“Je moet bloggen. Van je laten horen. Wekelijks. En veel waarde geven.”: het zijn goedbedoelde tips maar ze kunnen averechts werken voor ondernemers en coaches die graag meer zichtbaarheid willen op LinkedIn. In een poging om alle adviezen op te volgen, vliegen velen uit de bocht. Waar gaat het fout? En vooral: wat kun je eraan doen?
Ben je een ondernemer of coach? Wil je dat je ideale klanten en de zoekmachines je website beter vinden en zet je je eerste stappen richting bloggen?
Dat is een goed idee. Tenminste als je rekening houdt met de 3 meest voorkomende fouten. Want als je ze kent, dan kun jij het anders aanpakken.
Fout 1. Even rondsnuffelen en ideeën opdoen
Je hebt gehoord dat je veel waarde moet geven in je blogartikel. Misschien zorgt het advies ‘veel waarde geven’ al voor een krop in je keel. Misschien twijfel je of er wel iemand op je verhalen, ontboezemingen, tips of inzichten zit te wachten.
Als dat zo is, dan is het verleidelijk om je moed te verzamelen door online even rond te snuffelen en ideeën op te doen. Maar dat is geen goed idee om twee redenen:
1. Het helpt je niet. Want de kans is groot dat je kijkt naar concurrenten of bloggenoten die het ook niet zo goed weten. Velen doen maar wat. Ze persen er wel stukken uit maar wat de impact is voor dat wat ze aanbieden weet je niet. Likes en commentaren geven een indicatie, maar vertellen niets over het aantal klanten via dat artikel. Laat je dus niet ontmoedigen.
2. Het werkt kopieergedrag in de hand. Als je ‘inspiratie opdoet’ is de kans groot dat je je de onderwerpen of insteken overneemt van anderen. Omdat je denkt dat die aanpak ook voor jou kan werken.
Maar is dat wel zo? De kans is groot dat je destijds je zaak bent begonnen omdat je iets van jezelf in de wereld wou zetten. Omdat je je authentieke stem wou laten horen. Omdat je het anders en beter wou doen. Toch? Door de inspiratie en misschien wel de content van anderen te kopiëren of te modelleren laat je je specifieke geluid verloren gaan. Dat wil je toch niet?
Fout 2. Vragen in een statusupdate: “Wat zou jij graag willen weten over [onderwerp]?”
Als je je afvraagt wie er op jou zit te wachten en waarover je het in hemelsnaam zou kunnen hebben, dan denk je er misschien aan om het te vragen aan je volgers.
Maar dikwijls gaat het met de vraag: “Wat zou je graag willen weten?” drie keer mis.
Ten eerste is dat een heel brede vraag. Of je onderwerp nu marketing, boekhouding, ondernemingsrecht of timemanagement is: het is te breed om (veel) reacties te krijgen.
Als je een vraag stelt moet die heel specifiek zijn. Bijvoorbeeld: “Wat zou jij graag willen weten over onderwerpen voor e-books die vrouwelijke freelancers massaal aanvragen én lezen?” Hoe concreter de vraag des te meer reacties je krijgt. Je moet dus betere vragen stellen.
Maar dat niet alleen. Je wil niet de mening van iedereen. Zelfs niet van al je volgers op je bedrijfspagina. Je wil input van de juiste mensen. Alleen als je inspeelt op wat je ideale klant wil, dan maak je content (een video, e-book, blog, nieuwsbrief…) die aanslaat.
En dat brengt ons bij de derde reden dat vragen “Wat zou jij graag willen weten?” niet de beste aanpak is: mensen weten niet wat ze niet weten. Misschien mankeren ze bepaalde inzichten. Of ze denken dat ze iets nodig hebben (bijvoorbeeld: een nieuwe look voor hun website) maar is dat niet wat hen echt zal helpen (bijvoorbeeld: betere teksten op hun verkooppagina waardoor meer websitebezoekers klant worden).
Er is altijd onwetendheid. Niet alleen bij jonge mensen of bij mensen die niet vertrouwd zijn met wat jij doet of aanbiedt, maar ook bij deskundigen. Iedereen leert voortdurend bij en krijgt nieuwe inzichten. (Of denk jij nooit: “Had ik dit maar eerder geweten?”)
Dus: ook je ideale klanten weten niet wat ze niet weten. Ze realiseren zich vaak pas iets als ze in een ongewone of nieuwe situatie belanden of als iemand met meer ervaring of kennis hen de ogen opent. Die iemand kan jij zijn. Geef duiding en inzichten. Geef antwoorden op de vragen waar ze nog niet eerder bij stil hadden gestaan maar die hen wel wakker maken.
Fout 3: de lat veel te hoog leggen
“Om je expertstatus te onderstrepen moet je wekelijks een artikel publiceren”, zie ik veel ‘kenners’ beweren.
Ik heb daar mijn twijfels over.
Natuurlijk is het zo dat je met elke keer dat je van je laat horen een nieuwe kans hebt op bereik. En dat wekelijks bloggen daarbij helpt. Maar of het een must is? Neen.
Stel jezelf een realistisch doel. Als je nu nog geen artikels hebt geschreven, dan kan wekelijks MOETEN bloggen verlammend werken. Zelfs tijdens de Olympische Spelen springen hoogspringers niet meteen over de 2 meter-lat.
Houd het haalbaar voor jezelf. Denk na welk schema realistisch is voor jezelf. En bedenk ook wat je doel is. Kies je voor kwaliteit of voor kwantiteit? Een wekelijks flutstuk door tijdsdruk doet je imago meer kwaad dan goed.
Je kunt beter een goed artikel maken waarin je mensen meeneemt van titel tot eindpunt. Dat is een vak, geen haastwerk. Maar het goede nieuws is wel dat je dat vak kunt leren. Als je de journalistieke regels en enkele aloude copywritingprincipes toepast op je teksten, dan zorg je ervoor dat mensen aan je lippen hangen en uitkijken naar je volgende stuk. Ongeacht of dat nu de week nadien verschijnt of wat later.
Dát is wat ik je gun: dat mensen keer op keer terugkomen. Dat ze fans en uiteindelijk klanten worden. En dat doe je via kleine stapjes en vooral: door vol te houden.
———-
Samenvattend. 3 dingen die je beter niet doet:
1. Je tijd en motivatie laten verdampen door online rond te snuffelen
2. Vragen aan willekeurige LinkedIn-gebruikers wat ze graag willen weten
3. De lat voor jezelf ontmoedigend hoog leggen