“Er is mij verteld dat als ik niets toevoeg aan een conversatie, dat ik dan beter niets zeg. Klopt dat?” - Katleen Van Landschoot

“Er is mij verteld dat als ik niets toevoeg aan een conversatie, dat ik dan beter niets zeg. Klopt dat?”

Wanneer laat je van je horen in een blog? De ene zegt dat je op elk actueel onderwerp of iedere ‘trending hashtag’ moet inspelen omdat je dan mee surft op aandacht die er al is. De andere zegt dat je dat niet moet doen omdat jouw bericht of blog dan weg zakt in de grote hoop. Hoe zit dat precies?

“Er is al zoveel geschreven. Moet ik daar nog een schepje bovenop doen?”, vroeg onlangs één van de deelneemsters van mijn blogcursus mij. Het antwoord is nee. En ja. Aan content marketing moet je vooral doen om de juiste reden en met de juiste intentie.

Het antwoord is: “Neen”
Neen, als je informatie gaat verspreiden omdat je gehoord of geleerd hebt dat het moet. “Je moet content verspreiden zodat je zichtbaar wordt”, is een veelgehoord advies. En dus beginnen veel ondernemers nieuwsbrieven, blogs en lange posts uit hun toetsenbord te rammen. Helaas zonder zich af te vragen of het ook waardevol is wat ze schrijven.

Publiceren om maar iets te publiceren is geen goed idee
Louter bladvulling produceren is niet goed: niet voor jezelf en niet voor je lezer.
Bladvulling is niet goed voor je lezer. Mensen voelen het als je schrijft om te schrijven. Ze schrijven zich uit. “Want het is toch niet interessant”. Als je dan wél eens tips deelt of adviezen waar je lezer echt iets aan kan hebben, dan is dus de kans groot dat hij het gewoonweg niet gezien heeft.  Als ze het niet waardevol vinden dan zullen ze je negeren. Ze scrollen door of deleten je nieuwsbrief.

En je wil liever niet dat mensen je blogs, berichten en mails negeren. Van de uitschrijvers weet je dat ze geen interesse meer hebben. Mensen die je negeren bereik je niet meer echt. Het zijn passieve volgers geworden. Mensen waarvoor je wel betaalt via je e-mailsysteem of via je advertenties, maar die de schouders ophalen bij jou. Want als het eenmaal een gewoonte is geworden om bepaalde e-mails, blogs of nieuwsbrieven links te laten liggen, dan is het heel moeilijk om wél nog de aandacht te krijgen.
Bekijk dus regelmatig je cijfers. Is er sprake van veel ongeopende mail? Ga dan in gesprek met mensen. Vraag wat ze wél willen krijgen van jou en geef hen dat.

Dus focus op relevantie.

Bloggen om te marketing is ook niet goed voor jezelf
Schrijven en aan marketing doen vraagt tijd. Hoeveel tijd speelt in deze minder een rol. Feit is dat als je aan het schrijven bent, je op dat moment niet iets anders kan doen. Dus kun je er maar beter voor zorgen dat het interessant is wat je schrijft. Dat je een boodschap geeft met inhoud. Dat je je lezer helpt. Want dat is toch waarom je ondernemer geworden bent, toch?

Het antwoord is: “Ja”
Het antwoord op de vraag: “Moet ik ook mijn bijdrage leveren via marketing?” is ook ja.

Ja, want door waarde te delen met je lezers, volgers en klanten help je hen. Dat is het doel van content marketing en dus ook van bloggen. Door waardevolle informatie te delen, door mensen te wijzen op hulpmiddelen (apps, websites, handige trucjes…), door praktische tips te geven… maak je hun leven of werk anders, beter of gemakkelijker.

Vraag wat mensen willen
Dus dat wil zeggen dat je inspeelt op vragen waar je ideale klant op dat moment mee zit. Hoe weet je wat mensen die jij kan helpen bezighoudt? Door je ogen en oren goed open te houden. Ga in gesprek met je volgers en klanten. Vraag hen waar ze van wakker liggen. Vraag hen hoe jij hen kan helpen.
Een goede vraag om oprechte antwoorden te krijgen – en dus niet zozeer de sociaal wenselijke antwoorden waarvan mensen denken dat jij ze graag wil horen – is vragen: “Als je me maar één vraag zou mogen stellen, één waarvan je weet dat het antwoord je echt vooruit zou helpen, wat zou die vraag dan zijn?” Door die vraag peil je naar wat mensen echt graag willen weten van jou. Daar kan jij dan dieper op ingaan met je content.

Luister en kijk om je heen
Nog een manier om achter vragen of verlangens van je klanten te komen is gewoon kijken in je mailbox, op je sociale mediakanalen en luisteren naar wat mensen tijdens een gesprek tegen je zeggen.
Krijg je dikwijls dezelfde vragen van je klanten? Beantwoord die dan in een blogartikel. Dat spaart jou tijd want je moet die vraag dan maar één keer beantwoorden.
Je kan ook prangende vragen en thema’s op het spoor komen door te zien wat leeft in online groepen en in fora. Zie je mensen worstelen met iets waarop jij een antwoord weet? Beantwoord die vraag dan of geef je mening of inzicht. Niet vanuit het oogpunt om te verkopen maar wel om mensen oprecht te helpen. En verwerk je antwoord ook in een blog zodat ook jouw volgers en klanten die niet in die groep of op dat forum actief zijn er ook iets aan hebben.

“Maar moet ik dan niet iets nieuws brengen?”
Stel dat er een klant in je zaak of praktijk is en die stelt je een vraag die je al tientallen keren hebt gekregen. Weiger of twijfel je dan om die te beantwoorden? Wellicht niet. Als er iemand voor je staat of bijvoorbeeld bij je in de training zit met een vraag, dan geef je antwoord. Dat is logisch.
Maar als ik je adviseer om je antwoord ook neer te schrijven in een blog, dan komen er opeens wel twijfels. Dan vinden veel ondernemers dat ze iedere keer weer origineel, grappig, creatief… moeten zijn of denken ze dat ze het wiel moeten heruitvinden. Beetje gek, toch?

Nee, je moet echt niet het warm water opnieuw uitvinden
Nee, het klopt niet dat je geen informatie mag doorgeven die je op jouw beurt hebt gekregen van iemand anders. Er is toch niets mis mee om te vertellen dat je een boek hebt gelezen, een TED-talk hebt beluisterd, over een onderzoek hebt gehoord… waardoor je inzichten, tips of waarde hebt gehaald?
Als je verwijst naar je bron, je inspiratie, je mentor… dan maakt je dat alleen maar interessanter in de ogen van je volger of klant. Want op die manier laat je zien dat je niet blijft stilstaan, dat je je kennis op peil houdt. Bovendien weten mensen echt wel dat niemand wordt geboren als een alwetende. Dus waarom zou je je voordoen als iemand die alles wat je weet zelf hebt ervaren en bedacht?

Er is nog een goede reden om wél te bloggen over een veel gestelde vraag of thematiek
Als je een blogartikel wijdt aan een onderwerp waarover al veel gezegd en geschreven is, dan wil je dat op je eigen manier doen. Je wil niet papegaaien. Dus als je het dan toch over een veelbesproken thema wil hebben, dan moet je goed nadenken over hoe je dat precies doet.
Je kan je onderscheiden van anderen door je insteek of door de voorbeelden die je aanhaalt. Of door je grondigheid waarmee je met de vraag of het thema aan de slag gaat in je blogartikel.

Hoe dan ook dwing je jezelf om na te denken over je antwoord en te zorgen voor een structuur Misschien ga je ook op zoek naar extra tips of antwoorden waardoor je blog sterker wordt en jij je kennis aanscherpt. Zo doe ik dat graag.
Voor het blogartikel dat je nu leest heb ik er bijvoorbeeld het boek ‘They ask you answer’ van Marcus Sheridan bij gehaald. Dat boek heb ik in mijn boekencollectie omdat ik gefascineerd was om te lezen hoe deze zwembadbouwer zijn bedrijf ondanks de crisis heeft groot gemaakt door te starten met bloggen. Zijn verhaal vind ik heel inspirerend. Hij vindt dat bloggen in essentie neerkomt op het beantwoorden van vragen van klanten en potentiële klanten.

Samenvattend
Speel in je blogs in op vragen en onderwerpen die je ideale klant bezighoudt. Zo laat je zien dat je hem begrijpt, meedenkt en wilt helpen. Doe het wel op je eigen manier. Praat niet zomaar iemand na. Mensen hebben dat meteen door. Vertel gewoon waar je de mosterd hebt gehaald. En verwerk je inzichten, je visie, je tips… in je blogs. Mensen lezen je blogs met een reden. Ze lezen ze omdat ze graag willen weten wat je te vertellen hebt. Zeker als je in je blogs je persoonlijkheid, je eigen ervaringen en die van klanten verwerkt is dat voor je volgers en klanten interessant. Dan maak je het concreet en tastbaar. Als je dat doet dan ben je niet de zoveelste zender maar kijken je nieuwsbrieflezers, bloglezers en volgers op sociale media uit naar je volgende bijdrage.

MAAK JE EIGEN BLOGS EN BERICHTEN MAGNETISCH

Ontdek 25 powerwoorden + voorbeelden in deze masterclass

Als copywriter heb ik al honderden ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door  artikels voor en over hen te schrijven. Daarbij heb ik ontdekt dat er 5 stappen en 25 woorden zijn die cruciaal zijn om de aandacht krijgen – vooral als je wilt bloggen voor je business. 
Mijn beste adviezen, bewezen aanpak en praktische voorbeelden deel ik in deze praktische masterclass. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers zoals jij.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • copywriting
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
  • sociale media
elleboogje met Maarten en Vanessa
“Ja, maar mijn business is anders…”

Vorige week was ik op een event over online marketing. En zoals dat gaat op events: je komt daar mensen tegen die je nog nooit eerder hebt gezien. Je weet niet wie ze zijn en wat ze doen tot op het moment dat je met …

websitescan
Krijg je niet genoeg klanten via je website? Doe de websitescan

De beste plaats om je blogs te publiceren? Je website. Maar misschien ben je niet zo tevreden over je huidige website. Misschien wil je jouw website wel volledig omgooien omdat er nu weinig tot niets uitkomt en stel je daarom bloggen uit. Dan heb ik …

workshop 29-8-17 (81)
Wat als je bloggen lastig vindt?

Laten we het niet moeilijker maken dan het is: bloggen is een chic woord voor artikels schrijven. Die artikels plaats je op je website. Zakelijk bloggen is gestructureerde en verhelderende artikels schrijven over en voor je business. Als je nu denkt: “Bah, opstellen schrijven dus”, …

Goed voornemen: zakelijk bloggen
Zo maak je je goede voornemen om zakelijk te bloggen wél waar

Het begin van het nieuwe jaar is dé periode van nieuwe kansen en mogelijkheden. Niet alleen privé kun je goede voornemens maken maar ook voor je business. Nu is het perfecte moment om een frisse wind te laten waaien en te doen wat al lang …

Geld verdienen met marketing
Het alternatief voor inspelen op speciale marketingdagen

Black Friday, sinterklaas, kerst, oud en nieuw… 🥂 Weet jij wat ze gemeen hebben? Wel, het zijn aanleidingen voor mensen om geld uit te geven. En voor bedrijven om keihard hun aanbiedingen te promoten. 🛒 Maar wat als je niet houdt van opdringerige marketing maar …

online blogtraining
Bloggen is misschien wel een verspilling van je tijd en energie

Stel je voor: een journalist belt je op. In je favoriete krant is een volledige pagina vrijgekomen in de editie van morgen. Als je wil komt op die pagina een stuk over jouw bedrijf of project. Helemaal gratis. Wat zou je doen? Zou je zeggen: …

webinar over bloggen
Hoe zit het met je voornemen om te bloggen?

Stond ‘bloggen’ op je to do-lijst voor 2022? Is het er al van gekomen? Of ben je aan het twijfelen geslagen? Je bent niet de enige. Veel ondernemers vragen zich af of bloggen wel de moeite waard is. Of ze niet beter hun energie kunnen …

enthousiaste bloggende ondernemers
Waarom blogt de ene wél en de andere niet na een training?

Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst mijn training Bloggen Als De Beste gaf focuste ik vooral op de tips en de praktische kant van het bloggen. Want het is belangrijk dat je weet hoe je moet bloggen. Dus ik gaf templates voor goede …

klanten helpen
“Zitten ‘ze’ eigenlijk wel op mij te wachten?”

Het is een veelgestelde vraag van ondernemende mensen die overwegen om te bloggen: “Zit er wel iemand op mij te wachten?” Of, de variant daarvan: “Wie ben ik nu om blogartikels te schrijven? Ik ben toch helemaal niet zo speciaal? Zal bloggen wel werken voor …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Katleen Van Landschoot draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches