Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst mijn training Bloggen Als De Beste gaf focuste ik vooral op de tips en de praktische kant van het bloggen. Want het is belangrijk dat je weet hoe je moet bloggen.
Dus ik gaf templates voor goede titels, mijn PRIK-formule om aan onderwerpen te komen, stond stil bij de opbouw van een scanbaar blogartikel en gaf voorbeelden van ‘trial close’-vragen om te verwerken in een blog. Natuurlijk zijn dat allemaal belangrijke elementen om onder de knie te hebben als je bloggen goed wilt inzetten voor je business.
Maar ik merkte dat, hoewel mensen heel enthousiast waren aan het eind van de training of workshop, ze niet allemaal even veel begonnen te bloggen zoals ik had verwacht. Sommigen blogden zelfs helemaal niet.
Hoe kwam dat?
Lag het aan de inhoud van de training? Wisten de mensen te weinig? Moest ik meer voorbeelden geven? Hadden ze nood aan opvolgsessies? Moest ik de training opdelen in kortere sessies?
Ik vroeg mensen die hadden deelgenomen aan mijn live trainingsdagen en workshops hoe het kwam dat ze nog niet hadden geblogd. Ze verzekerden mij dat het heel interessant was geweest en dat ze veel van mij hadden opgestoken, dat ze overtuigd waren van de meerwaarde van bloggen maar dat er iets tussen was gekomen.
Het was bijvoorbeeld heel druk geweest in de zaak. Of er was een nieuw personeelslid aangeworven dat aandacht vroeg. Of de medewerker die zou bloggen had een nieuwe job bij een ander bedrijf aangenomen. Of het aanbod was veranderd waardoor ze intern aan het nadenken waren over een nieuwe marketingaanpak. Of ze waren ‘nu even’ zaken aan het afwerken waardoor bloggen als ‘to do’ verschoven was naar onder op het lijstje – of op de lijst ‘leuk voor later’ was beland.
Allemaal heel valabele argumenten. En toch…
Er waren deelnemers die dezelfde training hadden gevolgd die het ook heel druk hadden in hun business en die ook te maken kregen met onverwachte zaken en zelfs tegenslagen maar die wél aan de slag waren gegaan. Die een eerste blog online hadden gezet en hadden verstuurd naar mensen. Die zichtbaar waren geworden. Die positieve reacties hadden gekregen. Die boekingen, bestellingen en nieuwe klanten hadden gekregen doordat mensen de weg vonden naar hun zaak, uitbating of bedrijf. Die beetje bij beetje zekerder waren geworden en van bloggen een routine hadden gemaakt.
De beide groepen deelnemers hadden dezelfde training en tips gekregen. Wat was er anders?
Ik heb me verdiept in die vraag. Wat maakt dat de ene succesvol is en de andere niet of veel minder? Hoe komt het dat mensen weten dat ze iets moeten doen of dat het goed is voor hen maar dat ze het toch niet doen? En wat kon ik doen om mijn cursisten nog beter te ondersteunen?
Ik las boeken over het onderwerp zoals ‘Think and Grow Rich’ van Napoleon Hill, ‘Do It!’ van John-Roger en Peter McWilliams en ‘Successful Women Think Differently’ van Valorie Burton. Ik bekeek ook video’s zoals TED talks en ik praatte erover met mensen.
En daardoor werd het me duidelijk.
Kennis en vaardigheden hebben alléén is niet genoeg.
Het geheim zit in de mindset. Ondernemers die met succes bloggen voor hun business denken en doen iets anders dan hun collega’s die minder succes hebben of die zelfs niet verder komen dan een voornemen om te bloggen.
Welke mindset dan precies nodig is?
Dat vertel ik in mijn boek ‘Stop met staren. Start met bloggen’ dat later dit jaar verschijnt. Ben jij al aangemeld voor de interesselijst?