Hoe schrijf je blogs die mensen graag lezen? - Katleen Van Landschoot

Hoe schrijf je blogs die mensen graag lezen?

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Als het gaat om bloggen en bedenken welke blogartikels werken voor jou, dan is het belangrijk om te weten wat je lezers willen en hoe je hen nieuwsgierig maakt naar je content. In dit artikel verklap ik je 3 strategieën om meer nieuwsgierige en geïnteresseerde lezers te krijgen. Zo deel ik een techniek die ik leerde als beginnende journalist en die me nog elke dag van pas komt als ondernemer. Benieuwd? Lees dan snel verder.

 

In 1943 was de Amerikaan Edwin Land op vakantie in Santa Fe. Zijn driejarige dochter Jennifer was er ook. En zoals dat gaat op vakanties nam vader Land een foto van zijn dochter. In die tijd was er van digitale camera’s – laat staan van smartphones – nog lang geen sprake. Om te zien of je goed op de foto stond moest je toen nog verschillende dagen geduld oefenen. De kiekjes moesten professioneel ontwikkeld worden. De kleine Jennifer vroeg aan haar vader: “Waarom? Waarom kan ik de foto niet direct zien?”.

Edwin vond dat een goede vraag. Hij dacht er even over na en in een flits zag hij het helemaal voor zich: de camera, de film, de chemie… kortom: het concept van Polaroid en instant fotografie. Meteen belde hij naar zijn advocaat om een patent te nemen op zijn idee. De radicale ommezwaai in de fotografie kwam er dus door de simpele vraag van een nieuwsgierig klein meisje: “Waarom?”

Kinderen zijn er heel goed in, in vragen stellen. En dat zouden we als volwassenen ook beter meer doen, zo blijkt uit onderzoek. Nieuwsgierigheid is belangrijker dan gedacht voor bedrijven. “Het is de katalysator voor jobtevredenheid, motivatie, innovatie en sterke prestaties”, zegt de Amerikaanse gedragswetenschapper Francesca Gino.

Nieuwsgierigheid doet ons groeien
Nieuwsgierigheid is een van de redenen waarom we zo graag gaan ‘piepen’ op sociale media, waarom we ‘per ongeluk expres’ gesprekken afluisteren op de trein of proberen toch een inkijk te krijgen bij een afgeplakte vitrine.
Het is ook een goede kwaliteit, onze aangeboren nieuwsgierigheid. Het zorgt ervoor dat we leren, op ontdekking gaan, nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, nieuwe mensen leren kennen… Kortom: dat we onze horizonten verruimen.

Wetenschappers en onderzoekers
Mensen die bij uitstek nieuwsgierig zijn, zijn wetenschappers en journalisten. Zo was Curiosità (de nieuwsgierige houding tegenover het leven) één van de zeven fundamentele elementen in de manier van denken en doen van Leonardo da Vinci. Men noemt da Vinci ook wel eens ‘zonder twijfel de nieuwsgierigste man die ooit heeft geleefd’.

Journalisten zijn van nature ook nieuwsgierig
Journalisten stellen vragen. Dat is de kern van hun beroep. Ik herinner me nog goed mijn eerste les op het Instituut voor Journalistiek in Brussel in 1998 van wijlen Marc Van Impe. “Er zijn maar zes vragen die je moet stellen om gelijk welk onderwerp duidelijk te maken voor je publiek”, aldus de journalist met het hart op de tong. “Het zijn de 5 W’s en de H: wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? en Hoe?”

Hij had gelijk. Iedere keer toen ik als freelance journalist voor een te interviewen persoon zat en het gesprek stilviel, haalde ik deze vragen naar boven. Het werkte altijd.

En het mooie is dat deze vragen ook werken als je een blogartikel maakt
Of bijvoorbeeld een verkooppagina voor je website (her)schrijft. De vragen sluiten aan op de vier leerstijlen, die ik leerde kennen van Alex Mandossian.

De eerste leerstijl is die van de wat. ‘Wat’-mensen zijn mensen die snel leren. Ze willen weten waarover het gaat. Ze vragen zich ook af wat ze moeten weten over een onderwerp en wat ze het beste doen.

‘Waarom’ is de tweede leerstijl. De ‘waarom’-mensen zijn geïnteresseerd in het doel van het wat. Ze willen weten waarom iets belangrijk is, waarom ze moeten focussen op een bepaald onderwerp, waarom ze aan iets belang zouden moeten hechten, waarom jij deze content deelt.

De derde leerstijl heeft ‘Hoe’ als leidende vraag. Mensen die getriggerd worden door het hoe willen weten hoe iets werkt, wat de stappen zijn, hoe de nieuwe info past bij wat ze al weten.

Mensen die behoren tot de vierde leerstijl (‘Wat als?’) tot slot gaan graag de discussie aan. Ze kijken vooruit en vragen zich bijvoorbeeld af wat er gebeurt als ze de dingen die je voorstelt doen of implementeren.

Het is een goed idee om in een blogartikel rekening te houden met deze vier leerstijlen en de bijbehorende vragen te beantwoorden zodanig dat je iedere lezer mee hebt. In mijn online blogtraining ‘Bloggen Als De Beste’ ga ik dieper in op hoe je vragen het beste inzet om aan onderwerpen te komen, om titels te maken die de aandacht trekken, welke woorden een onweerstaanbare nieuwsgierigheid opwekken en hoe je blogartikels maakt die je lezer tot het laatste punt leest. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Klik dan zeker eens op deze link ????

Vragen stellen is zoals gezegd een goede manier om de nieuwsgierigheid te prikkelen maar er zijn er nog meer.

Zo is het een goed idee om een dagboek bij te houden en/of altijd een notitieboek in de buurt te hebben. Meer zelfs: het is noodzakelijk als je je kans op een blog die aanslaat wil vergroten.

Hou een dagboek, een notitieboek of een journal bij
Als je ‘journaling’ opzoekt op Google dan krijg je maar liefst 51,4 miljoen zoekresultaten. Het is een moment van reflectie. Je vermindert je stress. Je krijgt er overzicht en duidelijkheid door. De voorstanders van journaling zien tal van voordelen in het schrijven in een journal.

Voor ondernemers die willen bloggen is een notitieboek onmisbaar. Zelf ben ik altijd in het gezelschap van een pen en een schriftje, een notablok of een mooie journal.  Want ik wil nooit ergens komen zonder het belangrijkste materiaal als creatief persoon. Er liggen er zelfs op mijn nachtkastje want je weet nooit wanneer de inspiratie komt.

Een notitieboek of journal is handig om dagelijkse gebeurtenissen, bijzondere anekdotes of versprekingen, terugkerende vragen van klanten… in te noteren.  Zie of hoor je iets dat je aanspreekt of triggert? Schrijf het op in een notitieboekje. Zo krijg je een verzameling blogideeën. Ook dat spaart je tijd want je moet dan niet van nul beginnen de volgende keer dat je een blogartikel wil maken.

Er zijn hele mooie journals te koop. Het is een goed idee om daarin te investeren want dan ga je vanzelf zorgzamer om met wat je allemaal hebt neergepend. De kans dat je je ideeën en bedenkingen laat slingeren of er nooit meer iets mee doet wordt kleiner als je ze opschrijft in een echte journal. Dat is mijn ervaring en ook die van anderen die journals gebruiken.

Neem tijd om te niksen
De derde strategie om ervoor te zorgen dat je blogs maakt waarmee je mensen aan je bindt is: niets doen.
Niksen. Relaxen. Allesbehalve geforceerd iets uit je pen of toetsenbord proberen te duwen.

Ik geef het je op een blaadje: dat werkt niet.

Hoe komt dat?

Wel, nieuwsgierigheid en creativiteit gaan hand in hand. De beste manier om met een originele insteek voor je blogartikel te komen, om het anders dan anders aan te pakken, om de juiste mensen te prikkelen met je marketing is om ervoor te zorgen dat je geest alle vrijheid krijgt.

Deadlines, stress en druk laten weinig ruimte voor creativiteit. Haastig geschreven blogs zijn meestal niet de sterkste.

Gun jezelf dus de tijd als je betere marketingteksten zoals blogs wil maken. Kom achter je scherm vandaan. Doe iets anders. Ga naar buiten. Gebruik al je zintuigen. En laat je verrassen. Want dan komen de haakjes voor een blog, de inzichten op te delen en de verhalen waarmee je herkenbaarheid creëert bij je lezers, volgers en klanten veel gemakkelijker opborrelen. Bij mij werkt het en bij veel andere ondernemers ook.

Probeer het eens. Ik ben benieuwd om te horen wat het resultaat bij jou is.

MAAK JE EIGEN BLOGS EN BERICHTEN MAGNETISCH

Ontdek 25 powerwoorden + voorbeelden in deze masterclass

Als copywriter heb ik al honderden ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door  artikels voor en over hen te schrijven. Daarbij heb ik ontdekt dat er 5 stappen en 25 woorden zijn die cruciaal zijn om de aandacht krijgen – vooral als je wilt bloggen voor je business. 
Mijn beste adviezen, bewezen aanpak en praktische voorbeelden deel ik in deze praktische masterclass. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers zoals jij.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • copywriting
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
  • sociale media
klanten helpen
“Zitten ‘ze’ eigenlijk wel op mij te wachten?”

Het is een veelgestelde vraag van ondernemende mensen die overwegen om te bloggen: “Zit er wel iemand op mij te wachten?” Of, de variant daarvan: “Wie ben ik nu om blogartikels te schrijven? Ik ben toch helemaal niet zo speciaal? Zal bloggen wel werken voor …

kies de juiste blogaanpak
Bloggen op een manier die bij je past

Misschien ben je ooit begonnen met bloggen maar heb je er de brui aan gegeven. Omdat het tegenviel. Omdat het je zo veel moeite en energie kostte. Nochtans was de template die je hebt gevonden of gekregen veelbelovend. Alleen: voor jou werkt het niet. Hoe …

dankbaar en blij bloggen
Blogtip: Blog over dingen waar je dankbaar voor bent

Bloggen doe je om te groeien. Je kunt er je business mee laten groeien maar je groeit er vooral ook zelf door. Dat heb je soms zelf niet in de gaten. Daarom is het een goed idee om je groeimomenten te verzamelen. Zo zie jij …

sociale media of bloggen
Wat aardbeien je leren over je marketing

https://youtu.be/DTDppycOBNs Wat hebben aardbeien te maken met zichtbaarheid? Veel.  Want aardbeien bestaan in verschillende maten en soorten. Je kiest altijd deze die jij het lekkerste vindt en waarvoor je ze wilt gebruiken.  Wil je een zelfgebakken aardbeitaart op taart toveren? Dan werk je die wellicht …

VIP-klant in de Provence
Wat zet je in de verf: je expertise of je persoonlijkheid?

Waarom zou iemand zijn geld aan jou uitgeven: omdat je een joviale, innemende persoon bent of omdat je bekwaam bent? Ik kies voor het tweede. Al is aangenaam in de omgang zijn natuurlijk wel een pluspunt. Maar het is niet voor al je klanten de …

Geld verdienen door te bloggen
Bloggen is misschien niet voor jou

Je hebt goede redenen om te bloggen. Zoals: creatief zijn en zo de business creëren die jij wilt, iets teruggeven aan de maatschappij en anderen helpen, laten zien dat je kundig en onderlegd bent in je vak, jezelf zichtbaar maken om gezien te worden als …

SMART bloggen
Bloggen volgens het SMART-principe

Kun je het SMART-principe gebruiken om als ondernemer beter te bloggen? Ja. Meer zelfs: met SMART-doelen lukt het je beter om te starten met bloggen voor je business én om vol te houden. In dit blogartikel ontdek je hoe je dat aanpakt. “Een kleine tank …

moet je slim zijn om te bloggen
Wat is bloggen en hoe ga je er succesvol mee aan de slag?

SEO, SEA, zoekwoorden, verkeer krijgen naar je blog… Ja, het is belangrijk maar het is niet het eerste waar je je moet om bekommeren. Veel marketeers maken bloggen te ingewikkeld en te technisch. Daarom is het goed om terug te gaan naar de basis. Wat is bloggen? En hoe begin je eraan?

enthousiaste bloggende ondernemers
Hoe zorg je ervoor dat klanten je vinden?

Ben je ondernemer? En vind je het lastig om jezelf te verkopen? Je bent niet de enige. Veel ondernemende mensen willen graag meer leads en meer klanten maar willen zelf niet in de kijker staan, willen niet opdringerig overkomen of hebben geen grote advertentiebudgetten. Herkenbaar? …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Katleen Van Landschoot draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches