Nee, met een blog kun je geen levens veranderen

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Bloggen is een goede manier om van je te laten horen. Je kunt er mensen mee motiveren, inspireren, enthousiast maken maar het leven van mensen veranderen: neen, dat lukt niet. Trouwens met geen enkele vorm van marketing. Is bloggen dan geen goed idee? Toch wel.

In een blogartikel van pakweg 1000 woorden kun je iemands leven niet veranderen. Echt niet. Hoe goed je ook bent. Hoe boeiend je blog ook geschreven is. Hoe geweldig je product of dienst ook is. Via een blogartikel krijg je geen instant transformatie voor elkaar.
Maar ook met een verkoopvideo of een webinar van 90 minuten lukt dat niet. Voor een blijvende transformatie zijn ingrediënten nodig zoals: de juiste mindset, een bewezen stappenplan of strategie, een stimulerende coach die obstakels wegneemt – vooral bij de implementatie.

Die zaken vragen tijd
Ook inzichten moeten vaak de tijd krijgen om te rijpen. Het kwartje moet eerst vallen. En dan is er nog tijd nodig om de verkregen inzichten toe te passen op een manier die goed voelt en past. Dat is een proces. Er komt ook vertrouwen bij kijken. Als je een coach of therapeut bent of een dienst hebt waardoor je je cliënt van punt A naar punt B brengt, dan moet je cliënt vertrouwen hebben: in jou, in je aanpak en vooral ook in zichzelf. Zoals je weet vraagt ook dat tijd. Dat lukt niet in een vingerknip. Dus ook niet in een blogartikel.

Wat kun je dan wél voor elkaar krijgen in een blog?
Je kan je bloglezer inspireren. Of aan het denken zetten. Voorbeelden geven. Laten zien hoe anderen de stap hebben gezet van waar ze waren naar waar ze wilden zijn. Mensen een praktische actie laten uitvoeren die zorgt voor een eerste resultaat. Tonen hoe het proces dat leidt naar een oplossing eruitziet. Uitleggen waarom een bepaalde en misschien veelgebruikte techniek niet werkt. Misvattingen en verkeerde overtuigingen over je product of dienst uit de weg ruimen. Mensen aanmoedigen om zich open te stellen voor een andere en betere oplossing.

Als je op die manier van je laat horen in een blog dan maak je een connectie met je bloglezer. Je laat zien dat je hem begrijpt. Mensen staan daarvoor open. Focus dus op communiceren op een manier die resoneert. Zonder dat je de ambitie hebt om keihard te overtuigen.

Mensen raken
Bloggen is bij uitstek een manier om op een niet-opdringerige manier van je te laten horen. Door inzichten te delen en te laten zien dat je je bloglezer echt begrijpt, win je de harten van mensen. Door te bloggen kun je als ondernemer inspelen op wat leeft bij de mensen die je wil bereiken. Want een blogartikel is een perfecte manier om vragen van je klanten of volgers te beantwoorden.

Zo is het blogartikel dat je nu leest een gevolg van een vraag die ik kreeg van Katja. Katja baat een B&B uit in de regio van Ieper. Ieper is een regio met een grote toeristische aantrekkingskracht – in ‘normale’ omstandigheden toch. Bezoekers hebben de keuze tussen heel wat hotels, B&B’s en vakantiehuizen. Vooral de toename van B&B’s was de laatste jaren opvallend – vooral in de periode rond de honderdjarige herdenking van Eerste Wereldoorlog.

De vraag van Katja
Alle logiesuitbaters hebben het nu lastig. Zeker degenen – zoals Katja – die gevestigd zijn enkele kilometer buiten het stadscentrum. Buitenlandse toeristen blijven weg. Mensen uit het binnenland zijn aarzelend om data voor een weekendje of een midweek vast te leggen.

Katja beseft dat ze aan marketing moet doen. “Is bloggen een goed idee?”, vroeg ze. “Ik wil zeker niet verkoperig overkomen”, zei ze meteen. “Ik ben een grote ambassadeur als het gaat om de streek maar als het gaat om mezelf op het voorplan te plaatsen, dan blokkeer ik”.

Ik heb haar gerustgesteld. Het is niet nodig dat Katja voortdurend berichten gaat zenden om te zeggen hoe gewild haar vijf gastenkamers zijn of dat ze een onecht gevoel van schaarste moet creëren om haar boekingsagenda meer gevuld te krijgen. Mensen wéten wel dat aanbieders van logies niet volgeboekt zitten.

We hebben het anders aangepakt
Het eerste dat we gedaan hebben is een blog geschreven over haar e-book. Met een e-book waarin ze heerlijk fietsen in de landelijke regio rond Ieper promoot, spreekt ze haar ideale klant aan: koppels en gezinnen die houden van rust en het liefst een actieve vakantie willen weg van de drukte van de stad, maar toch niet helemaal afgelegen. In de e-mailautomatisatie waarin mensen terechtkomen nadat ze de gratis digitale fietsgids hebben aangevraagd, geven we inspiratie voor bijzondere fietsroutes en verwijzen we naar haar andere blogs.

Die blogs laten mensen goesting krijgen in de stilte van het platteland, een gezonde blos op de wangen, uitwaaien om even alles te vergeten. We vertellen in de blogs ook het verhaal van de bruine Schotse hooglanders die je ’s morgens begroeten, de cameraschuwe racka-schapen en waarom je de B&B binnenstapt via de achterdeur.
Kortom: de blogs die vanaf 5 april op Katja’s nieuwe website komen, laten mensen zin krijgen om te boeken. En dat is de bedoeling. We willen dat mensen enkele dagen langskomen en de weldaden van de streek en het platteland zelf ervaren. “Want eens ze hier zijn geweest, zijn ze verkocht”, weet Katja.

Dat is voor heel veel van mijn klanten zo
Mijn klanten – mensen met een liefde voor hun vak en hun klanten – zijn goed in wat ze doen en hebben een goed aanbod, alleen vinden ze het lastig om mensen daarvan te overtuigen. Ze zijn vaak op zoek naar een shortcut daarvoor. Helaas. Die is er niet.
Wat je wél kan doen is zorgen voor een aantrekkelijke voorstelling van wat je doet en beschrijven hoe je het leven of werk van je ideale klant anders, beter of gemakkelijker maakt. Als ze zich daar een goed beeld van kunnen vormen, als ze merken dat wat je zegt oprecht is en als ze voelen dat ze bij jou aan het juiste adres zijn, dan zeggen ze ‘ja’ tegen jou en tegen je aanbod. En pas dan kun je echt impact maken en het verschil maken voor mensen.

START MET DE BLOGTRAINING

Alles wat je moet weten over bloggen in één online training

Als copywriter heb ik al vele tientallen ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door zakelijk te bloggen.
Mijn beste adviezen, voorbeelden en stappen deel ik in deze online blogcursus. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers die willen bloggen om meer volgers en klanten te krijgen.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • copywriting
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
katleen computer buiten september 2021
Wat is copywriting?

Copywriter, tekstschrijver, content creator, content marketeer: het zijn termen die men door elkaar gebruikt. Maar iemand met een vlotte pen is daarom nog geen copywriter. In deze blog ontdek je hoe dat zit.

Katleen Van Landschoot copywriter
5 vragen om te stellen aan je copywriter

“Waarom moet ik met een copywriter samenwerken?” Dat moet je niet. Ja, dat lees je goed. Je bent niet verplicht om in zee te gaan met een copywriter. Meer zelfs: copywriting is een van de duurste zaken voor je bedrijf. Als je niet bereid bent …

IMG_7819
“Wat heeft een copywriter van mij nodig?”

Een tijdje terug vroeg Sandra in een Facebook-groep: “Ik ben op zoek naar een copywriter om blogs te schrijven voor mijn website. Ik ben benieuwd wat ik moet aanleveren aan de copywriter en welke output ik kan verwachten?”. Vraag jij je dat ook af? Lees …

blogtraining afbeelding
Bloggen: hoe het niet moet

1) Je springt vol goede moed uit bed 2) Je overloopt je to do-lijst: oh ja, vandaag ga je bloggen 3) First things first. Eerst koffie maken. Of thee. Of een smoothie 4) Even door de tijdlijn scrollen voor inspiratie 5) Oh, wat tof: je …

033021 BPS SYS _23632
Waarom ik geen gratis advies meer geef

Misschien vind je me een koele tante. Of zelfs iemand die het hoog in haar bol heeft gekregen. Dat mag. Ik blijf bij mijn besluit. Ik geef geen gratis advies op maat meer. En dat is het beste dat ik kan doen. Niet alleen voor …

033021 BPS SYS _22225
Hoe blog je als de beste?

Veel ondernemers hebben een zetje nodig om hun eerste blog te maken. Elke uitvlucht is goed om bloggen nog even uit te stellen. Maar wat als ik je nu een stappenplan gaf om eraan te beginnen?

033021 BPS SYS _23235
Geen tijd om te bloggen? Het kan ook als je maar vijf minuutjes hebt

“Geen tijd” is de meest aangehaalde reden van ondernemers om niet te bloggen. In dit blogartikel ontdek je enkele slimme technieken waardoor je toch blogartikels kan schrijven zelfs al heb je het druk of zijn er veel andere to do’s

bloginstructies
Is bloggen iets voor jou?

Een vraag die ik als copywriter dikwijls krijg is: “Is bloggen wel iets voor mij?” Meestal krijg ik die vraag van ondernemers die wel geloven in bloggen maar twijfelen of het wel iets is voor hen, of het iets kan bijdragen aan hun business en …

foto met Catherine en Ludo
“Ik wil de concurrentie niet wijzer maken met mijn blog”

Een van de bezwaren tegen bloggen is de angst dat anderen weglopen met je informatie. Of dat je, door je beste kennis en inzichten te delen, mensen helpt die vervolgens naar je concurrent gaan. Klopt dat? En kan je bloggen op een manier dat mensen …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Katleen Van Landschoot draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches