Reden 1: Tips over bloggen zijn dikwijls algemeen
Denk aan: “verzin een passende titel, maak een outline en werk je tekst uit”. Dat weet je natuurlijk al lang.
Andere vage adviezen zijn: “Hanteer een consequente schrijfstijl”, “Gebruik afbeeldingen” of “Deel tips”. Op zich kloppen deze aanbevelingen maar je kunt er niet veel mee. Als je nog maar amper van je hebt laten horen bijvoorbeeld dan heb je nog geen herkenbare schrijfstijl – laat staan dat je je eigen schrijfstem ook consequent aanhoudt.
Bovendien geven die algemene adviezen niet het antwoord op de vragen die je écht bezighouden zoals: “Schrijf ik interessant genoeg?”, “Welke foto’s zetten mensen aan tot klikken en lezen?” of “Wanneer is een tip nu echt waardevol genoeg?”, “Hoe zorg ik ervoor dat ik de aandacht trek van mijn scrollende ideale lezer?”
Reden 2: Soms zijn de adviezen ook ronduit verkeerd
Niet alles wat online staat klopt. En niet elk advies dat je op internet vindt is goed advies. Zo is het eerste blogadvies dat ik tegenkwam op Wikihow: “Vraag jezelf af waar je van houdt, wat je leuk vindt of wat je met anderen zou willen delen”.
Drie keer fout. Het gaat in een blog niet om jou maar om je lezer. De vraag is niet wat jij als blogger ‘leuk vindt’ maar waar je ideale lezer naar op zoek is.
Nog zo’n verkeerd advies is: “Kijk eens naar andere blogs over je onderwerp om te zien hoe anderen het aanpakken”.
Als je bloggen als marketingstrategie wilt inzetten om je te onderscheiden van je concurrenten is dit absoluut slecht advies. Anderen na-apen – die wellicht ook de woorden van anderen playbacken – zorgt er alleen voor dat je meer van hetzelfde brengt. Dat je dus saaie kost brengt. Je geeft je lezer dus geen reden om voor jou te kiezen of om jou te volgen. Ah nee, want je doet precies hetzelfde als alle anderen.
Reden 3: Veel online blogadvies komt van mensen zonder schrijfachtergrond
Eén van de belangrijkste regels die ik geleerd heb als journalist is: “Check double-check”. Ga altijd na wie de bron is. Ook online is dat een goede vuistregel. Neem niet zomaar het advies aan van om het even wie.
Internet en sociale media maken van iedereen een auteur. De ene schrijft al met meer naturel dan de andere. Maar een vlotte pen hebben is nog niet hetzelfde als iets zó kunnen verwoorden dat mensen ‘ja’ zeggen. Als je als ondernemer wilt bloggen dan doe je dat niet als hobby maar omdat je er nieuwe volgers, fans en klanten mee wilt krijgen.
Dat wil zeggen dat je moet weten wat je het beste vertelt en waarom. Je moet ook weten hoe je een blog het beste structureert en welke slimme copywritingtechnieken ervoor zorgen dat mensen door blijven lezen tot je laatste punt. En dat ze méér van je willen horen.
Goed worden in copywriting kun je leren. Nadat ik afgestudeerd was aan het Instituut voor Journalistiek en een journalistieke prijs in de wacht had gesleept bij mijn eerste opdrachtgever (weekblad de Eecloonaar) ben ik in de wetenschap van copywriting gedoken.
Ik heb veel boeken verslonden, opleidingen gevolgd in binnen- en buitenland en geleerd van de besten. En ik heb veel geschreven en getest. Ik weet dus hoe en waar je goede verhalen vindt, hoe je een goed artikel schrijft én hoe je ervoor zorgt dat mensen in actie komen dankzij een goed artikel. Niet iedere blogcoach weet dat.
Bekijk dus altijd de auteur van de blogs. Wie is die persoon? Heeft hij of zij expertise in de materie of minstens veel ervaring? Indien niet: negeren dat advies. Luister alleen naar mensen die goed zijn in hun vak als je wilt bijleren.
Reden 4: Googelen doet twijfelen
Ik heb het eens voor je opgezocht – in Google – als je ‘tips bloggen’ intypt dan krijg je maar liefst 25,4 miljoen zoekresultaten. 25,4 miljoen. Die tips kun je onmogelijk allemaal toepassen op dat ene blogartikel dat je graag wilt maken. Zeker als je graag ‘het perfecte artikel’ voor ogen hebt. De kans is groot dat je dan denkt: “Fieuw. Als er zoveel bij komt kijken dan hoeft het voor mij niet meer. Laat maar, dat bloggen”.
Bovendien zijn er in al die miljoenen tips voor meer blogsucces ook tips die elkaar tegenspreken. Bijvoorbeeld: “Schrijf kort en beknopt want mensen lezen niet graag” en “Schrijf lange blogs want dat is beter voor je ROI”. Wat moet je dan geloven?
Die twijfel kan trouwens ook ontstaan als je jezelf inspiratie voor je volgende virale blog probeert te googelen. Als je zoekwoorden intypt die te maken hebben met je blogonderwerp krijg je wellicht heel veel zoekresultaten. Al lezend en surfend kan dan de vraag oppoppen: “Is alles al niet eens gezegd?” en: “Wat kan ik daar nu nog aan toevoegen?”
Door je dat af te vragen begeef je je op gevaarlijk terrein: dat van de twijfel en het afbrokkelend zelfvertrouwen. Hoe meer zoekresultaten je krijgt, des te groter de kans dat je het op voorhand al opgeeft. Zo blijft je voornemen om te bloggen precies wat het is: een voornemen. Zo jammer want bloggen kan je echt veel opleveren.
Reden 5: (de belangrijkste reden) Als je googelt ben je niet productief
Bloggen, schrijven, content creëren dat is: de pen in de hand nemen en schrijven. Of je vingers aan het toetsenbord zetten en typen. Actief zijn dus. Bloggen is niet: inspiratie proberen op te doen op sociale media en fora, googelen, scrollen, lezen, swipen… Dat zijn allemaal passieve bezigheden. Al die tijd dat je aan het zoeken, scrollen en lezen bent, ben je niet aan het schrijven.
Als je resultaat wilt is het slimmer om te focussen op actie, om de handen uit te mouwen te steken, om zelf te creëren in plaats van te consumeren.
Wees eens eerlijk: gebruik je ‘reseach doen’ niet vooral als een excuus om niet te moeten beginnen? Zou het niet kunnen dat het uitstelgedrag is? Of dat googelen en info verzamelen een al dan niet bewust afleidingsmanoeuvre is omdat je het schrijven zelf spannend vindt? Misschien ben je kritisch voor jezelf en vrees je dat je blogartikel niet goed genoeg zal zijn. Of vraag je je af of mensen wel op jou zitten te wachten?
Samenvattend – 5 redenen om Google links te laten liggen als je beter wilt worden in bloggen
#1: Tip over bloggen zijn dikwijls algemeen
#2: Soms zijn de adviezen ook ronduit verkeerd
#3: Veel online blogadvies komt van mensen zonder schrijfachtergrond
#4: Googelen doet twijfelen
#5: (de belangrijkste reden) Als je googelt ben je niet productief
Wat kun je dan beter wél doen als je het serieus meent met bloggen en een bloggende ondernemer wilt worden?
Verdiep je in content marketing. Leer alles over overtuigingstechnieken. Ontdek de principes van copywriting. Of als je sneller wilt gaan: leg je oor te luister bij mensen die weten waarover ze spreken. Die al veel geschreven hebben en anderen met succes hebben geleerd hoe ze kunnen bloggen.
En – heel belangrijk – doe het gewoon. Schrijf, schrap en schaaf bij. Schrijven – en dus ook bloggen – is niet zo moeilijk. Het is gewoon praten met papier er tussen. Of met een scherm.
Wil je er graag hulp bij? Dan ben je welkom bij mijn blogwebinar. En als je graag leest, dan is mijn boek ‘Stop met staren. Start met bloggen’ een aanrader.