Hoe schrijf je blogs die mensen graag lezen? - Katleen Van Landschoot

Hoe schrijf je blogs die mensen graag lezen?

Als het gaat om bloggen en bedenken welke blogartikels werken voor jou, dan is het belangrijk om te weten wat je lezers willen en hoe je hen nieuwsgierig maakt naar je content. In dit artikel verklap ik je 3 strategieën om meer nieuwsgierige en geïnteresseerde lezers te krijgen. Zo deel ik een techniek die ik leerde als beginnende journalist en die me nog elke dag van pas komt als ondernemer. Benieuwd? Lees dan snel verder.

 

In 1943 was de Amerikaan Edwin Land op vakantie in Santa Fe. Zijn driejarige dochter Jennifer was er ook. En zoals dat gaat op vakanties nam vader Land een foto van zijn dochter. In die tijd was er van digitale camera’s – laat staan van smartphones – nog lang geen sprake. Om te zien of je goed op de foto stond moest je toen nog verschillende dagen geduld oefenen. De kiekjes moesten professioneel ontwikkeld worden. De kleine Jennifer vroeg aan haar vader: “Waarom? Waarom kan ik de foto niet direct zien?”.

Edwin vond dat een goede vraag. Hij dacht er even over na en in een flits zag hij het helemaal voor zich: de camera, de film, de chemie… kortom: het concept van Polaroid en instant fotografie. Meteen belde hij naar zijn advocaat om een patent te nemen op zijn idee. De radicale ommezwaai in de fotografie kwam er dus door de simpele vraag van een nieuwsgierig klein meisje: “Waarom?”

Kinderen zijn er heel goed in, in vragen stellen. En dat zouden we als volwassenen ook beter meer doen, zo blijkt uit onderzoek. Nieuwsgierigheid is belangrijker dan gedacht voor bedrijven. “Het is de katalysator voor jobtevredenheid, motivatie, innovatie en sterke prestaties”, zegt de Amerikaanse gedragswetenschapper Francesca Gino.

Nieuwsgierigheid doet ons groeien
Nieuwsgierigheid is een van de redenen waarom we zo graag gaan ‘piepen’ op sociale media, waarom we ‘per ongeluk expres’ gesprekken afluisteren op de trein of proberen toch een inkijk te krijgen bij een afgeplakte vitrine.
Het is ook een goede kwaliteit, onze aangeboren nieuwsgierigheid. Het zorgt ervoor dat we leren, op ontdekking gaan, nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, nieuwe mensen leren kennen… Kortom: dat we onze horizonten verruimen.

Wetenschappers en onderzoekers
Mensen die bij uitstek nieuwsgierig zijn, zijn wetenschappers en journalisten. Zo was Curiosità (de nieuwsgierige houding tegenover het leven) één van de zeven fundamentele elementen in de manier van denken en doen van Leonardo da Vinci. Men noemt da Vinci ook wel eens ‘zonder twijfel de nieuwsgierigste man die ooit heeft geleefd’.

Journalisten zijn van nature ook nieuwsgierig
Journalisten stellen vragen. Dat is de kern van hun beroep. Ik herinner me nog goed mijn eerste les op het Instituut voor Journalistiek in Brussel in 1998 van wijlen Marc Van Impe. “Er zijn maar zes vragen die je moet stellen om gelijk welk onderwerp duidelijk te maken voor je publiek”, aldus de journalist met het hart op de tong. “Het zijn de 5 W’s en de H: wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? en Hoe?”

Hij had gelijk. Iedere keer toen ik als freelance journalist voor een te interviewen persoon zat en het gesprek stilviel, haalde ik deze vragen naar boven. Het werkte altijd.

En het mooie is dat deze vragen ook werken als je een blogartikel maakt
Of bijvoorbeeld een verkooppagina voor je website (her)schrijft. De vragen sluiten aan op de vier leerstijlen, die ik leerde kennen van Alex Mandossian.

De eerste leerstijl is die van de wat. ‘Wat’-mensen zijn mensen die snel leren. Ze willen weten waarover het gaat. Ze vragen zich ook af wat ze moeten weten over een onderwerp en wat ze het beste doen.

‘Waarom’ is de tweede leerstijl. De ‘waarom’-mensen zijn geïnteresseerd in het doel van het wat. Ze willen weten waarom iets belangrijk is, waarom ze moeten focussen op een bepaald onderwerp, waarom ze aan iets belang zouden moeten hechten, waarom jij deze content deelt.

De derde leerstijl heeft ‘Hoe’ als leidende vraag. Mensen die getriggerd worden door het hoe willen weten hoe iets werkt, wat de stappen zijn, hoe de nieuwe info past bij wat ze al weten.

Mensen die behoren tot de vierde leerstijl (‘Wat als?’) tot slot gaan graag de discussie aan. Ze kijken vooruit en vragen zich bijvoorbeeld af wat er gebeurt als ze de dingen die je voorstelt doen of implementeren.

Het is een goed idee om in een blogartikel rekening te houden met deze vier leerstijlen en de bijbehorende vragen te beantwoorden zodanig dat je iedere lezer mee hebt. In mijn online blogtraining ‘Bloggen Als De Beste’ ga ik dieper in op hoe je vragen het beste inzet om aan onderwerpen te komen, om titels te maken die de aandacht trekken, welke woorden een onweerstaanbare nieuwsgierigheid opwekken en hoe je blogartikels maakt die je lezer tot het laatste punt leest. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Klik dan zeker eens op deze link ????

Vragen stellen is zoals gezegd een goede manier om de nieuwsgierigheid te prikkelen maar er zijn er nog meer.

Zo is het een goed idee om een dagboek bij te houden en/of altijd een notitieboek in de buurt te hebben. Meer zelfs: het is noodzakelijk als je je kans op een blog die aanslaat wil vergroten.

Hou een dagboek, een notitieboek of een journal bij
Als je ‘journaling’ opzoekt op Google dan krijg je maar liefst 51,4 miljoen zoekresultaten. Het is een moment van reflectie. Je vermindert je stress. Je krijgt er overzicht en duidelijkheid door. De voorstanders van journaling zien tal van voordelen in het schrijven in een journal.

Voor ondernemers die willen bloggen is een notitieboek onmisbaar. Zelf ben ik altijd in het gezelschap van een pen en een schriftje, een notablok of een mooie journal.  Want ik wil nooit ergens komen zonder het belangrijkste materiaal als creatief persoon. Er liggen er zelfs op mijn nachtkastje want je weet nooit wanneer de inspiratie komt.

Een notitieboek of journal is handig om dagelijkse gebeurtenissen, bijzondere anekdotes of versprekingen, terugkerende vragen van klanten… in te noteren.  Zie of hoor je iets dat je aanspreekt of triggert? Schrijf het op in een notitieboekje. Zo krijg je een verzameling blogideeën. Ook dat spaart je tijd want je moet dan niet van nul beginnen de volgende keer dat je een blogartikel wil maken.

Er zijn hele mooie journals te koop. Het is een goed idee om daarin te investeren want dan ga je vanzelf zorgzamer om met wat je allemaal hebt neergepend. De kans dat je je ideeën en bedenkingen laat slingeren of er nooit meer iets mee doet wordt kleiner als je ze opschrijft in een echte journal. Dat is mijn ervaring en ook die van anderen die journals gebruiken.

Neem tijd om te niksen
De derde strategie om ervoor te zorgen dat je blogs maakt waarmee je mensen aan je bindt is: niets doen.
Niksen. Relaxen. Allesbehalve geforceerd iets uit je pen of toetsenbord proberen te duwen.

Ik geef het je op een blaadje: dat werkt niet.

Hoe komt dat?

Wel, nieuwsgierigheid en creativiteit gaan hand in hand. De beste manier om met een originele insteek voor je blogartikel te komen, om het anders dan anders aan te pakken, om de juiste mensen te prikkelen met je marketing is om ervoor te zorgen dat je geest alle vrijheid krijgt.

Deadlines, stress en druk laten weinig ruimte voor creativiteit. Haastig geschreven blogs zijn meestal niet de sterkste.

Gun jezelf dus de tijd als je betere marketingteksten zoals blogs wil maken. Kom achter je scherm vandaan. Doe iets anders. Ga naar buiten. Gebruik al je zintuigen. En laat je verrassen. Want dan komen de haakjes voor een blog, de inzichten op te delen en de verhalen waarmee je herkenbaarheid creëert bij je lezers, volgers en klanten veel gemakkelijker opborrelen. Bij mij werkt het en bij veel andere ondernemers ook.

Probeer het eens. Ik ben benieuwd om te horen wat het resultaat bij jou is.

MAAK JE EIGEN BLOGS EN BERICHTEN MAGNETISCH

Ontdek 25 powerwoorden + voorbeelden in deze masterclass

Als copywriter heb ik al honderden ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door  artikels voor en over hen te schrijven. Daarbij heb ik ontdekt dat er 5 stappen en 25 woorden zijn die cruciaal zijn om de aandacht krijgen – vooral als je wilt bloggen voor je business. 
Mijn beste adviezen, bewezen aanpak en praktische voorbeelden deel ik in deze praktische masterclass. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers zoals jij.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • copywriting
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
  • sociale media
elleboogje met Maarten en Vanessa
“Ja, maar mijn business is anders…”

Vorige week was ik op een event over online marketing. En zoals dat gaat op events: je komt daar mensen tegen die je nog nooit eerder hebt gezien. Je weet niet wie ze zijn en wat ze doen tot op het moment dat je met …

websitescan
Krijg je niet genoeg klanten via je website? Doe de websitescan

De beste plaats om je blogs te publiceren? Je website. Maar misschien ben je niet zo tevreden over je huidige website. Misschien wil je jouw website wel volledig omgooien omdat er nu weinig tot niets uitkomt en stel je daarom bloggen uit. Dan heb ik …

workshop 29-8-17 (81)
Wat als je bloggen lastig vindt?

Laten we het niet moeilijker maken dan het is: bloggen is een chic woord voor artikels schrijven. Die artikels plaats je op je website. Zakelijk bloggen is gestructureerde en verhelderende artikels schrijven over en voor je business. Als je nu denkt: “Bah, opstellen schrijven dus”, …

Goed voornemen: zakelijk bloggen
Zo maak je je goede voornemen om zakelijk te bloggen wél waar

Het begin van het nieuwe jaar is dé periode van nieuwe kansen en mogelijkheden. Niet alleen privé kun je goede voornemens maken maar ook voor je business. Nu is het perfecte moment om een frisse wind te laten waaien en te doen wat al lang …

Geld verdienen met marketing
Het alternatief voor inspelen op speciale marketingdagen

Black Friday, sinterklaas, kerst, oud en nieuw… 🥂 Weet jij wat ze gemeen hebben? Wel, het zijn aanleidingen voor mensen om geld uit te geven. En voor bedrijven om keihard hun aanbiedingen te promoten. 🛒 Maar wat als je niet houdt van opdringerige marketing maar …

online blogtraining
Bloggen is misschien wel een verspilling van je tijd en energie

Stel je voor: een journalist belt je op. In je favoriete krant is een volledige pagina vrijgekomen in de editie van morgen. Als je wil komt op die pagina een stuk over jouw bedrijf of project. Helemaal gratis. Wat zou je doen? Zou je zeggen: …

webinar over bloggen
Hoe zit het met je voornemen om te bloggen?

Stond ‘bloggen’ op je to do-lijst voor 2022? Is het er al van gekomen? Of ben je aan het twijfelen geslagen? Je bent niet de enige. Veel ondernemers vragen zich af of bloggen wel de moeite waard is. Of ze niet beter hun energie kunnen …

enthousiaste bloggende ondernemers
Waarom blogt de ene wél en de andere niet na een training?

Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst mijn training Bloggen Als De Beste gaf focuste ik vooral op de tips en de praktische kant van het bloggen. Want het is belangrijk dat je weet hoe je moet bloggen. Dus ik gaf templates voor goede …

klanten helpen
“Zitten ‘ze’ eigenlijk wel op mij te wachten?”

Het is een veelgestelde vraag van ondernemende mensen die overwegen om te bloggen: “Zit er wel iemand op mij te wachten?” Of, de variant daarvan: “Wie ben ik nu om blogartikels te schrijven? Ik ben toch helemaal niet zo speciaal? Zal bloggen wel werken voor …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Katleen Van Landschoot draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches