Wat is de snelste manier om meer reacties te krijgen? (Het is niet wat je denkt) - Katleen Van Landschoot

Wat is de snelste manier om meer reacties te krijgen? (Het is niet wat je denkt)

Als je dit leest, dan ben je ondernemend. Dan laat je van je horen, maak je berichten, schrijf je misschien al regelmatig blogs en nieuwsbrieven maar de respons kan beter. Je wil dat meer mensen je berichten leuk vinden, een reactie achterlaten, je posts delen, je volgen op alle kanalen waarop je aanwezig bent… Dé grote vraag is natuurlijk: hoe?

Het is één van de meest gestelde vragen van ondernemers die meer zichtbaarheid, meer volgers en klanten willen. “Hoe krijg ik meer betrokkenheid?” of: “Hoe krijg je meer kliks?” en ook: “Hoe zorg ik ervoor dat mijn berichten en blogs meer aandacht krijgen?”

Er zijn verschillende manieren voor

Er is een zwarte markt waar je volgers en kliks kan kopen, met vele honderden tegelijk.

Blijf daarvan weg. Behalve een hoop lege likes van anonieme robots doen ze meer kwaad dan goed. De algoritmes merken het op dat je gekochte volgers niet reageren en bestraffen je met een lager bereik. Dat wil je niet.

Je kan adverteren om bij meer mensen te komen.

Dat is een goed idee. Alleen: er komt wel wat bij kijken. Je moet alle kneepjes onder de knie krijgen. Zomaar ‘Bericht promoten’ op Facebook bijvoorbeeld brengt je niet de conversie waar je op hoopt. Ook een slecht scorend bericht adverteren zal je niet helpen. Want als je volgers je bericht niet zo super vinden en er daarom dus voorbij scrollen, dan is de kans dat mensen die je niet kennen je bericht wél goed zullen vinden klein. Logisch toch?

Dus wat kan je doen om toch meer mensen aan te spreken? Consistent goede content maken.

Dat is de sleutel tot meer kliks.

Als je betere berichten maakt, val je positief op in de tijdlijn. Mensen zullen stoppen met scrollen en je bericht bekijken. En met betere content heb je ook een voetje voor als je adverteert.
En als je betere blogs schrijft, dan zullen de zoekmachines je beter vinden en kom je hoger in Google.

Maar hoe doe je dat nu, goede content maken?

Spoiler alert: niet door de regels toe te passen die je op school hebt geleerd. Want de schrijfervaring die we allemaal op school hebben meegekregen, helpt ons niet als het gaat om marketingteksten.

Het is een vak apart, teksten schrijven die geld opleveren.

Als niet-marketeer opeens marketingteksten moeten schrijven voor je bedrijf, zaak of onderneming kan knap lastig zijn.

Ik begrijp het.

De meeste ondernemende mensen hebben geen schrijf- of journalistieke achtergrond. Ze hebben nooit geleerd hoe ze een tekst, post of nieuwsbrief kunnen maken die de aandacht trekt.

“Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?”

Misschien denk je nu bij jezelf: “Ik moet toch helemaal geen journalist of marketeer zijn? Een beetje vlot schrijven is toch voldoende?”

Helaas.

Bij conversiegericht schrijven komt heel wat kijken.

Als niemand je ooit de regels voor conversiegericht schrijven heeft verteld, dan kun je ze ook niet toepassen. Natuurlijk weet je dat je van je moet laten horen om zichtbaar te zijn. Maar hoe je dat dan precies het best doet en welke content aanslaat en welke niet, dat vertellen de meeste coaches of specialisten je niet.

Dus hoe zou je dan het spel van likes en reacties kunnen winnen?

Niet. Als je de kneepjes niet kent, dan moet je proberen en testen. Soms heb je geluk en slaat iets aan, maar als je de onderliggende mechanismes niet kent, dan kost alles uitvogelen je vooral veel tijd. En als ondernemende persoon heb je geen tijd te verliezen. Je wil snel resultaat.

Als ondernemer, coach of trainer wil je bijdrages maken die mensen leuk vinden en waarop ze reageren. Dan heb je niets aan de schoolse richtlijnen om een opstel, verhandeling of thesis te maken.

De richtlijnen voor een opstel, verhandeling of thesis zeggen dat je eerst zorgt voor een inleiding – met eventueel een dankwoord – een uiteenzetting waarover je het gaat hebben, waarom je voor dat onderwerp hebt gekozen en pas daarna kom je ter zake.

Die geleerde schoolregels mag je niet toepassen op de teksten die je schrijft voor je business

Waarom niet?

Omdat er een groot verschil is tussen schoolse schrijfopdrachten en bijdrages voor je volgers en klanten.

Op school schreef je voor een leerkracht Nederlands of een vakdocent die je daarop quoteerde. Met andere woorden: die persoon of de jury die je werk moest beoordelen verwachtten je werk, trokken er tijd voor uit en namen je werkstuk grondig door.

Dat is helemaal anders bij marketingteksten. Je volgers en potentiële klanten zitten niet te wachten op je bijdrage. Ze scrollen door hun tijdlijn en krijgen je post toevallig te zien.

Anders dan je vroegere leerkracht Nederlands zitten ze niet in de aanslag met een rode pen om nauwkeurig uit te dokteren wat je allemaal hebt geschreven.

Neen, ze lezen scannend en beslissen in een paar seconden tijd of je artikel, bericht of nieuwsbrief al dan niet interessant is voor hen. Het komt erop aan om meteen de aandacht te grijpen. Dat doe je niet met penopwarmers, inleidende beschouwingen of uitgebreide contextschetsen.

Wat doe je dan beter wél?

Een greep uit de mogelijkheden om mensen te doen stoppen met scrollen:

Verras.

Choqueer.

Confronteer.

Maak nieuwsgierig.

Wek een emotie op.

Wees controversieel.

Zeg iets onverwachts.

Zorg voor een glimlach.

Val meteen met de deur in huis.

Start midden in het verhaal. (De toelichting en de context komen later. Als die al nodig zijn.)

Als je dat kunt – de aandacht trekken van mensen met je haakje, met je eerste zin, met je titel – dan ben je al goed op weg. Want dan heb je hen geprikkeld om verder te lezen of om je video te bekijken. En dat is natuurlijk nodig om likes, kliks en reacties te krijgen.

Begin dus bij het begin. Bij de intro en bij je titel.

Als je daarin beter wordt, dan zal je automatisch de kans op meer likes, kliks en reacties vergroten.

MAAK JE EIGEN BLOGS EN BERICHTEN MAGNETISCH

Ontdek 25 powerwoorden + voorbeelden in deze masterclass

Als copywriter heb ik al honderden ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door  artikels voor en over hen te schrijven. Daarbij heb ik ontdekt dat er 5 stappen en 25 woorden zijn die cruciaal zijn om de aandacht krijgen – vooral als je wilt bloggen voor je business. 
Mijn beste adviezen, bewezen aanpak en praktische voorbeelden deel ik in deze praktische masterclass. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers zoals jij.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • copywriting
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
  • sociale media
elleboogje met Maarten en Vanessa
“Ja, maar mijn business is anders…”

Vorige week was ik op een event over online marketing. En zoals dat gaat op events: je komt daar mensen tegen die je nog nooit eerder hebt gezien. Je weet niet wie ze zijn en wat ze doen tot op het moment dat je met …

websitescan
Krijg je niet genoeg klanten via je website? Doe de websitescan

De beste plaats om je blogs te publiceren? Je website. Maar misschien ben je niet zo tevreden over je huidige website. Misschien wil je jouw website wel volledig omgooien omdat er nu weinig tot niets uitkomt en stel je daarom bloggen uit. Dan heb ik …

workshop 29-8-17 (81)
Wat als je bloggen lastig vindt?

Laten we het niet moeilijker maken dan het is: bloggen is een chic woord voor artikels schrijven. Die artikels plaats je op je website. Zakelijk bloggen is gestructureerde en verhelderende artikels schrijven over en voor je business. Als je nu denkt: “Bah, opstellen schrijven dus”, …

Goed voornemen: zakelijk bloggen
Zo maak je je goede voornemen om zakelijk te bloggen wél waar

Het begin van het nieuwe jaar is dé periode van nieuwe kansen en mogelijkheden. Niet alleen privé kun je goede voornemens maken maar ook voor je business. Nu is het perfecte moment om een frisse wind te laten waaien en te doen wat al lang …

Geld verdienen met marketing
Het alternatief voor inspelen op speciale marketingdagen

Black Friday, sinterklaas, kerst, oud en nieuw… 🥂 Weet jij wat ze gemeen hebben? Wel, het zijn aanleidingen voor mensen om geld uit te geven. En voor bedrijven om keihard hun aanbiedingen te promoten. 🛒 Maar wat als je niet houdt van opdringerige marketing maar …

online blogtraining
Bloggen is misschien wel een verspilling van je tijd en energie

Stel je voor: een journalist belt je op. In je favoriete krant is een volledige pagina vrijgekomen in de editie van morgen. Als je wil komt op die pagina een stuk over jouw bedrijf of project. Helemaal gratis. Wat zou je doen? Zou je zeggen: …

webinar over bloggen
Hoe zit het met je voornemen om te bloggen?

Stond ‘bloggen’ op je to do-lijst voor 2022? Is het er al van gekomen? Of ben je aan het twijfelen geslagen? Je bent niet de enige. Veel ondernemers vragen zich af of bloggen wel de moeite waard is. Of ze niet beter hun energie kunnen …

enthousiaste bloggende ondernemers
Waarom blogt de ene wél en de andere niet na een training?

Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst mijn training Bloggen Als De Beste gaf focuste ik vooral op de tips en de praktische kant van het bloggen. Want het is belangrijk dat je weet hoe je moet bloggen. Dus ik gaf templates voor goede …

klanten helpen
“Zitten ‘ze’ eigenlijk wel op mij te wachten?”

Het is een veelgestelde vraag van ondernemende mensen die overwegen om te bloggen: “Zit er wel iemand op mij te wachten?” Of, de variant daarvan: “Wie ben ik nu om blogartikels te schrijven? Ik ben toch helemaal niet zo speciaal? Zal bloggen wel werken voor …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Katleen Van Landschoot draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches