Hoe schrijf je blogs die mensen graag lezen?

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Als het gaat om bloggen en bedenken welke blogartikels werken voor jou, dan is het belangrijk om te weten wat je lezers willen en hoe je hen nieuwsgierig maakt naar je content. In dit artikel verklap ik je 3 strategieën om meer nieuwsgierige en geïnteresseerde lezers te krijgen. Zo deel ik een techniek die ik leerde als beginnende journalist en die me nog elke dag van pas komt als ondernemer. Benieuwd? Lees dan snel verder.

 

In 1943 was de Amerikaan Edwin Land op vakantie in Santa Fe. Zijn driejarige dochter Jennifer was er ook. En zoals dat gaat op vakanties nam vader Land een foto van zijn dochter. In die tijd was er van digitale camera’s – laat staan van smartphones – nog lang geen sprake. Om te zien of je goed op de foto stond moest je toen nog verschillende dagen geduld oefenen. De kiekjes moesten professioneel ontwikkeld worden. De kleine Jennifer vroeg aan haar vader: “Waarom? Waarom kan ik de foto niet direct zien?”.

Edwin vond dat een goede vraag. Hij dacht er even over na en in een flits zag hij het helemaal voor zich: de camera, de film, de chemie… kortom: het concept van Polaroid en instant fotografie. Meteen belde hij naar zijn advocaat om een patent te nemen op zijn idee. De radicale ommezwaai in de fotografie kwam er dus door de simpele vraag van een nieuwsgierig klein meisje: “Waarom?”

Kinderen zijn er heel goed in, in vragen stellen. En dat zouden we als volwassenen ook beter meer doen, zo blijkt uit onderzoek. Nieuwsgierigheid is belangrijker dan gedacht voor bedrijven. “Het is de katalysator voor jobtevredenheid, motivatie, innovatie en sterke prestaties”, zegt de Amerikaanse gedragswetenschapper Francesca Gino.

Nieuwsgierigheid doet ons groeien
Nieuwsgierigheid is een van de redenen waarom we zo graag gaan ‘piepen’ op sociale media, waarom we ‘per ongeluk expres’ gesprekken afluisteren op de trein of proberen toch een inkijk te krijgen bij een afgeplakte vitrine.
Het is ook een goede kwaliteit, onze aangeboren nieuwsgierigheid. Het zorgt ervoor dat we leren, op ontdekking gaan, nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, nieuwe mensen leren kennen… Kortom: dat we onze horizonten verruimen.

Wetenschappers en onderzoekers
Mensen die bij uitstek nieuwsgierig zijn, zijn wetenschappers en journalisten. Zo was Curiosità (de nieuwsgierige houding tegenover het leven) één van de zeven fundamentele elementen in de manier van denken en doen van Leonardo da Vinci. Men noemt da Vinci ook wel eens ‘zonder twijfel de nieuwsgierigste man die ooit heeft geleefd’.

Journalisten zijn van nature ook nieuwsgierig
Journalisten stellen vragen. Dat is de kern van hun beroep. Ik herinner me nog goed mijn eerste les op het Instituut voor Journalistiek in Brussel in 1998 van wijlen Marc Van Impe. “Er zijn maar zes vragen die je moet stellen om gelijk welk onderwerp duidelijk te maken voor je publiek”, aldus de journalist met het hart op de tong. “Het zijn de 5 W’s en de H: wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? en Hoe?”

Hij had gelijk. Iedere keer toen ik als freelance journalist voor een te interviewen persoon zat en het gesprek stilviel, haalde ik deze vragen naar boven. Het werkte altijd.

En het mooie is dat deze vragen ook werken als je een blogartikel maakt
Of bijvoorbeeld een verkooppagina voor je website (her)schrijft. De vragen sluiten aan op de vier leerstijlen, die ik leerde kennen van Alex Mandossian.

De eerste leerstijl is die van de wat. ‘Wat’-mensen zijn mensen die snel leren. Ze willen weten waarover het gaat. Ze vragen zich ook af wat ze moeten weten over een onderwerp en wat ze het beste doen.

‘Waarom’ is de tweede leerstijl. De ‘waarom’-mensen zijn geïnteresseerd in het doel van het wat. Ze willen weten waarom iets belangrijk is, waarom ze moeten focussen op een bepaald onderwerp, waarom ze aan iets belang zouden moeten hechten, waarom jij deze content deelt.

De derde leerstijl heeft ‘Hoe’ als leidende vraag. Mensen die getriggerd worden door het hoe willen weten hoe iets werkt, wat de stappen zijn, hoe de nieuwe info past bij wat ze al weten.

Mensen die behoren tot de vierde leerstijl (‘Wat als?’) tot slot gaan graag de discussie aan. Ze kijken vooruit en vragen zich bijvoorbeeld af wat er gebeurt als ze de dingen die je voorstelt doen of implementeren.

Het is een goed idee om in een blogartikel rekening te houden met deze vier leerstijlen en de bijbehorende vragen te beantwoorden zodanig dat je iedere lezer mee hebt. In mijn online blogtraining ‘Bloggen Als De Beste’ ga ik dieper in op hoe je vragen het beste inzet om aan onderwerpen te komen, om titels te maken die de aandacht trekken, welke woorden een onweerstaanbare nieuwsgierigheid opwekken en hoe je blogartikels maakt die je lezer tot het laatste punt leest. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Klik dan zeker eens op deze link 😊

Vragen stellen is zoals gezegd een goede manier om de nieuwsgierigheid te prikkelen maar er zijn er nog meer.

Zo is het een goed idee om een dagboek bij te houden en/of altijd een notitieboek in de buurt te hebben. Meer zelfs: het is noodzakelijk als je je kans op een blog die aanslaat wil vergroten.

Hou een dagboek, een notitieboek of een journal bij
Als je ‘journaling’ opzoekt op Google dan krijg je maar liefst 51,4 miljoen zoekresultaten. Het is een moment van reflectie. Je vermindert je stress. Je krijgt er overzicht en duidelijkheid door. De voorstanders van journaling zien tal van voordelen in het schrijven in een journal.

Voor ondernemers die willen bloggen is een notitieboek onmisbaar. Zelf ben ik altijd in het gezelschap van een pen en een schriftje, een notablok of een mooie journal.  Want ik wil nooit ergens komen zonder het belangrijkste materiaal als creatief persoon. Er liggen er zelfs op mijn nachtkastje want je weet nooit wanneer de inspiratie komt.

Een notitieboek of journal is handig om dagelijkse gebeurtenissen, bijzondere anekdotes of versprekingen, terugkerende vragen van klanten… in te noteren.  Zie of hoor je iets dat je aanspreekt of triggert? Schrijf het op in een notitieboekje. Zo krijg je een verzameling blogideeën. Ook dat spaart je tijd want je moet dan niet van nul beginnen de volgende keer dat je een blogartikel wil maken.

Er zijn hele mooie journals te koop. Het is een goed idee om daarin te investeren want dan ga je vanzelf zorgzamer om met wat je allemaal hebt neergepend. De kans dat je je ideeën en bedenkingen laat slingeren of er nooit meer iets mee doet wordt kleiner als je ze opschrijft in een echte journal. Dat is mijn ervaring en ook die van anderen die journals gebruiken.

Neem tijd om te niksen
De derde strategie om ervoor te zorgen dat je blogs maakt waarmee je mensen aan je bindt is: niets doen.
Niksen. Relaxen. Allesbehalve geforceerd iets uit je pen of toetsenbord proberen te duwen.

Ik geef het je op een blaadje: dat werkt niet.

Hoe komt dat?

Wel, nieuwsgierigheid en creativiteit gaan hand in hand. De beste manier om met een originele insteek voor je blogartikel te komen, om het anders dan anders aan te pakken, om de juiste mensen te prikkelen met je marketing is om ervoor te zorgen dat je geest alle vrijheid krijgt.

Deadlines, stress en druk laten weinig ruimte voor creativiteit. Haastig geschreven blogs zijn meestal niet de sterkste.

Gun jezelf dus de tijd als je betere marketingteksten zoals blogs wil maken. Kom achter je scherm vandaan. Doe iets anders. Ga naar buiten. Gebruik al je zintuigen. En laat je verrassen. Want dan komen de haakjes voor een blog, de inzichten op te delen en de verhalen waarmee je herkenbaarheid creëert bij je lezers, volgers en klanten veel gemakkelijker opborrelen. Bij mij werkt het en bij veel andere ondernemers ook.

Probeer het eens. Ik ben benieuwd om te horen wat het resultaat bij jou is.

START MET DE BLOGTRAINING

Alles wat je moet weten over bloggen in één online training

Als copywriter heb ik al vele tientallen ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door zakelijk te bloggen.
Mijn beste adviezen, voorbeelden en stappen deel ik in deze online blogcursus. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers die willen bloggen om meer volgers en klanten te krijgen.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
033021 BPS SYS _23632
Waarom ik geen gratis advies meer geef

Misschien vind je me een koele tante. Of zelfs iemand die het hoog in haar bol heeft gekregen. Dat mag. Ik blijf bij mijn besluit. Ik geef geen gratis advies op maat meer. En dat is het beste dat ik kan doen. Niet alleen voor …

033021 BPS SYS _22225
Hoe blog je als de beste?

Veel ondernemers hebben een zetje nodig om hun eerste blog te maken. Elke uitvlucht is goed om bloggen nog even uit te stellen. Maar wat als ik je nu een stappenplan gaf om eraan te beginnen?

033021 BPS SYS _23235
Geen tijd om te bloggen? Het kan ook als je maar vijf minuutjes hebt

“Geen tijd” is de meest aangehaalde reden van ondernemers om niet te bloggen. In dit blogartikel ontdek je enkele slimme technieken waardoor je toch blogartikels kan schrijven zelfs al heb je het druk of zijn er veel andere to do’s

bloginstructies
Is bloggen iets voor jou?

Een vraag die ik als copywriter dikwijls krijg is: “Is bloggen wel iets voor mij?” Meestal krijg ik die vraag van ondernemers die wel geloven in bloggen maar twijfelen of het wel iets is voor hen, of het iets kan bijdragen aan hun business en …

IMG_5121
Nee, met een blog kun je geen levens veranderen

Bloggen is een goede manier om van je te laten horen. Je kunt er mensen mee motiveren, inspireren, enthousiast maken maar het leven van mensen veranderen: neen, dat lukt niet. Trouwens met geen enkele vorm van marketing. Is bloggen dan geen goed idee? Toch wel. …

foto met Catherine en Ludo
“Ik wil de concurrentie niet wijzer maken met mijn blog”

Een van de bezwaren tegen bloggen is de angst dat anderen weglopen met je informatie. Of dat je, door je beste kennis en inzichten te delen, mensen helpt die vervolgens naar je concurrent gaan. Klopt dat? En kan je bloggen op een manier dat mensen …

computermuis
Wat zijn de beste marketingblogs voor 2021?

Dagelijks lees ik blogartikelen over marketing om op de hoogte te blijven van trends en (nieuwe) toepassingen van aloude marketingtechnieken die hun waarde vele malen hebben bewezen. Die tips en inzichten deel ik graag met mijn volgers en klanten. Maar met de vele honderden blogs …

kubus
3 dingen waarmee je direct je blogs aantrekkelijker maakt voor je ideale klant

Het verschil tussen amateurbloggers en professionele bloggers is dat de pro’s aantrekkelijk schrijven. Ze weten hun artikel zo op te stellen dat lezers erin meegezogen worden van titel tot het laatste punt. Als jij rekening houdt met de drie aandachtspunten in dit artikel, dan wordt …

IMG_3538
Hoe schrijf je een blogartikel dat laat zien waar je voor staat zonder dat je verkoperig over komt

Met een blog wil je je lezers laten weten wat je doet en waarom ze bij jou aan het juiste adres zijn om hun probleem, irritatie of ergernis op te lossen. Maar lezers en volgers zijn kritisch. Ze geloven niet zomaar alles wat je zegt. …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Katleen Van Landschoot draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches