Hoe geef je je blogs plakkracht?

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Een paar jaar geleden, toen bloggen nog niet zo ingeburgerd was als nu, moest je niet veel inspanningen doen om je blogartikel te laten opvallen. Je kwam zelfs weg met een klein blogje met weinig inhoud. Nu bloggen een stevige poot is in de marketingmix moet je het wel goed aanpakken. Gelukkig zijn er manieren om je blogs ‘plakkracht’ te geven zodat je blogs ook voor je gaan werken.

‘Made to stick. Why some ideas survive and others die’ van de gebroeders Heath heeft al sinds 2007 een ereplaats in mijn boekenkast. Toen de Nederlandse versie van het boek uitkwam ‘De Plakfactor’ (2015) kocht ik het ook.

Waarom? Omdat de SUCCESs-methode voor ‘stickyness’ werkt. Niet alleen om ideeën te krijgen zijn de onderdelen van het acroniem SUCCESs onmisbare ingrediënten. Ook als je als ondernemer blogartikels schrijft doe je er goed aan om de Plakfactor-principes erbij te houden. Wat zijn nu die zes principes van beklijvende ideeën?

Principe 1: Simple (eenvoud)
Eenvoudige ideeën werken het sterkst. “Schrappen, schrappen en nog eens schrappen, zodat je de kern overhoudt”, raden Chip en Dan Heath aan. Ook als je blogt is het belangrijk om te kunnen schrappen en te focussen op de kern.

Wat is het ene idee dat je wil dat je lezers onthouden? Bouw je artikel daarrond op. Dat houdt in dat je prioriteiten moet kiezen. En dat je inderdaad niet alles in één artikel kwijt kunt. Anderzijds is dat ook goed nieuws. Je kan je andere idee verwerken in een volgende blog. Probeer niet alles in één keer te geven. Dat lukt trouwens niet. Kies voor duidelijkheid en eenvoud.

Principe 2: Unexpected (onverwacht)
Iets onverwacht trekt de aandacht. Je kan het verwachtingspatroon van mensen doorbreken door een verrassingselement, door emoties op te roepen, door nieuwsgierig te maken. Als het gaat om aandacht krijgen dan zijn er twee zaken belangrijk, namelijk de vraag: “Hoe trek ik de aandacht?” en de vraag: “Hoe hou ik de aandacht vast?”

De aandacht trekken al bloggend doe je door te kiezen voor een sterke titel. Er zijn sterke titelformules en woorden (www.deschrijfcoach.be/e-book) die ervoor zorgen dat een blogtitel een magnetische werking krijgt.
De aandacht houden doe je door de broodtekst van je blogartikel goed te structureren, door een interessant en relevant verhaal te brengen voor je lezer en door cliffhangers in te bouwen doorheen je tekst. Dat kan je doen met tussentitels, quotes die eruit springen of door nieuwsgierigmakende tussenzinnetjes te gebruiken.

Principe 3: Concrete (concreet)
De broers Heath raden aan om gebruik te maken van zintuiglijke informatie. “Daar gaat het vaak mis bij zakelijke communicatie. ‘Missie’, ‘synergie’, ‘strategie’, ‘visie’: vaak zijn ze zo dubbelzinnig dat ze bijna elke betekenis verliezen”, schrijven ze.

Ze hebben gelijk natuurlijk. Ook als je blogt maak je je titel, je inhoud en je voorbeelden best zo concreet mogelijk. Gebruik beschrijvende woorden, beschrijf details, voeg adjectieven toe. Kortom: doe je best om ervoor te zorgen dat zich in het hoofd van je lezer een film afspeelt. Als je daarin slaagt dan zal je boodschap veel beter blijven hangen.

Principe 4: Credibility (geloofwaardigheid)
Gezag leidt tot geloofwaardigheid. Maar er zijn nog meer zaken die geloofwaardigheid kracht bij zetten of onderstrepen. “Om iets te beargumenteren, grijpen de meeste mensen instinctief naar harde cijfers. In de meeste gevallen werkt dit juist averechts”, zeggen de auteurs.

Wat werkt wél? Getuigenissen van mensen die iets hebben uitgetest of geprobeerd bijvoorbeeld. Door aansprekende details te geven ontstaat ook meer geloofwaardigheid. Ook ‘toetsbare uitspraken’ werken goed.
Hoe dan ook: zorg voor geloofwaardigheid als je blogt. Gebruik de bron die jou daarvoor het meest geschikt lijkt.

Principe 5: Emotional (met gevoel)
Het is belangrijk dat mensen iets voelen. Hoe wek je dat gevoel op? Door het te hebben over mensen. “We zijn geprogrammeerd om iets te voelen voor mensen, niet voor abstracte zaken”, aldus Chip en Dan Heath. Dat klopt.

Emoties kan je oproepen door mensen aan het woord te laten in je blogartikel of door te vertellen over hoe iemand iets heeft aangepakt en welk gevolg dat had. Ook emotierijke woorden maken je blog rijker. Vergelijk bijvoorbeeld het werkwoord ‘zeggen’ met ‘glimlachen’. Andere manieren om meer emotie in je blog te steken zijn: spreken over de (herkenbare) pijn van je lezer of door het droombeeld te schilderen waar hij naartoe wil. Door zinsnedes als ‘Hoe zou het voor je zijn als…’ of ‘Stel je voor dat…’ laat je je lezer al zaken visualiseren.

Principe 6: Story (met een verhaal)
Door een verhaal te vertellen zorg je ervoor dat mensen consequenties verbinden aan je ideeën, betogen de Heath-broers in hun boek. In het dagelijkse leven wisselen mensen voortdurend ervaringen uit. Die ervaringen zijn verhalen. Grote en kleine.

Het leven zit vol kleine en grote verhalen, gaande van kleine voorvalletjes tot tragische of fantastische gebeurtenissen die mensenlevens veranderen. Weef anekdotes, flarden van gesprekken, getuigenissen van klanten… door je blog. Maak herkenbare vergelijkingen.
Bouw spanning in. Haal bezwaren en/of obstakels aan die je lezer zal tegenkomen en vertel hoe hij ze kan overwinnen. Zo maak je je lezer de held in je blog.

Deze zes principes zijn goed om als checklist bij je te houden als je een nieuw blogartikel aan het maken bent. Ook goed om in het achterhoofd te houden zijn de vijf stappen die de auteurs van De Plakfactor aanhalen op het einde van hun boek (blz 215):

“Wil je dat je idee blijft hangen en nuttig is, dan moet je zorgen dat je publiek:
1. Er aandacht aan schenkt
2. Het begrijpt en onthoudt
3. Het ermee eens is/erin gelooft
4. Er iets om geeft
5. Ernaar kan handelen”

Als je veel voorbeelden wil krijgen van hoe mensen, organisaties en merken via De Plakfactor hun ideeën hebben laten aanslaan, lees dan het boek van Chip Heath en Dan Heath. Het leest vlot weg, is – ook al is Chip Heath professor – populair-wetenschappelijk opgesteld en zet aan om zelf je creativiteit aan te boren.

———————————–

Samengevat, de 6 principes voor meer ‘plakkracht’

Principe 1: Simple (eenvoud)

Principe 2: Unexpected (onverwacht)

Principe 3: Concrete (concreet)

Principe 4: Credibility (geloofwaardigheid)

Principe 5: Emotional (met gevoel)

Principe 6: Story (met een verhaal)

————————————

Ik ben benieuwd: “Welke van deze zes principes spreken jou het meest aan? En waarom?” Laat het me gerust weten in de commentaren.

START MET DE BLOGTRAINING

Alles wat je moet weten over bloggen in één online training

Als copywriter heb ik al vele tientallen ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door zakelijk te bloggen.
Mijn beste adviezen, voorbeelden en stappen deel ik in deze online blogcursus. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers die willen bloggen om meer volgers en klanten te krijgen.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
033021 BPS SYS _23632
Waarom ik geen gratis advies meer geef

Misschien vind je me een koele tante. Of zelfs iemand die het hoog in haar bol heeft gekregen. Dat mag. Ik blijf bij mijn besluit. Ik geef geen gratis advies op maat meer. En dat is het beste dat ik kan doen. Niet alleen voor …

033021 BPS SYS _22225
Hoe blog je als de beste?

Veel ondernemers hebben een zetje nodig om hun eerste blog te maken. Elke uitvlucht is goed om bloggen nog even uit te stellen. Maar wat als ik je nu een stappenplan gaf om eraan te beginnen?

033021 BPS SYS _23235
Geen tijd om te bloggen? Het kan ook als je maar vijf minuutjes hebt

“Geen tijd” is de meest aangehaalde reden van ondernemers om niet te bloggen. In dit blogartikel ontdek je enkele slimme technieken waardoor je toch blogartikels kan schrijven zelfs al heb je het druk of zijn er veel andere to do’s

bloginstructies
Is bloggen iets voor jou?

Een vraag die ik als copywriter dikwijls krijg is: “Is bloggen wel iets voor mij?” Meestal krijg ik die vraag van ondernemers die wel geloven in bloggen maar twijfelen of het wel iets is voor hen, of het iets kan bijdragen aan hun business en …

IMG_5121
Nee, met een blog kun je geen levens veranderen

Bloggen is een goede manier om van je te laten horen. Je kunt er mensen mee motiveren, inspireren, enthousiast maken maar het leven van mensen veranderen: neen, dat lukt niet. Trouwens met geen enkele vorm van marketing. Is bloggen dan geen goed idee? Toch wel. …

foto met Catherine en Ludo
“Ik wil de concurrentie niet wijzer maken met mijn blog”

Een van de bezwaren tegen bloggen is de angst dat anderen weglopen met je informatie. Of dat je, door je beste kennis en inzichten te delen, mensen helpt die vervolgens naar je concurrent gaan. Klopt dat? En kan je bloggen op een manier dat mensen …

computermuis
Wat zijn de beste marketingblogs voor 2021?

Dagelijks lees ik blogartikelen over marketing om op de hoogte te blijven van trends en (nieuwe) toepassingen van aloude marketingtechnieken die hun waarde vele malen hebben bewezen. Die tips en inzichten deel ik graag met mijn volgers en klanten. Maar met de vele honderden blogs …

bloggen
Hoe schrijf je blogs die mensen graag lezen?

Als het gaat om bloggen en bedenken welke blogartikels werken voor jou, dan is het belangrijk om te weten wat je lezers willen en hoe je hen nieuwsgierig maakt naar je content. In dit artikel verklap ik je 3 strategieën om meer nieuwsgierige en geïnteresseerde …

kubus
3 dingen waarmee je direct je blogs aantrekkelijker maakt voor je ideale klant

Het verschil tussen amateurbloggers en professionele bloggers is dat de pro’s aantrekkelijk schrijven. Ze weten hun artikel zo op te stellen dat lezers erin meegezogen worden van titel tot het laatste punt. Als jij rekening houdt met de drie aandachtspunten in dit artikel, dan wordt …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Katleen Van Landschoot draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches