Kan je bloggen als je geen groot schrijftalent bent? - Katleen Van Landschoot

Kan je bloggen als je geen groot schrijftalent bent?

Ben je een ambitieuze ondernemer? Maar twijfel je of bloggen wel iets voor jou is? Je bent niet de enige. Veel ondernemende mensen twijfelen of ze er zich wel moeten aan wagen. Maar met bloggen is het zoals met sporten of musiceren. Een aangeboren talent is handig maar geen vereiste. Een goede leraar, motivatie en veel oefening brengen je heel ver.

“Ik heb dyslexie en dat maakt dat ik veel fouten schrijf. Ik weet het en dat maakt me onzeker. Daardoor lees ik alles wat ik mail of schrijf heel veel keer na. Toch blijf ik onzeker. Dat maakt dat ik minder van me laat horen dan goed is voor mijn bedrijf. Daardoor vinden minder mensen de weg naar mijn bedrijf. Daardoor ga ik ook twijfelen aan mezelf als ondernemer terwijl ik wel goed ben in mijn vak. Heb je tips om over mijn schrijfangst heen te komen?”, dat vroeg Anoek me aan het begin van mijn blogtweedaagse.

Zoals Anoek zijn er heel veel onderneemsters. Onderneemsters die heel goed weten dat het belangrijk is om van zich te laten horen, om een krachtige marketingboodschap te hebben maar twijfelen of het wel voor hen is weggelegd. Of ze wel goed genoeg zijn. Of ze er wel getalenteerd genoeg voor zijn.

Misschien heb je gelijk

Kijk: misschien ben je goed in bloggen. Misschien ben je er inderdaad slecht in. Alleen: dat kun je niet op voorhand zeggen. Je kunt het maar zeker weten als je er echt veel inspanningen voor hebt gedaan. Vergelijk het met sport of met een muziekinstrument bespelen. Dat moet je ook eerst leren en door veel te oefenen kun je er echt goed in worden. Aanleg voor iets is mooi meegenomen, maar het zijn oefening en volharding die ervoor zorgen of iemand al dan niet succesvol wordt in iets. Dat heeft wetenschappelijk onderzoek rond expertise herhaaldelijk aangetoond. Lees er het ‘The Cambridge Handbook of Expertise and Expert Performance’ maar op na.

Geef jezelf de tijd, de ruimte en de mogelijkheden om te groeien.

Het belang van een goede leraar

Wat ik heb geleerd van een van mijn grote voorbeelden (Sean D’Souza) is dat het belangrijk is dat je een goede leraar hebt. Een goede leraar leert je een systeem aan dat je kunt gebruiken. In kleine stapjes. Een goede leraar laat je fouten maken. Vervolgens toont hij waar het fout ging en hoe het beter kan. Als je inzicht hebt in wat je kan doen om het de volgende keer anders aan te pakken, dan groeit je zelfvertrouwen.

Dat heb ik al ervaren toen ik nog naar de lagere school ging. Toen was ik bang van Bach. En vooral van mijn pianoleerkracht.

Bang voor Bach

Toen ik tien jaar was leerde ik piano spelen. Ik was een voorbeeldige leerling en oefende behoorlijk veel. Mijn lerares was nooit laaiend enthousiast. Integendeel. Toen ik mijn eerste Bach-stukjes leerde spelen ervaarde ik dat mijn leerkracht geen fouten dulde. ‘Stop’ riep ze bij de eerste foute noot of aanslag. ‘Opnieuw!’ Bij elke noot die niet uit de zwarte vleugelpiano in het auditorium in Eeklo kwam zoals de meester het destijds had bedoeld, volgde een snerpend ‘stop’.

Soms moest ik als ‘straf’ de prelude of inventie in kwestie noot per noot van achter naar voor spelen. Een hel was het. Ik verloor alle plezier in de pianolessen. Ik zag tal van klasgenootjes afhaken.

Techniek troef

Ik bleef volhouden want ik vond piano wel een mooi instrument. Maar bij elke pianoles had ik schrik. Ik dacht dat dat zo hoorde. Dat het nodig was om beter te worden.

Tot ik na zes jaar ging studeren in Brussel en pianolessen volgde in Schaarbeek. Daar had ik een leerkracht die les had gekregen in Rusland. Ik moest er studies spelen. Eindeloos veel studies en toonladders. Elke les begonnen we ermee. Ja, ik speelde al eens foute noten maar dat vond mijn Brusselse leerkracht niet zo erg. “Doe maar door”, zei ze. “Het gaat om de techniek en het in de vingers krijgen van een systeem zodat het een gewoonte wordt. Zodat je een techniek hebt waarop je altijd kan terugvallen.” Het was saai maar de eindeloze herhalingen zorgden er inderdaad wel voor dat ik steeds beter werd. Mijn zelfvertrouwen groeide.

Leer van de groten

Sinds vier jaar heb ik het pianospel opnieuw opgenomen. Ik volg nu les bij een Bulgaarse pianoleerkracht. Ook zij is niet onverbiddelijk. Ze geeft wel aan waar ik iets niet goed doe en corrigeert. Het gebeurt regelmatig dat ze me het volledige stuk laat spelen en nadien vraagt: “Weet je dat je daar iets fout doet?” En dan oefenen we vervolgens om die maat goed te krijgen. Vele keren na elkaar. “Thuis moet je oefenen, oefenen, oefenen. Dat ene stukje telkens opnieuw. Honderd keer als het moet. En luister ook eens naar de cd of zoek eens op hoe concertpianisten het doen op YouTube.”

Als alle noten technisch juist zitten dan gaat juf Emilia over naar de volgende fase: “En nu gaan we muziek maken”, zegt ze dan. Dan komt de aandacht voor de intonatie en de interpretatie van het stuk zoals de componist het bedoeld heeft.

Juf Emilia Kulhanova is ervan overtuigd dat piano psychologie is: “Als je ervan overtuigd bent dat je op een bepaalde plaats een foute noot zal spelen, dan zal dat ook zo zijn. Speel vol zelfvertrouwen, span je vingers niet op en oefen veel. Dan komt alles goed”, zegt ze.

Ze heeft gelijk.

Blogtraining

Emilia’s adviezen gaan ook op voor bloggen. Als je je instelt op taal- en spelfouten, dan zul je er wellicht maken. Dat is een ‘self fulfilling prophecy’. Bij elke fout denk je vervolgens: “Zie je wel? Ik kan het niet foutloos’.

De oplossing is niet stoppen maar juist doorgaan. Oefenen, oefenen, oefenen. Iemand die je de juiste techniek aanleert en het je toont, versnelt dat proces. Ook door veel te lezen zie en merk je hoe je je eigen teksten nog net iets anders kunt maken.

Bloggen heeft veel te maken met zelfvertrouwen.

Als je te snel opgeeft zul je nooit weten of je echt goed bent in bloggen. Bovendien doe je je volgers ook onrecht aan. Want jij kan hen met je kennis en ervaring heel goed verder helpen. Als je beslist – uit angst om fouten te maken of omdat mensen misschien wel kritiek zouden kunnen hebben op je schrijfstijl – om dus maar niets meer van je te laten horen, dan laat je je volgers in de kou staan. Misschien zitten ze juist wel echt op jouw stem te wachten.

Bloggen is bij uitstek iets persoonlijks

Blogartikels schrijven is een uitstekende manier om je persoonlijkheid te laten zien. Mensen voelen zich aangetrokken door mensen die zijn zoals hen. Mensen zoeken allemaal naar verbinding. Dat gemeenschappelijke, datgene waarmee ze zich kunnen verbinden zorgt voor aantrekkingskracht.

Ook jij oefent als coach, therapeut of ondernemer een aantrekkingskracht uit op bepaalde mensen. Op mensen die op je lijken. Mensen die misschien net als jij introvert, perfectionistisch, onzeker… zijn. Zij zitten te wachten op jouw authentieke marketing. Zij horen maar wat graag wat jij te vertellen hebt. Ook al zijn je blogs niet perfect.

Dus: doe het gewoon. Ga bloggen en zet jezelf in de markt als expert. Doe je best, leer en verbeter. En oefen, oefen, oefen. Telkens opnieuw.

Heel veel succes.

MAAK JE EIGEN BLOGS EN BERICHTEN MAGNETISCH

Ontdek 25 powerwoorden + voorbeelden in deze masterclass

Als copywriter heb ik al honderden ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door  artikels voor en over hen te schrijven. Daarbij heb ik ontdekt dat er 5 stappen en 25 woorden zijn die cruciaal zijn om de aandacht krijgen – vooral als je wilt bloggen voor je business. 
Mijn beste adviezen, bewezen aanpak en praktische voorbeelden deel ik in deze praktische masterclass. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers zoals jij.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • copywriting
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
  • sociale media
elleboogje met Maarten en Vanessa
“Ja, maar mijn business is anders…”

Vorige week was ik op een event over online marketing. En zoals dat gaat op events: je komt daar mensen tegen die je nog nooit eerder hebt gezien. Je weet niet wie ze zijn en wat ze doen tot op het moment dat je met …

websitescan
Krijg je niet genoeg klanten via je website? Doe de websitescan

De beste plaats om je blogs te publiceren? Je website. Maar misschien ben je niet zo tevreden over je huidige website. Misschien wil je jouw website wel volledig omgooien omdat er nu weinig tot niets uitkomt en stel je daarom bloggen uit. Dan heb ik …

workshop 29-8-17 (81)
Wat als je bloggen lastig vindt?

Laten we het niet moeilijker maken dan het is: bloggen is een chic woord voor artikels schrijven. Die artikels plaats je op je website. Zakelijk bloggen is gestructureerde en verhelderende artikels schrijven over en voor je business. Als je nu denkt: “Bah, opstellen schrijven dus”, …

Goed voornemen: zakelijk bloggen
Zo maak je je goede voornemen om zakelijk te bloggen wél waar

Het begin van het nieuwe jaar is dé periode van nieuwe kansen en mogelijkheden. Niet alleen privé kun je goede voornemens maken maar ook voor je business. Nu is het perfecte moment om een frisse wind te laten waaien en te doen wat al lang …

Geld verdienen met marketing
Het alternatief voor inspelen op speciale marketingdagen

Black Friday, sinterklaas, kerst, oud en nieuw… 🥂 Weet jij wat ze gemeen hebben? Wel, het zijn aanleidingen voor mensen om geld uit te geven. En voor bedrijven om keihard hun aanbiedingen te promoten. 🛒 Maar wat als je niet houdt van opdringerige marketing maar …

online blogtraining
Bloggen is misschien wel een verspilling van je tijd en energie

Stel je voor: een journalist belt je op. In je favoriete krant is een volledige pagina vrijgekomen in de editie van morgen. Als je wil komt op die pagina een stuk over jouw bedrijf of project. Helemaal gratis. Wat zou je doen? Zou je zeggen: …

webinar over bloggen
Hoe zit het met je voornemen om te bloggen?

Stond ‘bloggen’ op je to do-lijst voor 2022? Is het er al van gekomen? Of ben je aan het twijfelen geslagen? Je bent niet de enige. Veel ondernemers vragen zich af of bloggen wel de moeite waard is. Of ze niet beter hun energie kunnen …

enthousiaste bloggende ondernemers
Waarom blogt de ene wél en de andere niet na een training?

Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst mijn training Bloggen Als De Beste gaf focuste ik vooral op de tips en de praktische kant van het bloggen. Want het is belangrijk dat je weet hoe je moet bloggen. Dus ik gaf templates voor goede …

klanten helpen
“Zitten ‘ze’ eigenlijk wel op mij te wachten?”

Het is een veelgestelde vraag van ondernemende mensen die overwegen om te bloggen: “Zit er wel iemand op mij te wachten?” Of, de variant daarvan: “Wie ben ik nu om blogartikels te schrijven? Ik ben toch helemaal niet zo speciaal? Zal bloggen wel werken voor …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Katleen Van Landschoot draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches