Wat als je bloggen lastig vindt? - Katleen Van Landschoot

Wat als je bloggen lastig vindt?

Laten we het niet moeilijker maken dan het is: bloggen is een chic woord voor artikels schrijven. Die artikels plaats je op je website. Zakelijk bloggen is gestructureerde en verhelderende artikels schrijven over en voor je business. Als je nu denkt: “Bah, opstellen schrijven dus”, wil ik één groot misverstand uit de weg ruimen. Bloggen voor je business heeft niets te maken met saaie stukjes uit je pen of toetsenbord wringen. 

Je blogt omdat je iets te zeggen hebt en omdat je ervan overtuigd bent dat mensen dat moeten weten. Je hebt iets, weet iets of kunt iets waardoor je het leven of werk van anderen anders, gemakkelijker of beter kunt maken. Daarom ben je toch ondernemer geworden, nietwaar?

Daar draait het om bij bloggenBloggen is niet lastig. Het probleem is dat veel mensen het overcompliceren.

Wat heb je minimaal nodig om goed te bloggen voor je business?


Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst mijn training Bloggen Als De Beste gaf focuste ik vooral op de tips en de praktische kant van het bloggen. Want het is belangrijk dat je weet hoe je moet bloggen.

Dus ik gaf templates voor goede titels, mijn PRIK-formule om aan onderwerpen te komen, stond stil bij de opbouw van een scanbaar blogartikel en gaf voorbeelden van ‘trial close’-vragen om te verwerken in een blog. Natuurlijk zijn dat allemaal belangrijke elementen om onder de knie te hebben als je bloggen goed wilt inzetten voor je business.

Maar ik merkte dat, hoewel mensen heel enthousiast waren aan het eind van de training of workshop, ze niet allemaal even veel begonnen te bloggen zoals ik had verwacht. Sommigen blogden zelfs helemaal niet.

Hoe kwam dat?


Lag het aan de inhoud van de training? Wisten de mensen te weinig? Moest ik meer voorbeelden geven? Hadden ze nood aan opvolgsessies? Moest ik de training opdelen in kortere sessies?

Ik vroeg mensen die hadden deelgenomen aan mijn live trainingsdagen en workshops hoe het kwam dat ze nog niet hadden geblogd. Ze verzekerden mij dat het heel interessant was geweest en dat ze veel van mij hadden opgestoken, dat ze overtuigd waren van de meerwaarde van bloggen maar dat er iets tussen was gekomen.

Het was bijvoorbeeld heel druk geweest in de zaak. Of er was een nieuw personeelslid aangeworven dat aandacht vroeg. Of de medewerker die zou bloggen had een nieuwe job bij een ander bedrijf aangenomen. Of het aanbod was veranderd waardoor ze intern aan het nadenken waren over een nieuwe marketingaanpak. Of ze waren ‘nu even’ zaken aan het afwerken waardoor bloggen als ‘to do’ verschoven was naar onder op het lijstje – of op de lijst ‘leuk voor later’ was beland.

Allemaal heel valabele argumenten. En toch…


Er waren deelnemers die dezelfde training hadden gevolgd die het ook heel druk hadden in hun business en die ook te maken kregen met onverwachte zaken en zelfs tegenslagen maar die wél aan de slag waren gegaan. Die een eerste blog online hadden gezet en hadden verstuurd naar mensen. Die zichtbaar waren geworden. Die positieve reacties hadden gekregen. Die boekingen, bestellingen en nieuwe klanten hadden gekregen doordat mensen de weg vonden naar hun zaak, uitbating of bedrijf. Die beetje bij beetje zelfzekerder waren geworden en van bloggen een routine hadden gemaakt.

De beide groepen deelnemers hadden dezelfde training en tips gekregen. Wat was er anders?

Ik heb me verdiept in die vraag. Wat maakt dat de ene succesvol is en de andere niet of veel minder? Hoe komt het dat mensen weten dat ze iets moeten doen of dat het goed is voor hen maar dat ze het toch niet doen? En vooral: wat kon ik doen om mijn cursisten nog beter te ondersteunen?

Ik las boeken over het onderwerp zoals ‘Think and Grow Rich’ van Napoleon Hill,  ‘Do It!’ van John-Roger en Peter McWilliams en ‘Successful Women Think Differently’ van Valorie Burton. Ik bekeek ook video’s zoals TED talks en ik praatte erover met mensen.

En daardoor werd het me duidelijk.

Kennis en vaardigheden hebben alléén is niet genoeg

Het geheim zit in de mindset. Ondernemers die met succes bloggen voor hun business denken en doen iets anders dan hun collega’s die minder succes hebben of die zelfs niet verder komen dan een voornemen om te bloggen.

Vandaar dat ik in mijn online training ‘Bloggen Als de Beste’ en in mijn boek ‘Stop met staren. Start met bloggen’ heel veel belang hecht aan het belang van de bloggende ondernemer.

Want zolang als je bloggen lastig vindt, dan zal je er wellicht niet mee beginnen. Toch?

MAAK JE EIGEN BLOGS EN BERICHTEN MAGNETISCH

Ontdek 25 powerwoorden + voorbeelden in deze masterclass

Als copywriter heb ik al honderden ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door  artikels voor en over hen te schrijven. Daarbij heb ik ontdekt dat er 5 stappen en 25 woorden zijn die cruciaal zijn om de aandacht krijgen – vooral als je wilt bloggen voor je business. 
Mijn beste adviezen, bewezen aanpak en praktische voorbeelden deel ik in deze praktische masterclass. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers zoals jij.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • copywriting
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
  • sociale media
komkommertijd
5 veel voorkomende problemen van ondernemers in de zomer (en hoe je daar een mouw aan past)

Spoiler alert: met content los je problemen op van je klanten. In dit blogartikel bekijken we 5 problemen waarmee veel ondernemers te maken hebben tijdens de zomer en met welk soort content je dat oplost. Nee, ik beloof je geen geheime methode die je zakken …

elleboogje met Maarten en Vanessa
“Ja, maar mijn business is anders…”

Vorige week was ik op een event over online marketing. En zoals dat gaat op events: je komt daar mensen tegen die je nog nooit eerder hebt gezien. Je weet niet wie ze zijn en wat ze doen tot op het moment dat je met …

websitescan
Krijg je niet genoeg klanten via je website? Doe de websitescan

De beste plaats om je blogs te publiceren? Je website. Maar misschien ben je niet zo tevreden over je huidige website. Misschien wil je jouw website wel volledig omgooien omdat er nu weinig tot niets uitkomt en stel je daarom bloggen uit. Dan heb ik …

Goed voornemen: zakelijk bloggen
Zo maak je je goede voornemen om zakelijk te bloggen wél waar

Het begin van het nieuwe jaar is dé periode van nieuwe kansen en mogelijkheden. Niet alleen privé kun je goede voornemens maken maar ook voor je business. Nu is het perfecte moment om een frisse wind te laten waaien en te doen wat al lang …

Geld verdienen met marketing
Het alternatief voor inspelen op speciale marketingdagen

Black Friday, sinterklaas, kerst, oud en nieuw… 🥂 Weet jij wat ze gemeen hebben? Wel, het zijn aanleidingen voor mensen om geld uit te geven. En voor bedrijven om keihard hun aanbiedingen te promoten. 🛒 Maar wat als je niet houdt van opdringerige marketing maar …

online blogtraining
Bloggen is misschien wel een verspilling van je tijd en energie

Stel je voor: een journalist belt je op. In je favoriete krant is een volledige pagina vrijgekomen in de editie van morgen. Als je wil komt op die pagina een stuk over jouw bedrijf of project. Helemaal gratis. Wat zou je doen? Zou je zeggen: …

webinar over bloggen
Hoe zit het met je voornemen om te bloggen?

Stond ‘bloggen’ op je to do-lijst voor 2022? Is het er al van gekomen? Of ben je aan het twijfelen geslagen? Je bent niet de enige. Veel ondernemers vragen zich af of bloggen wel de moeite waard is. Of ze niet beter hun energie kunnen …

enthousiaste bloggende ondernemers
Waarom blogt de ene wél en de andere niet na een training?

Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst mijn training Bloggen Als De Beste gaf focuste ik vooral op de tips en de praktische kant van het bloggen. Want het is belangrijk dat je weet hoe je moet bloggen. Dus ik gaf templates voor goede …

klanten helpen
“Zitten ‘ze’ eigenlijk wel op mij te wachten?”

Het is een veelgestelde vraag van ondernemende mensen die overwegen om te bloggen: “Zit er wel iemand op mij te wachten?” Of, de variant daarvan: “Wie ben ik nu om blogartikels te schrijven? Ik ben toch helemaal niet zo speciaal? Zal bloggen wel werken voor …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Katleen Van Landschoot draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders