Waarom de meeste mensen nooit een online cursus afmaken

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Misschien heb je al eens een online training gekocht. Want het onderwerp is interessant en met de nieuwe inzichten en vaardigheden dankzij de online cursus krijgt, kan je de zaken beter en anders aanpakken op je werk of privé. Maar misschien ben je toch nog niet toegekomen aan die training. Of heb je de cursus niet afgewerkt. Hoe komt dat? En hoe kan jij er als trainer voor zorgen dat mensen wél aan de slag gaan en resultaten behalen?

In de zomer van 2019 was ik in Hoofddorp voor een LinkedIn-training van Aramik Garabidian. Voorafgaand aan de dag had ik zijn 11 delige online cursus aangeschaft om de verschillende onderdelen van een succesvol LinkedIn-profiel alvast op orde te zetten. Aangezien Aramik iemand is die zelf veel volgers heeft op LinkedIn en heel consequent van zich laat horen, dacht ik dat ik wel iets van hem kon opsteken.

Vandaar dat ik ook enthousiast de videoreeks bekeek en aantekeningen maakte. Tot er opeens bij module 9 iets fout ging. Er ontbrak een stuk. Nu had ik al zoveel to do’s van de vorige modules dat ik er niet meteen een punt van maakte maar tijdens de livedag vroeg ik hem er wel naar. “Je bent de eerste die het opmerkt”, zei hij. “De meesten geraken niet voorbij module 3”.

Dat kon ik niet geloven.

Alhoewel me meteen te binnenschoot dat ik enkele jaren geleden een heel interessante verkooptraining had gekocht die ik ook nooit had afgemaakt. En toen ik deze week een collega-ondernemer tegenkwam die zei dat hij mijn webinar heel interessant vond en daarom mijn online blogtraining had gekocht maar er nog niet was aan toegekomen, zag ik een patroon.

Misschien zijn online cursussen te vergelijken met fitnessabonnementen: veel mensen schrijven zich in, maar weinigen halen er alles uit.

Het is niet alleen spijtig van de investering als je niets doet met een online training maar er is vooral een onvoldaan gevoel. Als je een cursus hebt gekocht maar er niets mee doet weet je als deelnemer dat er meer mogelijk was voor jou. Dat je kansen laat liggen. Dat knaagt. En je kunt je wel oprecht voornemen om het later – “als het rustiger is” – op te pakken, maar meestal komt van uitstel afstel.

Hoe komt het dat mensen een online training niet afmaken of er zelfs niet aan beginnen?

  1. Het is te groot

Je weet veel en hebt veel ervaring. Het is een valkuil om al die kennis in één keer over je cursist te willen uitgieten. Denk daarom goed na over de opzet van je training.

Als iets heel groot en complex is dan vraagt dat van de deelnemers behoorlijk wat tijd en energie. Dan moet het engagement of de pijn van mensen al heel groot zijn om er onmiddellijk mee aan de slag te gaan.

Het is natuurlijk mogelijk dat je veel diverse aspecten van een onderwerp wil behandelen. Maar hoe groter het onderwerp des te groter of zwaarder de training wordt. Zeker als je alle online trainingsmateriaal in één keer ter beschikking stelt.

Als het moeilijk en complex is dan haken mensen af want ze hebben al zoveel te doen en zijn snel afgeleid.

Oplossing? Kun je bijvoorbeeld snel een oplossing bieden voor één specifiek probleem op een manier dat je deelnemers het meteen kunnen toepassen? Dan zet je hen in actie en blijft de materie hangen. Eens mensen in de actie zijn gekomen, zijn ze sneller geneigd om door te pakken. En laat enkele mensen je training op voorhand uittesten. Dan weet je meteen of je goed zit of niet.

 

  1. Het is te veel of te lang

Waarom lezen zo weinig mensen Het Staatsblad? Omdat het een grote lap tekst is waar je je door moet worstelen. De meeste mensen lezen niet graag. Als ze dan heel veel tekst voorgeschoteld krijgen, dan denken ze al snel: “Oei, dat is veel werk. Daar heb ik nu geen tijd voor. Dat komt later nog wel eens”. Ook als een training te lang duurt is dat een reden om af te haken.

Het maakt niet uit of je onderwerp wel of niet interessant is. Het maakt zelfs niet uit of je boeiend en vlot kan schrijven of niet. Als je alles in één groot tekstdocument neerploft bij je lezer of deelnemer, dan geef je hem een goede reden om er niet meteen aan te beginnen.

Mijn eerste versie van mijn online blogtraining ‘Bloggen Als de Beste’ was ook te omvangrijk. Gelukkig heb ik – voordat ik mijn training heb gelanceerd – feedback gevraagd aan proeflezers en testpersonen. Zo heb ik mijn cursus van 60 pagina’s opgedeeld in behapbare modules, heb ik actieplannen toegevoegd, video’s om de modules in te leiden en heb ik gezorgd voor een praktische infographic die mensen erbij kunnen nemen als ze een blogartikel maken. Ik krijg nu de feedback dat mensen mijn cursus praktisch en to the point vinden en dat ze er heel blij mee zijn. Gelukkig heb ik dus geluisterd naar mijn testpubliek.

Hetzelfde geldt voor videotrainingen. In een video van een uur of langer kan je inderdaad heel veel tips, informatie, achtergronden, voorbeelden of stappen kwijt. Maar het vraagt van de kijker wel veel tijd en focus. Zeker als je doelgroep bestaat uit mensen met een druk bestaan, veel bezigheden of veel interesses is dat niet de beste manier om hen aan te zetten tot actie. Ze moeten het ingepland krijgen in hun agenda.

De oplossing? Deel je content op in behapbare stukjes, hoofdstukken of modules. Dat maakt het aantrekkelijk om er direct mee aan de slag te gaan. En raad deelnemers aan om tijdsblokken in de agenda te voorzien zodat het ook echt gebeurt.

  1. Het is niet de juiste aanpak

Wie ben je? Hoe graag leer je? En welke aanpak past daarbij? Niet iedereen is gelijk. Sommige mensen hebben een stok achter de deur nodig en behalen het best resultaat door één op één met iemand te werken. Anderen hebben het gezelschap en het enthousiasme van een groep nodig. Die mensen zijn in hun sas als er livemomenten zijn waar er veel interactie is, mensen samen kunnen reflecteren en leren van elkaar.

Sommigen zijn heel actief in een Facebook-groep of een forum gekoppeld aan een training. Anderen vinden het er dan weer te druk en keren er zich van af en haken daarom af.

Mensen die niet goed prikkels verdragen kiezen wellicht liever voor een online training die ze op hun gemak en op hun eigen tempo in het comfort van hun eigen omgeving kunnen afwerken.

Maar ook de vorm van de online training speelt een rol. Sommige mensen houden niet van video of audio bijvoorbeeld omdat het daar moeilijker is om stukjes die hen minder liggen of die minder van toepassing zijn niet zo gemakkelijk kunnen overslaan. Het is makkelijker om een tekst te scannen en er het nuttigste uit te halen.

Oplossing? Geef duidelijk aan op je verkooppagina of in je webinar voor welk soort deelnemers je training het meest geschikt is. En voorzie indien mogelijk meerdere manieren waarop mensen je kennis tot zich kunnen nemen.

  1. De manier van aanbrengen is belangrijk

Of het nu live of online is: mensen moeten de passie en het enthousiasme voelen. Doorleefde kennis en inzichten blijven plakken. De meeste mensen haken af als iets saai of langdradig is gebracht.

Zorg ervoor dat mensen je energie kunnen voelen. En dat je betrokken en benaderbaar bent.

Heel wat opleidingen zijn schools of te afstandelijk. Terwijl het beter is om het inspirerend en plezant te houden. Het moet entertainend zijn. Gebruik bijvoorbeeld storytelling. Neem mensen mee door het cursusmateriaal. Dat maakt ook dat de inhoud beter blijft hangen.

Kennisoverdracht is maar één deel van het leerproces. Ook feedback, opvolging, betrokkenheid, tijd voor implementatie… zijn belangrijk.

De dosering is ook belangrijk. Iemand die graag kennis opslurpt als een spons en lang moet wachten vooraleer er een nieuwe sessie is of een nieuwe module vrijkomt, blijft op zijn honger zitten. Mensen die graag snel willen geholpen worden, hebben geen behoefte aan lange Q&A-sessies waarbij ze moeten luisteren naar anderen of waarin iedereen iets moet delen terwijl ze daar eigenlijk geen zin in hebben.

Oplossing? Geef mensen een ervaring. Maak het aantrekkelijk. Zorg voor een overzichtelijke structuur. Ook aandacht voor de lay-out, herkenbare voorbeelden, aansprekende oefeningen, een vleugje humor… maken het verschil. En wees zelf ook enthousiast en betrokken. Stimuleer en motiveer hen. Laat hen zien dat de resultaten ook voor hen mogelijkheden. En creëer mogelijkheden om te implementeren. Want kennis zonder actie leidt niet tot resultaten.

  1. Onvoldoende meerwaarde

Alles start met kennis van je doelgroep. Je moet precies weten wat mensen uit je doelgroep nodig hebben, waar ze tegenaan lopen, waar ze last van hebben en je training moet een antwoord zijn op hun probleem. Concreet en bruikbaar.

Heb je een praktische cursus dan is de kans groter dan mensen ermee aan de slag gaan dan met een theoretische training.

Informatieve opleidingen hebben zeker hun plaats. Als ze maar voldoende meerwaarde hebben. Het gebeurt helaas dat online trainingen samengeharkte stukken info zijn waarbij niets nieuws wordt gebracht.

Als je online training knip- en plakwerk is of een bevestiging van wat mensen zelf ook al hadden ontdekt of bedacht, dan blijven ze met een onvoldaan gevoel achter.

Oplossing? Bied echt waardevolle content. Zorg ervoor dat wat je aanbiedt echt aansluit op de noden en verlangens van je doelgroep. Zorg er voor dat ze echt willen horen, zien en/of lezen wat jij te vertellen hebt. Mensen schaffen zich een training aan omdat ze iets willen verbeteren of veranderen. Verandering vraagt tijd en moeite. Laat je deelnemers voelen dat het echt voor hen mogelijk is. En vooral: dat jij degene bent die hen daarbij kan helpen.

START MET DE BLOGTRAINING

Alles wat je moet weten over bloggen in één online training

Als copywriter heb ik al vele tientallen ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door zakelijk te bloggen.
Mijn beste adviezen, voorbeelden en stappen deel ik in deze online blogcursus. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers die willen bloggen om meer volgers en klanten te krijgen.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
033021 BPS SYS _23632
Waarom ik geen gratis advies meer geef

Misschien vind je me een koele tante. Of zelfs iemand die het hoog in haar bol heeft gekregen. Dat mag. Ik blijf bij mijn besluit. Ik geef geen gratis advies op maat meer. En dat is het beste dat ik kan doen. Niet alleen voor …

033021 BPS SYS _22225
Hoe blog je als de beste?

Veel ondernemers hebben een zetje nodig om hun eerste blog te maken. Elke uitvlucht is goed om bloggen nog even uit te stellen. Maar wat als ik je nu een stappenplan gaf om eraan te beginnen?

033021 BPS SYS _23235
Geen tijd om te bloggen? Het kan ook als je maar vijf minuutjes hebt

“Geen tijd” is de meest aangehaalde reden van ondernemers om niet te bloggen. In dit blogartikel ontdek je enkele slimme technieken waardoor je toch blogartikels kan schrijven zelfs al heb je het druk of zijn er veel andere to do’s

bloginstructies
Is bloggen iets voor jou?

Een vraag die ik als copywriter dikwijls krijg is: “Is bloggen wel iets voor mij?” Meestal krijg ik die vraag van ondernemers die wel geloven in bloggen maar twijfelen of het wel iets is voor hen, of het iets kan bijdragen aan hun business en …

IMG_5121
Nee, met een blog kun je geen levens veranderen

Bloggen is een goede manier om van je te laten horen. Je kunt er mensen mee motiveren, inspireren, enthousiast maken maar het leven van mensen veranderen: neen, dat lukt niet. Trouwens met geen enkele vorm van marketing. Is bloggen dan geen goed idee? Toch wel. …

foto met Catherine en Ludo
“Ik wil de concurrentie niet wijzer maken met mijn blog”

Een van de bezwaren tegen bloggen is de angst dat anderen weglopen met je informatie. Of dat je, door je beste kennis en inzichten te delen, mensen helpt die vervolgens naar je concurrent gaan. Klopt dat? En kan je bloggen op een manier dat mensen …

computermuis
Wat zijn de beste marketingblogs voor 2021?

Dagelijks lees ik blogartikelen over marketing om op de hoogte te blijven van trends en (nieuwe) toepassingen van aloude marketingtechnieken die hun waarde vele malen hebben bewezen. Die tips en inzichten deel ik graag met mijn volgers en klanten. Maar met de vele honderden blogs …

bloggen
Hoe schrijf je blogs die mensen graag lezen?

Als het gaat om bloggen en bedenken welke blogartikels werken voor jou, dan is het belangrijk om te weten wat je lezers willen en hoe je hen nieuwsgierig maakt naar je content. In dit artikel verklap ik je 3 strategieën om meer nieuwsgierige en geïnteresseerde …

kubus
3 dingen waarmee je direct je blogs aantrekkelijker maakt voor je ideale klant

Het verschil tussen amateurbloggers en professionele bloggers is dat de pro’s aantrekkelijk schrijven. Ze weten hun artikel zo op te stellen dat lezers erin meegezogen worden van titel tot het laatste punt. Als jij rekening houdt met de drie aandachtspunten in dit artikel, dan wordt …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Schrijfcoach draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches