Je denkt er al een tijdje over na. Om van je te laten horen. Om te bloggen. En toch komt het er niet van. Ook al weet je wat het allemaal voor je bedrijf en je zichtbaarheid kan doen. Hoe komt het dat je wel graag wilt bloggen, maar het nog niet doet?
Als je al langer van plan bent om te gaan bloggen of om vaker een blogartikel te maken maar het niet doet, dan is er iets dat je tegenhoudt. Iets waar je twijfels over hebt. Meestal hebben die twijfels te maken met gebrek aan inspiratie, zin of tijd. Of met schrik.
Deze 5 redenen of twijfels hoor ik het meest bij ondernemers, coaches of trainers.
- “Ik schrijf niet graag”
Veel mensen schrijven niet graag. Bij het woord ‘schrijven’ denken ze direct aan hoe ze vroeger op school aan opstellen moesten maken of aan een strenge juf Nederlands met een heel scala aan grammatica- en spellingsregels.
Maar het belangrijkste bij bloggen is niet schrijven. Het gaat niet over welsprekendheid of om zo poëtisch en origineel mogelijk iets beschrijven.
Bloggen draait om mensen helpen. En als je meer mensen wil helpen, dan moet je meer van je laten horen. Zo eenvoudig is het. Natuurlijk heb je daar taal en woorden voor nodig. Maar die woorden zijn niet anders dan deze die je gebruikt om je klanten te woord te staan als je rechtstreeks met hen spreekt of als je hen aan de telefoon hebt.
Schrijven is spreken met papier (of een scherm) er tussen. Letterlijk. Je kan ook je blog inspreken en uitschrijven. Zie het niet te moeilijk. Denk niet te veel na over je woorden of de grammatica. Focus je op wat je moet vertellen als je mensen echt wil helpen. Dat is het belangrijkste bij bloggen.
- “Ik weet niet waarover ik het moet hebben”
Veel ondernemende mensen zeggen me tijdens mijn workshops, trainingen of tijdens mijn webinars dat ze geen inspiratie hebben.
Dikwijls is het zo dat als je krampachtig op zoek bent naar inspiratie of dat je NU meteen inspiratie wil, dat je creatieve bron opdroogt. Als je het te veel forceert, lukt het niet. Deadlines zijn een vijand voor creativiteit.
Misschien voel je dat ook wel. En dat is een sleutel: kom uit je hoofd. Misschien denk je wel te veel na. Ga eens naar buiten. Maak een wandeling. Wat hoor je? Wat zie je? Dat kan je op ideeën brengen zonder dat je koortsachtig probeert iets te bedenken. Sta open en bekijk wat er gebeurt.
Ook goed om te doen: maak een praatje met mensen en dan vooral met mensen die je ideale klanten kunnen zijn. Waar zijn ze mee bezig? Waarover spreken ze? Wat vinden ze moeilijk? Waar worden ze blij van? Welke vragen hebben ze?
Op al die vragen kun jij antwoorden geven. Je kunt je inzichten delen. Je kunt waardevolle tips geven zodat ze dichter zijn bij een oplossing of datgene wat ze willen. Die tips, adviezen, inzichten… kun je omtoveren tot een waardevolle blogs die de juiste mensen graag lezen en die ze relevant vinden.
- “Ik heb geen tijd om te bloggen”
Het is waar: om bloggen te maken moet je tijd maken. Maar minder dan je denkt. Je hoeft geen hele dag uit te trekken voor een blog. Zeker als je de juiste stappen zet. Als je alles ineens wil doen – dus van bedenken waarover je het kunt hebben tot en met de promotie van je blog – kan dat een heel groot en overweldigend proces zijn.
Door het hele blogproces op te delen in kleinere taken (bijv. een krachtige titel schrijven, de ruwe structuur schetsen, de juiste call to action maken, begeleidende foto’s voor je blog zoeken…) wordt het veel overzichtelijker.
Maak er geen uitputtingsslag van want dan zal je snel ontmoedigd geraken om bloggen vol te houden.
Trek kleinere tijdsblokken uit (bijvoorbeeld een kwartier) om één onderdeel af te werken. Dat is overzichtelijk en doenbaar.
Je hoeft dan niet alles in één sessie af te werken. Je kan je toeleggen op één onderdeel zonder dat je al te veel tijd kwijt bent. Dan zet je kleine stapjes in de richting van de blog die voor je werkt. Dat is wat je moet willen.
- “Ik wil de mensen niet spammen”
De meeste ondernemers, trainers en coaches die ik spreek willen mensen helpen. Ze willen absoluut niet verkoperig overkomen of spammen.
Maar bloggen is niet spammen. Bloggen is op een relevante manier van je laten horen. Met een waardevolle blog help je mensen. Je wijst hen op zaken waar ze misschien nog niet bij hadden stilgestaan. Je geeft hen inzichten of tips waarmee ze verder kunnen.
Ook je volgers en klanten laten weten dat je een blog hebt geschreven is niet spammen. Bekijk het als volgt. Als mensen niet weten dat je een blog hebt geschreven kunnen ze hem niet lezen en dan kun je hen er ook niet mee helpen. Dus het is belangrijk dat je je doelgroep attent maakt op je blog. Dus ja, dat wil zeggen dat je e-mails moet sturen en laten weten op sociale media dat je een nieuwe blog hebt geschreven.
- “Is er wel iemand geïnteresseerd in wat ik te zeggen heb?”
“Wie zit er nu op mij te wachten?”, vragen veel ondernemers die overwegen om te bloggen zich af. Ze willen authentiek zijn, hebben een boodschap maar twijfelen wie daar nu in geïnteresseerd is – zeker als ze actief zijn in een concurrentiële markt.
Jij bekijkt de zaken vanuit je eigen standpunt. Daarom komen mensen naar jou. Omwille van je persoonlijkheid en je specifieke kijk op dingen volgen mensen jou en worden ze klant van jou.
Die mensen willen graag meer van je horen. En realiseer je dat je door te bloggen nog veel meer mensen kunt bereiken dan degenen die je nu al bereikt – mensen die lijken op de volgers en klanten die je nu hebt. Die mensen zijn ook geïnteresseerd in je visie, aanpak en inzichten.
Dus ja: je kan impact maken maar dan moet je wel van je laten horen natuurlijk. Dus stop met staren. Start met bloggen.
Samenvattend
Stel je blogvoornemens niet langer uit. Laat mensen niet langer wachten. Want ja, ze zitten wél op je te wachten. Jij weet iets, kunt iets of hebt iets waarmee je hen kunt helpen. Daarvoor ben je je business toch gestart?
Laat je niet tegenhouden door twijfels of angsten. Laat van je horen. Nu. Elke dag dat je langer wacht om je blog te maken en de wereld in te sturen is een dag dat je kansen laat liggen om mensen te helpen en nieuwe klanten aan te trekken.