Zo overwin je de 5 grootste obstakels om te bloggen als ondernemer

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Je denkt er al een tijdje over na. Om van je te laten horen. Om te bloggen. En toch komt het er niet van. Ook al weet je wat het allemaal voor je bedrijf en je zichtbaarheid kan doen. Hoe komt het dat je wel graag wilt bloggen, maar het nog niet doet?

Als je al langer van plan bent om te gaan bloggen of om vaker een blogartikel te maken maar het niet doet, dan is er iets dat je tegenhoudt. Iets waar je twijfels over hebt. Meestal hebben die twijfels te maken met gebrek aan inspiratie, zin of tijd. Of met schrik.

Deze 5 redenen of twijfels hoor ik het meest bij ondernemers, coaches of trainers.

  1. “Ik schrijf niet graag”

Veel mensen schrijven niet graag. Bij het woord ‘schrijven’ denken ze direct aan hoe ze vroeger op school aan opstellen moesten maken of aan een strenge juf Nederlands met een heel scala aan grammatica- en spellingsregels.

Maar het belangrijkste bij bloggen is niet schrijven. Het gaat niet over welsprekendheid of om zo poëtisch en origineel mogelijk iets beschrijven.

Bloggen draait om mensen helpen. En als je meer mensen wil helpen, dan moet je meer van je laten horen. Zo eenvoudig is het. Natuurlijk heb je daar taal en woorden voor nodig. Maar die woorden zijn niet anders dan deze die je gebruikt om je klanten te woord te staan als je rechtstreeks met hen spreekt of als je hen aan de telefoon hebt.

Schrijven is spreken met papier (of een scherm) er tussen. Letterlijk. Je kan ook je blog inspreken en uitschrijven. Zie het niet te moeilijk. Denk niet te veel na over je woorden of de grammatica. Focus je op wat je moet vertellen als je mensen echt wil helpen. Dat is het belangrijkste bij bloggen.

 

  1. “Ik weet niet waarover ik het moet hebben”

Veel ondernemende mensen zeggen me tijdens mijn workshops, trainingen of tijdens mijn webinars dat ze geen inspiratie hebben.

Dikwijls is het zo dat als je krampachtig op zoek bent naar inspiratie of dat je NU meteen inspiratie wil, dat je creatieve bron opdroogt. Als je het te veel forceert, lukt het niet. Deadlines zijn een vijand voor creativiteit.

Misschien voel je dat ook wel. En dat is een sleutel: kom uit je hoofd. Misschien denk je wel te veel na. Ga eens naar buiten. Maak een wandeling. Wat hoor je? Wat zie je? Dat kan je op ideeën brengen zonder dat je koortsachtig probeert iets te bedenken. Sta open en bekijk wat er gebeurt.

Ook goed om te doen: maak een praatje met mensen en dan vooral met mensen die je ideale klanten kunnen zijn. Waar zijn ze mee bezig? Waarover spreken ze? Wat vinden ze moeilijk? Waar worden ze blij van? Welke vragen hebben ze?

Op al die vragen kun jij antwoorden geven. Je kunt je inzichten delen. Je kunt waardevolle tips geven zodat ze dichter zijn bij een oplossing of datgene wat ze willen. Die tips, adviezen, inzichten… kun je omtoveren tot een waardevolle blogs die de juiste mensen graag lezen en die ze relevant vinden.

 

  1. “Ik heb geen tijd om te bloggen”

Het is waar: om bloggen te maken moet je tijd maken. Maar minder dan je denkt. Je hoeft geen hele dag uit te trekken voor een blog. Zeker als je de juiste stappen zet. Als je alles ineens wil doen – dus van bedenken waarover je het kunt hebben tot en met de promotie van je blog – kan dat een heel groot en overweldigend proces zijn.

Door het hele blogproces op te delen in kleinere taken (bijv. een krachtige titel schrijven, de ruwe structuur schetsen, de juiste call to action maken, begeleidende foto’s voor je blog zoeken…) wordt het veel overzichtelijker.

Maak er geen uitputtingsslag van want dan zal je snel ontmoedigd geraken om bloggen vol te houden.

Trek kleinere tijdsblokken uit (bijvoorbeeld een kwartier) om één onderdeel af te werken. Dat is overzichtelijk en doenbaar.

Je hoeft dan niet alles in één sessie af te werken. Je kan je toeleggen op één onderdeel zonder dat je al te veel tijd kwijt bent. Dan zet je kleine stapjes in de richting van de blog die voor je werkt. Dat is wat je moet willen.

 

  1. “Ik wil de mensen niet spammen”

De meeste ondernemers, trainers en coaches die ik spreek willen mensen helpen. Ze willen absoluut niet verkoperig overkomen of spammen.

Maar bloggen is niet spammen. Bloggen is op een relevante manier van je laten horen. Met een waardevolle blog help je mensen. Je wijst hen op zaken waar ze misschien nog niet bij hadden stilgestaan. Je geeft hen inzichten of tips waarmee ze verder kunnen.

Ook je volgers en klanten laten weten dat je een blog hebt geschreven is niet spammen. Bekijk het als volgt. Als mensen niet weten dat je een blog hebt geschreven kunnen ze hem niet lezen en dan kun je hen er ook niet mee helpen. Dus het is belangrijk dat je je doelgroep attent maakt op je blog. Dus ja, dat wil zeggen dat je e-mails moet sturen en laten weten op sociale media dat je een nieuwe blog hebt geschreven.

 

  1. “Is er wel iemand geïnteresseerd in wat ik te zeggen heb?”

“Wie zit er nu op mij te wachten?”, vragen veel ondernemers die overwegen om te bloggen zich af. Ze willen authentiek zijn, hebben een boodschap maar twijfelen wie daar nu in geïnteresseerd is – zeker als ze actief zijn in een concurrentiële markt.

Jij bekijkt de zaken vanuit je eigen standpunt. Daarom komen mensen naar jou. Omwille van je persoonlijkheid en je specifieke kijk op dingen volgen mensen jou en worden ze klant van jou.

Die mensen willen graag meer van je horen. En realiseer je dat je door te bloggen nog veel meer mensen kunt bereiken dan degenen die je nu al bereikt – mensen die lijken op de volgers en klanten die je nu hebt. Die mensen zijn ook geïnteresseerd in je visie, aanpak en inzichten.

Dus ja: je kan impact maken maar dan moet je wel van je laten horen natuurlijk. Dus stop met staren. Start met bloggen.

Samenvattend

Stel je blogvoornemens niet langer uit. Laat mensen niet langer wachten. Want ja, ze zitten wél op je te wachten. Jij weet iets, kunt iets of hebt iets waarmee je hen kunt helpen. Daarvoor ben je je business toch gestart?

Laat je niet tegenhouden door twijfels of angsten. Laat van je horen. Nu. Elke dag dat je langer wacht om je blog te maken en de wereld in te sturen is een dag dat je kansen laat liggen om mensen te helpen en nieuwe klanten aan te trekken.

START MET DE BLOGTRAINING

Alles wat je moet weten over bloggen in één online training

Als copywriter heb ik al vele tientallen ondernemers geholpen aan nieuwe klanten door zakelijk te bloggen.
Mijn beste adviezen, voorbeelden en stappen deel ik in deze online blogcursus. Speciaal voor ondernemers, coaches en trainers die willen bloggen om meer volgers en klanten te krijgen.

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • blogtechnieken
  • leren bloggen
  • marketing
  • Overig
033021 BPS SYS _23632
Waarom ik geen gratis advies meer geef

Misschien vind je me een koele tante. Of zelfs iemand die het hoog in haar bol heeft gekregen. Dat mag. Ik blijf bij mijn besluit. Ik geef geen gratis advies op maat meer. En dat is het beste dat ik kan doen. Niet alleen voor …

033021 BPS SYS _22225
Hoe blog je als de beste?

Veel ondernemers hebben een zetje nodig om hun eerste blog te maken. Elke uitvlucht is goed om bloggen nog even uit te stellen. Maar wat als ik je nu een stappenplan gaf om eraan te beginnen?

033021 BPS SYS _23235
Geen tijd om te bloggen? Het kan ook als je maar vijf minuutjes hebt

“Geen tijd” is de meest aangehaalde reden van ondernemers om niet te bloggen. In dit blogartikel ontdek je enkele slimme technieken waardoor je toch blogartikels kan schrijven zelfs al heb je het druk of zijn er veel andere to do’s

bloginstructies
Is bloggen iets voor jou?

Een vraag die ik als copywriter dikwijls krijg is: “Is bloggen wel iets voor mij?” Meestal krijg ik die vraag van ondernemers die wel geloven in bloggen maar twijfelen of het wel iets is voor hen, of het iets kan bijdragen aan hun business en …

IMG_5121
Nee, met een blog kun je geen levens veranderen

Bloggen is een goede manier om van je te laten horen. Je kunt er mensen mee motiveren, inspireren, enthousiast maken maar het leven van mensen veranderen: neen, dat lukt niet. Trouwens met geen enkele vorm van marketing. Is bloggen dan geen goed idee? Toch wel. …

foto met Catherine en Ludo
“Ik wil de concurrentie niet wijzer maken met mijn blog”

Een van de bezwaren tegen bloggen is de angst dat anderen weglopen met je informatie. Of dat je, door je beste kennis en inzichten te delen, mensen helpt die vervolgens naar je concurrent gaan. Klopt dat? En kan je bloggen op een manier dat mensen …

computermuis
Wat zijn de beste marketingblogs voor 2021?

Dagelijks lees ik blogartikelen over marketing om op de hoogte te blijven van trends en (nieuwe) toepassingen van aloude marketingtechnieken die hun waarde vele malen hebben bewezen. Die tips en inzichten deel ik graag met mijn volgers en klanten. Maar met de vele honderden blogs …

bloggen
Hoe schrijf je blogs die mensen graag lezen?

Als het gaat om bloggen en bedenken welke blogartikels werken voor jou, dan is het belangrijk om te weten wat je lezers willen en hoe je hen nieuwsgierig maakt naar je content. In dit artikel verklap ik je 3 strategieën om meer nieuwsgierige en geïnteresseerde …

kubus
3 dingen waarmee je direct je blogs aantrekkelijker maakt voor je ideale klant

Het verschil tussen amateurbloggers en professionele bloggers is dat de pro’s aantrekkelijk schrijven. Ze weten hun artikel zo op te stellen dat lezers erin meegezogen worden van titel tot het laatste punt. Als jij rekening houdt met de drie aandachtspunten in dit artikel, dan wordt …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Schrijfcoach draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches