‘Bloggen Als De Beste’. De meer dan honderd ondernemers – zelfstandigen, ZZP’ers, coaches, trainers maar ook zaakvoerders van kleine en middelgrote ondernemingen – die al met de training aan de slag zijn gegaan, doen dat aan de hand van de vijf bewezen stappen. Omdat ze werken.

Dus als jij ook succesvol wil bloggen – om het even of je het nu op je eentje doet, of je het nu wil leren van mij of van iemand anders –, dan is het belangrijk om de vijf stappen te volgen.
Dan zal je zien dat bloggen ook iets voor jou is.

Veel succes alvast.

MAAK JE EIGEN BLOGS EN BERICHTEN MAGNETISCH

Ontdek 25 powerwoorden + voorbeelden in deze masterclass

Als copywriter heb ik al honderden ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door  artikels voor en over hen te schrijven. Daarbij heb ik ontdekt dat er 5 stappen en 25 woorden zijn die cruciaal zijn om de aandacht krijgen – vooral als je wilt bloggen voor je business. 
Mijn beste adviezen, bewezen aanpak en praktische voorbeelden deel ik in deze praktische masterclass. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers zoals jij.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • copywriting
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
  • sociale media
komkommertijd
5 veel voorkomende problemen van ondernemers in de zomer (en hoe je daar een mouw aan past)

Spoiler alert: met content los je problemen op van je klanten. In dit blogartikel bekijken we 5 problemen waarmee veel ondernemers te maken hebben tijdens de zomer en met welk soort content je dat oplost. Nee, ik beloof je geen geheime methode die je zakken …

elleboogje met Maarten en Vanessa
“Ja, maar mijn business is anders…”

Vorige week was ik op een event over online marketing. En zoals dat gaat op events: je komt daar mensen tegen die je nog nooit eerder hebt gezien. Je weet niet wie ze zijn en wat ze doen tot op het moment dat je met …

websitescan
Krijg je niet genoeg klanten via je website? Doe de websitescan

De beste plaats om je blogs te publiceren? Je website. Maar misschien ben je niet zo tevreden over je huidige website. Misschien wil je jouw website wel volledig omgooien omdat er nu weinig tot niets uitkomt en stel je daarom bloggen uit. Dan heb ik …

workshop 29-8-17 (81)
Wat als je bloggen lastig vindt?

Laten we het niet moeilijker maken dan het is: bloggen is een chic woord voor artikels schrijven. Die artikels plaats je op je website. Zakelijk bloggen is gestructureerde en verhelderende artikels schrijven over en voor je business. Als je nu denkt: “Bah, opstellen schrijven dus”, …

Goed voornemen: zakelijk bloggen
Zo maak je je goede voornemen om zakelijk te bloggen wél waar

Het begin van het nieuwe jaar is dé periode van nieuwe kansen en mogelijkheden. Niet alleen privé kun je goede voornemens maken maar ook voor je business. Nu is het perfecte moment om een frisse wind te laten waaien en te doen wat al lang …

Geld verdienen met marketing
Het alternatief voor inspelen op speciale marketingdagen

Black Friday, sinterklaas, kerst, oud en nieuw… 🥂 Weet jij wat ze gemeen hebben? Wel, het zijn aanleidingen voor mensen om geld uit te geven. En voor bedrijven om keihard hun aanbiedingen te promoten. 🛒 Maar wat als je niet houdt van opdringerige marketing maar …

online blogtraining
Bloggen is misschien wel een verspilling van je tijd en energie

Stel je voor: een journalist belt je op. In je favoriete krant is een volledige pagina vrijgekomen in de editie van morgen. Als je wil komt op die pagina een stuk over jouw bedrijf of project. Helemaal gratis. Wat zou je doen? Zou je zeggen: …

webinar over bloggen
Hoe zit het met je voornemen om te bloggen?

Stond ‘bloggen’ op je to do-lijst voor 2022? Is het er al van gekomen? Of ben je aan het twijfelen geslagen? Je bent niet de enige. Veel ondernemers vragen zich af of bloggen wel de moeite waard is. Of ze niet beter hun energie kunnen …

enthousiaste bloggende ondernemers
Waarom blogt de ene wél en de andere niet na een training?

Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst mijn training Bloggen Als De Beste gaf focuste ik vooral op de tips en de praktische kant van het bloggen. Want het is belangrijk dat je weet hoe je moet bloggen. Dus ik gaf templates voor goede …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Katleen Van Landschoot draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders