Kan je bloggen als je geen groot schrijftalent bent?

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Ben je een ambitieuze ondernemer? Maar twijfel je of bloggen wel iets voor jou is? Je bent niet de enige. Veel ondernemende mensen twijfelen of ze er zich wel moeten aan wagen. Maar met bloggen is het zoals met sporten of musiceren. Een aangeboren talent is handig maar geen vereiste. Een goede leraar, motivatie en veel oefening brengen je heel ver.

“Ik heb dyslexie en dat maakt dat ik veel fouten schrijf. Ik weet het en dat maakt me onzeker. Daardoor lees ik alles wat ik mail of schrijf heel veel keer na. Toch blijf ik onzeker. Dat maakt dat ik minder van me laat horen dan goed is voor mijn bedrijf. Daardoor vinden minder mensen de weg naar mijn bedrijf. Daardoor ga ik ook twijfelen aan mezelf als ondernemer terwijl ik wel goed ben in mijn vak. Heb je tips om over mijn schrijfangst heen te komen?”, dat vroeg Anoek me aan het begin van mijn blogtweedaagse.

Zoals Anoek zijn er heel veel onderneemsters. Onderneemsters die heel goed weten dat het belangrijk is om van zich te laten horen, om een krachtige marketingboodschap te hebben maar twijfelen of het wel voor hen is weggelegd. Of ze wel goed genoeg zijn. Of ze er wel getalenteerd genoeg voor zijn.

Misschien heb je gelijk

Kijk: misschien ben je goed in bloggen. Misschien ben je er inderdaad slecht in. Alleen: dat kun je niet op voorhand zeggen. Je kunt het maar zeker weten als je er echt veel inspanningen voor hebt gedaan. Vergelijk het met sport of met een muziekinstrument bespelen. Dat moet je ook eerst leren en door veel te oefenen kun je er echt goed in worden. Aanleg voor iets is mooi meegenomen, maar het zijn oefening en volharding die ervoor zorgen of iemand al dan niet succesvol wordt in iets. Dat heeft wetenschappelijk onderzoek rond expertise herhaaldelijk aangetoond. Lees er het ‘The Cambridge Handbook of Expertise and Expert Performance’ maar op na.

Geef jezelf de tijd, de ruimte en de mogelijkheden om te groeien.

Het belang van een goede leraar

Wat ik heb geleerd van een van mijn grote voorbeelden (Sean D’Souza) is dat het belangrijk is dat je een goede leraar hebt. Een goede leraar leert je een systeem aan dat je kunt gebruiken. In kleine stapjes. Een goede leraar laat je fouten maken. Vervolgens toont hij waar het fout ging en hoe het beter kan. Als je inzicht hebt in wat je kan doen om het de volgende keer anders aan te pakken, dan groeit je zelfvertrouwen.

Dat heb ik al ervaren toen ik nog naar de lagere school ging. Toen was ik bang van Bach. En vooral van mijn pianoleerkracht.

Bang voor Bach

Toen ik tien jaar was leerde ik piano spelen. Ik was een voorbeeldige leerling en oefende behoorlijk veel. Mijn lerares was nooit laaiend enthousiast. Integendeel. Toen ik mijn eerste Bach-stukjes leerde spelen ervaarde ik dat mijn leerkracht geen fouten dulde. ‘Stop’ riep ze bij de eerste foute noot of aanslag. ‘Opnieuw!’ Bij elke noot die niet uit de zwarte vleugelpiano in het auditorium in Eeklo kwam zoals de meester het destijds had bedoeld, volgde een snerpend ‘stop’.

Soms moest ik als ‘straf’ de prelude of inventie in kwestie noot per noot van achter naar voor spelen. Een hel was het. Ik verloor alle plezier in de pianolessen. Ik zag tal van klasgenootjes afhaken.

Techniek troef

Ik bleef volhouden want ik vond piano wel een mooi instrument. Maar bij elke pianoles had ik schrik. Ik dacht dat dat zo hoorde. Dat het nodig was om beter te worden.

Tot ik na zes jaar ging studeren in Brussel en pianolessen volgde in Schaarbeek. Daar had ik een leerkracht die les had gekregen in Rusland. Ik moest er studies spelen. Eindeloos veel studies en toonladders. Elke les begonnen we ermee. Ja, ik speelde al eens foute noten maar dat vond mijn Brusselse leerkracht niet zo erg. “Doe maar door”, zei ze. “Het gaat om de techniek en het in de vingers krijgen van een systeem zodat het een gewoonte wordt. Zodat je een techniek hebt waarop je altijd kan terugvallen.” Het was saai maar de eindeloze herhalingen zorgden er inderdaad wel voor dat ik steeds beter werd. Mijn zelfvertrouwen groeide.

Leer van de groten

Sinds vier jaar heb ik het pianospel opnieuw opgenomen. Ik volg nu les bij een Bulgaarse pianoleerkracht. Ook zij is niet onverbiddelijk. Ze geeft wel aan waar ik iets niet goed doe en corrigeert. Het gebeurt regelmatig dat ze me het volledige stuk laat spelen en nadien vraagt: “Weet je dat je daar iets fout doet?” En dan oefenen we vervolgens om die maat goed te krijgen. Vele keren na elkaar. “Thuis moet je oefenen, oefenen, oefenen. Dat ene stukje telkens opnieuw. Honderd keer als het moet. En luister ook eens naar de cd of zoek eens op hoe concertpianisten het doen op YouTube.”

Als alle noten technisch juist zitten dan gaat juf Emilia over naar de volgende fase: “En nu gaan we muziek maken”, zegt ze dan. Dan komt de aandacht voor de intonatie en de interpretatie van het stuk zoals de componist het bedoeld heeft.

Juf Emilia Kulhanova is ervan overtuigd dat piano psychologie is: “Als je ervan overtuigd bent dat je op een bepaalde plaats een foute noot zal spelen, dan zal dat ook zo zijn. Speel vol zelfvertrouwen, span je vingers niet op en oefen veel. Dan komt alles goed”, zegt ze.

Ze heeft gelijk.

Blogtraining

Emilia’s adviezen gaan ook op voor bloggen. Als je je instelt op taal- en spelfouten, dan zul je er wellicht maken. Dat is een ‘self fulfilling prophecy’. Bij elke fout denk je vervolgens: “Zie je wel? Ik kan het niet foutloos’.

De oplossing is niet stoppen maar juist doorgaan. Oefenen, oefenen, oefenen. Iemand die je de juiste techniek aanleert en het je toont, versnelt dat proces. Ook door veel te lezen zie en merk je hoe je je eigen teksten nog net iets anders kunt maken.

Bloggen heeft veel te maken met zelfvertrouwen.

Als je te snel opgeeft zul je nooit weten of je echt goed bent in bloggen. Bovendien doe je je volgers ook onrecht aan. Want jij kan hen met je kennis en ervaring heel goed verder helpen. Als je beslist – uit angst om fouten te maken of omdat mensen misschien wel kritiek zouden kunnen hebben op je schrijfstijl – om dus maar niets meer van je te laten horen, dan laat je je volgers in de kou staan. Misschien zitten ze juist wel echt op jouw stem te wachten.

Bloggen is bij uitstek iets persoonlijks

Blogartikels schrijven is een uitstekende manier om je persoonlijkheid te laten zien. Mensen voelen zich aangetrokken door mensen die zijn zoals hen. Mensen zoeken allemaal naar verbinding. Dat gemeenschappelijke, datgene waarmee ze zich kunnen verbinden zorgt voor aantrekkingskracht.

Ook jij oefent als coach, therapeut of ondernemer een aantrekkingskracht uit op bepaalde mensen. Op mensen die op je lijken. Mensen die misschien net als jij introvert, perfectionistisch, onzeker… zijn. Zij zitten te wachten op jouw authentieke marketing. Zij horen maar wat graag wat jij te vertellen hebt. Ook al zijn je blogs niet perfect.

Dus: doe het gewoon. Ga bloggen en zet jezelf in de markt als expert. Doe je best, leer en verbeter. En oefen, oefen, oefen. Telkens opnieuw.

Heel veel succes.

START MET DE BLOGTRAINING

Alles wat je moet weten over bloggen in één online training

Als copywriter heb ik al vele tientallen ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door zakelijk te bloggen.
Mijn beste adviezen, voorbeelden en stappen deel ik in deze online blogcursus. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers die willen bloggen om meer volgers en klanten te krijgen.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
033021 BPS SYS _23632
Waarom ik geen gratis advies meer geef

Misschien vind je me een koele tante. Of zelfs iemand die het hoog in haar bol heeft gekregen. Dat mag. Ik blijf bij mijn besluit. Ik geef geen gratis advies op maat meer. En dat is het beste dat ik kan doen. Niet alleen voor …

033021 BPS SYS _22225
Hoe blog je als de beste?

Veel ondernemers hebben een zetje nodig om hun eerste blog te maken. Elke uitvlucht is goed om bloggen nog even uit te stellen. Maar wat als ik je nu een stappenplan gaf om eraan te beginnen?

033021 BPS SYS _23235
Geen tijd om te bloggen? Het kan ook als je maar vijf minuutjes hebt

“Geen tijd” is de meest aangehaalde reden van ondernemers om niet te bloggen. In dit blogartikel ontdek je enkele slimme technieken waardoor je toch blogartikels kan schrijven zelfs al heb je het druk of zijn er veel andere to do’s

bloginstructies
Is bloggen iets voor jou?

Een vraag die ik als copywriter dikwijls krijg is: “Is bloggen wel iets voor mij?” Meestal krijg ik die vraag van ondernemers die wel geloven in bloggen maar twijfelen of het wel iets is voor hen, of het iets kan bijdragen aan hun business en …

IMG_5121
Nee, met een blog kun je geen levens veranderen

Bloggen is een goede manier om van je te laten horen. Je kunt er mensen mee motiveren, inspireren, enthousiast maken maar het leven van mensen veranderen: neen, dat lukt niet. Trouwens met geen enkele vorm van marketing. Is bloggen dan geen goed idee? Toch wel. …

foto met Catherine en Ludo
“Ik wil de concurrentie niet wijzer maken met mijn blog”

Een van de bezwaren tegen bloggen is de angst dat anderen weglopen met je informatie. Of dat je, door je beste kennis en inzichten te delen, mensen helpt die vervolgens naar je concurrent gaan. Klopt dat? En kan je bloggen op een manier dat mensen …

computermuis
Wat zijn de beste marketingblogs voor 2021?

Dagelijks lees ik blogartikelen over marketing om op de hoogte te blijven van trends en (nieuwe) toepassingen van aloude marketingtechnieken die hun waarde vele malen hebben bewezen. Die tips en inzichten deel ik graag met mijn volgers en klanten. Maar met de vele honderden blogs …

bloggen
Hoe schrijf je blogs die mensen graag lezen?

Als het gaat om bloggen en bedenken welke blogartikels werken voor jou, dan is het belangrijk om te weten wat je lezers willen en hoe je hen nieuwsgierig maakt naar je content. In dit artikel verklap ik je 3 strategieën om meer nieuwsgierige en geïnteresseerde …

kubus
3 dingen waarmee je direct je blogs aantrekkelijker maakt voor je ideale klant

Het verschil tussen amateurbloggers en professionele bloggers is dat de pro’s aantrekkelijk schrijven. Ze weten hun artikel zo op te stellen dat lezers erin meegezogen worden van titel tot het laatste punt. Als jij rekening houdt met de drie aandachtspunten in dit artikel, dan wordt …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Schrijfcoach draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches